Panakota (Panna cotta) – itališkas desertas, tradiciškai gaminamas iš riebios grietinėlės ir želatinos. Skirtingos šalys turi savo Panakotos versiją, bet itališkoji rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą minima 1960m.
Šiai veganiškai versijai naudojau kokosų pieną ir Agar-Agar’ą.
Tai augalinis želatinos pakaitalas. Agar-Agar milteliai yra natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga, pagaminta iš raudonųjų jūros dumblių. Agar’o milteliai tiesiog suberiami į verdantį skystį (tirpsta tik aukštesnėje nei 85oC), gerai išmaišomi ir atidedami stingti. Sustingsta greitai, skysčiui dar net nespėjus ataušti.
Šį receptą gaminau vienam Velykiniam projektui, bet pamaniau, kad patiks ir mano skaitytojam, ane? ;)
Mums prireiks
400 ml (1 skardinė) riebaus kokosų pieno
4,5 a.š.(6 g) standiklio „Agar-Agar“
2 v.š. kokosų sirupo (keiskite agavų ar klevų sirupu bei cukrumi)
Aviečių sluoksniui:
160 g šaldytų aviečių (galima naudoti ir šviežias)
3 a.š. (4g) Agar-Agaro
2 v.š. kokosų sirupo (keiskite agavų ar klevų sirupu bei cukrumi)
30ml vandens
Pateikimui: mėta, šviežios uogos, kokoso drožlės
Viskas labai paprasta
Uogas praplauname ir paliekam atitirpti kambario temperatūroje
Pasiruošiame pirmąjį sluoksnį. Kokosų pieną išmaišome su 2 vš kokosų sirupo
Nedideliame prikaistuvyje užkaičiam pusę kokosų pieno (200ml) ir suberiam „Agar-Agar“ą.
Nuolat maišydami kaitiname ant nedidelės kaitros, kol „Agar-Agar“ visiškai ištirps (5-6min).
Išjungiam kaitrą ir supilame likusį kokosų pieną, išmaišome, o tada išpilstome gautą mišinį į paruoštus indelius.
Truputį palaukiame, kol visiškai atvės ir sudedame indelius į šaldytuvą stingti.
Ruošiame uogų sluoksnį.
Uogas sutrinam šakute.
Nedideliame prikaistuvyje pakaitinkite vandenį su 3 a.š. „Agar-Agar“o, nuolat maišykite, kol ištirps. Įmaišome sutrintas avietes, pilame sirupą ir išmaišome.
Užpilam uogomis apstingusį kokosų kremą.
Dedame į šaldytuvą bent 2 valandom, kad visiškai sustingtų.
Puošiame šviežiomis uogomis , kokosų drožlėmis, mėta ar gėlėmis.
Pastabos: kokosų pienas iš savęs turi saldumo, todėl jo sluoksnį saldinti nėra būtina. Vietoj uogų sluoksnio galima naudoti mėgiamą uogienę. Avietėse gali sumažinti saldiklio, tada jos bus maloniai rūgščios. Uogas keiskite braškėmis ar vyšniomi.
Pastabos
Aviečių sluoksnis gausis žele konsistencijos, bet drąsiai naudokite ir šviežiai trintas uogas arba keiskite mėgstamiausia uogiene. Skonis gaunasi ne ką prastesnis ;)
2 komentarai
Nuostabi panakotos versija! O gal patartumėte, kur galima įsigyti panašių mažų indelių? Ačiū! :)
Džiaugiuos, jog patiko🌿 jeigu gerai pamenu, tai šiuos pirkau Thomas Philipps :)