Kaip ir minėjau anksčiau šiame įraše, šiemet visą dėmesį norėjau sutelkti į Velykas sau. Tad kažkokių labai pinterestinių ar kičinių Velykinių patiekalų pas mus ant stalo nebuvo. Valgėme tai, kas mūsų racionui būdinga, tik kiek šventiškiau. Neaplenkiant ir pagrindinių tradicijų, žinoma.
Visgi šį įrašą čia noriu palikti sau kaip atmintinę kitiems metams. O po to pasidalinsiu ir mūsų meniu:
- Rytą būtinai vėl pradėkime Kiškio lobių medžiokle.
Nika jau kelinti metai padarydavo „kiškiui gužtytę”, kur sudėdavo kiaušinukų ir kitokių lauktuvių. Panašiai kaip Kalėdų seniui. O ryte rasdavo dovanėlę. Šiemet jūsų idėjų dėka nusprendžiau padaryti lobių medžioklę. Tad vietoj dovanėlės ji rado laišką. Namie paslėpiau 6 tokius, kiekviename laukė užduotis, mįslė su užuomina, kur rasti kitą laišką. Viską stengiaudsi pinti su Velykų tematika. Galutiniame etape laukė prizas. Nikai be galo patiko. - Minimalistiškai ir puošniau.
Visgi tai šventė, tad šiek tiek pasipuošimo – būtina. Šiemet nespėjau nupirkti tik šventinio servizo, tai teko suktis su fotostudijoje esančiais rekvizitais.
Staltiesę ant greičio pasiuvo mano mama. Pagaliau, po 5 metų radau audinį kuris nuostabiai įsipaišo į interjerą. Priminimas sau – pirkti peršviečiamas lino tipo medžiagas. Visos kitos kažkaip neprilipdavo..
Taip pat nereikia jokių ten margalynių ant stalo, puikiai užteko pamerktų šviežių gėlių puokštės, šiek tiek šieno padėkle, žvakė ir kiškio figūrėlės ir, kiaušinių, žinoma.
Jeigu yra galimybė, įsigyti kitiem metam: gražius kiaušinių laikiklius (gali būti kasdienai tinkami, derantys prie indų).
- Apgalvoti, kaip serviruosim šventintus reikalus.
Kadangi mano mama gana tikinti, pas mus visada būna ant stalo pašventinto maisto lėkštė (duona, mėsa, kiaušiniai, druska). Nuo jų paskanavimo pradedame Velykų vaišes. Šiemet mum mama irgi atnešė lauktuvių pasidėti ant stalo (be mėsos, žinoma:D), bet nesugalvojau kaip gražiai įkomponuot, tai gavos tep lep toks. - Po vieną margutį kiekvienam.
Neprimarginti tų kiaušinių, nes gauname nekukliai jų „lauktuvių”. Po to nėr kur kišti - Marginimas vyne – pasiteisino.
Visgi vaikui bijoje duoti juos valgyti. - Skaidyti valgymą į dvi dalis.
Lengvi pusryčiai su kiaušiniais, pyragaičiu, kava.
Ir atskirai vėlyvi pietūs.
Dabar deja, viskas susiplakė į vieną. - Nepamiršt naminio majonezo. Ir deserto
- Pasiruošti iš vakaro.
Šiemet su naujagimiu, besiblaškančia mini paaugle ir chillo moodą pagavusiu vyru namuose rytas gavosi kiek įtemtai chaotiškas. O ir šiaip daug buvo dar nesugalvota, kaip bus iki pat to meto, kai reikėjo sėst prie stalo. Tad vietoj to, kad visą naktį daryti lobių medžioklei užduotis, pati sau siūlyčiau pradėti realų pasiruošimą (ne tik galvoje) bent dieną prieš. Padengti stalą, padelioti dekorą tikrai galima. - Velykų pramogos drauge.
Susidelioti ir veiklos planelį. Dabar buvo belenkaip viskas. Tai siūlau taip:
Po pusryčių lengvas pasivaikščiojimas.
Lauke galima, paskabyt šakelių, pasidaryti mini pikniką (tuos pačius pusryčius gamtoj pradėti), taip pat faina veikla – škotiškas margučių ridenimas. Pas juos tradicija panaši kaip pas mus, tik margučiai leidžiami nuo kalno, o laimi tas, kieno lieka pats sveikiausias. - Pasiplanuoti fotosesiją.
Šito nepasidarėme, bet tikrai labai smagi pramoga gali būti Velykų fotosesija drauge. Nebūtinas fotografas, pasinaudokite stovu ir taimeriu. O pagrindiniu akcentu lai būna smagūs rekvizitai: vainikėliai, gėlės (morkų puokštė), girlianda. - Pagalvoti apie savo aprangą (kiekvienam šeimos nariui)
Šitas vis pasimiršta, bet Velykų apsirengimas ne ką mažiau svarbu nei Kalėdų. Tad lengva pastelinė suknelė, megztinukas, jaukios šlepetės, vainikėlis, papuošalai – būtina kitiems metams. - Apgalvoti muziką fonui
- Vakaro filmas drauge
- IKI VELYKŲ
Kodėl gi su vaikais drauge nepadarius naminės verbos, paskaičius apie Velykų kilmę, tradicijas.
2021 MENIU
Šiemet mūsų meniu atrodė taip:
Šventinti kiaušiniai, duona, druska
Ikrai, svietsukas, duonytė (Biržų duonos „Keto lengvai” bandelės ir Be gliuteno Brioche)
Austrės
Įvairiausi ožkos-avies sūriai (šiaip jeigu pusryčiam, tai galima kokios burratos pateikti)
Alyvuogės (uij nereik tikrai)
Margučiai
Krienų-jogurto ir pesto padažai (nesuvalgėm nei vieno, tai nebūtina. Geriau padaryti avokadų arba naminį majonezą)
Šukutės su krevetėmis ir smidrais. Putojančio vyno padažas.
Pyragas „blondie”
RECEPTAI
Šukutės putojančio vyno padaže
Paruošiau padažą: pusę svogūno apkepiau svieste, kol sukrito. Įpyliau taurę putojančio vyno, patroškinau. Supyliau kokosų pieno (iki patinkančios tekstūros), bėriau druskos, pipirų, kalendros.
Šukutes (šįkart didelės) ir krevetes atitirpinau, labai gerai nusausinau, padruskinau ir papipirkinau. Apkepiau svieste ant didelės kaitros po kelias minutes iš kiekvienos pusės (panašiai kaip darau su tunu).
Smidrai buvo blančiruoti ir pašauti 6 min į orkaitę kad paskrustų (galima apkepti keptuvėje).
„Blondie„ virtęs brauniu :))
Šio fainuolio receptas yra čia, tačiau dabar gaminant aš padidinau šokolado beveik dvigubai. Ir maždaug po 10 kepimo min atidariau orkaitę ir dar išlyginau pyrago paviršių. Jame buvo daug patirpusio šokolado, tai juom išsimozojo visa viršutinė dalis.
Naudojau ne šviežias medjool datules, o kaip tik pigiausias padžiuvusias su visom luobelėm.
Pyragas gavos nuostabus – traškūs krašteliai ir tąsus vidus. Galima gaminti ir ne pyrago formoje, o pateikti kaip braunį.
MARGUČIAI
Kiaušinių marginimas vyne
Naudojau raudoną pusiau saldų vyną iš Barboros (pirkau pigiausią)
Į prikaistuvį įpyliau vyną, įdėjau kelis papildomus šaukštus cukraus (vieni sako jie padeda, kiti sako kad nebūtina)
Sudėjau kiaušinius, užviriau.
Viriau 6 min, o tada išjungiau kaitrą.
Skystyje kiaušinius palikau gulėti 12 val.
Tada ištraukiau labai lengvai patapšnojau servetele kad nuimti drėgmės perteklių ir viskas.
Po akimirkos jie pradeda blisgėti.
Netepkite jokiais aliejais. Ir panašu, kad rudu lukštu kiaušiniai gražiau gaunas :)