Net juokinga rašyti tokį „didį receptą”. Bet pasidalinti reikia, nes:
a. skonis 10 balų.
b. paprastumas 10 balų.
c. pro langą pasipylė pirmas sniegas.
Bet prieš tai papasakosiu apie topinambus.
Mano mama topinambus augina jau keli metai. Nors toks ten ir auginimas. Kažkas išmetė į komposto dėžę seną topinambo gumbą ir stebuklingai daržovės užaugo sklypo papėdėj. Labai nelepios, bet skanios žeminės bulvės. O svarbiausia sveikos.
Taip pat topinambai dar vadinami bulvine saulėgrąža.
Juose daug geležies, vitaminų, kalio, cinko ir kitokių reikalų. Visad maniau, jog tai tiesiog sveikesnė bulvė ir nieko ten ypatingo. Bet iš tiesų, topinambai ypač vertinami dėl fruktozės. Todėl yra ypatingai malonaus salstelėjusio skonio.
Beje, išskaičiau, kad jų lupti nebūtina. Ir šiaip planuoju dar paeksperimentuoti su žieminėm bulvėm, juk juos galima kepti orkaitėje, troškinti, konservuoti (nes aš „taip dažnai“ konservuoju), o svarbiausia – valgyt žalius.
Mums prireiks
Paprastoji versija:
500g topinambų
600ml daržovių sultinio (naudojau Natur Campagnie)
Sudėtingesnė:
500g topinambų
1 vidutinio dydžio bulvė
Nedidelis svogūnas
2 skiltelės česnako
750ml sultinio
Pateikimui: kepintų riešutų, linų sėmenų, alyvuogių aliejaus (naudojau citrininį).
Galima išspausti truputį citrinos sulčių.
Taip pat tiktų grietinė arba jogurtas.
Viskas labai paprasta
Paprastoji versija:
Topinambus gerai nuplauname, nulupame (nebūtina) ir supjaustome į ketvirčius.
Pasigaminame sultinį sultinį, dedam daržoves ir verdame apie 25-30min.
Priklauso nuo to, kaip stambiai susipjaustot topinambus. Turi būti išvirę.
Blenderiu sutrinam daržoves iki vientisos masės.
Prieš tai nupilu dalį sultinio į dubenėlį, o kai jau turime tyrę, ją sultiniu atskiedžiu iki norimo tirštumo.
Aišku, galite viską supilti į plaktuvą ir nesukti galvos.
Sudėtingesnei versijai:
Paprastą bulvę supjaustom smulkiau nei topinambus.
Svogūną susmulkinam ir apkepam svieste, kol įgaus auksinę spalvą.
Įdedam smulkintą česnaką ir dar truputį pakepam. Tai darau puode, kuriame gaminsiu sriubą.
Toliau supilu vandenį, įdedu sultinio kubelį, užvedu ir sumetu bulves.
Visa kita kaip recepte viršuje.
Pastabos
Adaptacija gurmanui: Svieste su išspaustu česnaku apkepkit didžiąsias krevetes. Dėkite po keletą kiekvienam valgytojui į dubenėlį su sriuba. Papuoškite šviežiom kalendrom.