Ne paslaptis, kad nuo Rusijos pradėto karo Ukrainoje pradžios visais įmanomais būdais išreiškiu palaikymą Ukrainai. Ar tai būtų vėliavos pasikabinimas balkone (taip, mūsiškė vis dar nenukabinta💪), ar humanitarinė pagalba atvykusiems.
Tuo pačiu iškart priėmėm sprendimą bent kažkiek pagelbėti suteikdavi galimybę užsidirbti. Tad Leo auklytė Liuda atsidėkodama už šiltą priėmimą sutiko pamikinti mane ruošti TIKRUS Ukrainietiškus barščius.
Su sąrašiuku nupėdinau į Kalvarijų turgų užsipirkti „egzotikos”. Nu ok, man bulvės ir mėsa yra egzotika🤷♀️😀
Grįžtant prie recepto, Liuda sutiko, kad pasidalinčiau, o jūs tikrai jau kuris laikas laukiate šios sriubos. Gaminau kelis kartus jau ir pati ir puikiai adaptavau be lektinų mitybai.
Taigi šių barščių adaptacija BE LEKTINŲ mitybai
Nors burokėliai ir morkos yra leidžiami be lektinų mitybai, rekomenduojama virtų nevartoti. Tai čia jau susitaikysim ir nusižengsim.
Pomidorų pastos analogą galima pasigaminti troškinant nulektinintus pomidorus (išimti sėklas ir nulupti odelę).
Pupules virki greitpuodyje ir dėki išvirtas prieš pat pabaigą.
Bulves keiski saliero gumbu arba topinambais.
Jeigu nevartoji mėsos, tiesiog jos nevalgyk, gali nusipirkti kokybiško jau pagaminto naminio sultinio.
Cukrų keiski saldikliu
Grietinę – Maskarpone (nors dabar mačiau Maximose jau atsiradusi kokosų pieno grietinė, visai toleruotinos sudėties)
Miltų gali atsisakyti ar naudoti tapijokos krakmolą.
Mums prireiks
Svogūnas | 1vnt
Jautiena/veršiena šonkauliukai}
Pupelės (baltos mažos) | nedidelis dubenėlis , apie 150-180 g
Burokėliai | keli vnt (naudojom pailgus)
Bulvės | Liuda naudoja daug, o aš kažkaip jų nedėčiau
Kopūstas (senesnis) | pusė nedidelės gūžės
Morka | 1 vnt
Pomidorų pasta | 4 vš
Raudona saldi paprika | 1/4
Šoninė (bekonas) | nedaug (kelios saujos smulkintos)
Cukrus | 4-5 vš (man asmeniškai buvo per saldu, bet Liuda patikino kad taip turi būti)
Krapai, petražolės
Šaukštas miltų
Grietinė | 2 vš plius valgymui
Prieskoniai:
Druska, pipirai, ciberžolė, vištienos/mėsos prieskoniai, saldžios paprikas miteliai
Naudojau 5 l puodą
Viskas labai paprasta
Pupeles užmerkite bent valandėlei.
Šonkaulius supjaustome (po kauliuką), dedame į puodą, užpilame vandeniu, kad apsemtų. Užverdame vandenį, nupilam. Užpilam iš naujo (maždaug 2/3 puodo), užverdame, dedame pupeles.
Pusę smulkinto svogūno beriame į puodą ir valandą verdame ant nedidelės kaitros.
Tuo tarpu supjaustome smulkiom juostelėm-šiaudeliais (☝️) burokėlius, įpilame papildomai kelias stiklines vandens.
Morką nuskutame, irgi supjaustome smulkiais šiaudeliais.
Po valandos į puodą dedame burokėlius. Stambesniais kubeliais nei mums įprasta pjaustytas bulves.
Beriame prieskonius (Liuda prieskonius rinko iš akies, bet labai jai svarbu buvo ciberžolė, vištienos prieskoniai, bėrė maždaug po valgomą šaukštą) ir verdam dar 10 min.
Dedame pusę juostelėm pjaustyto kopūsto, morkos juosteles.
Verdame dar pusvalanduką ir išjungiame.
PADAŽIUKAS, DEDAMAS Į SRIUBĄ:
Atskirai keptuvėje ištirpiname du šaukštus su kaupu GHI (galima naudoti aliejų), dedame smulkintą šoninę, pakepame. Dvi geras saujas smulkintų krapų ir petražolių, kelis griežinėlius smulkintos paprikos. Išmaišome.
Apkepus dedame šaukštą miltų, 2 vš pomidorų pastos, 4-5 vš cukraus (turi nebūt rūgštu), 2 vš grietinės.
Išmaišome ir dedame į puodą su sriuba. Išmaišome ir paverdame dar 3 min.
Liuda sakė, kad pas juos valgoma su česnakinėm pampuškom, bet vis tiek vis skeptiškai ji apie česnako ir šios sriubos derinį vis atsiliepdavo.
Ir Ne, barčiuose nereikia džiovintų baravykų, kuriuos mes taip mėgstame ;)