Tie patys ingredientai – du skirtingi skanukai! Ne šiaip kokie, o užkandukai be cukraus. Natūraliai saldūs rutuliukai (Bliss balls) ir krekeriukai.
Bliss balls’ais (nežinau, kodėl jie taip vadinasi, bet man patinka – galite keisti energy balls jeigu noris) pirmą kartą pasidalinau savo Instagram stories, kai keliavome į Čekiją. Iš tiesų, nelabai planavau dalintis šiuo receptu (tąkart maniau – joks čia receptas – ekspromtinis tep lep ir baigta). Bet kiek reakcijų iš jūsų sulaukiau! Pasirodo Bliss ballsų reikia.
Po to gaminau dar kelis kartus ir šovė mintis „tešlos” likutį iškočioti ir išdžiovinti anytos grybų džiovyklėje. Na žinot, ta per kelis aukštus, visos mamos – močiutes ten grybus ir obuoliukus žiemai ruošia ;)
Ir valio! Gavos natūraliai saldūs sveikuoliški krekeriai! Bet tąkart juos labai ilgai teko džiovinti, po kelių eksperimentų supratau: jeigu norite išties traškių krekerių, reikia dvigubai (o gal net trigubai) didinti kokosų drožlių kiekį. Taip, masė bus sausesnė ir šiek tiek trupės – bet trapumas ir traškumas nepalyginamas. Išdžiūna daug greičiau! Vos per kelias valandas – galima buvo džiaugtis krekeriukais. Nors aš nuėjau miegot palikau nakčiai🙈 Tai rezultate turėjau geresnius nei parduotuviniai. Šiaip, užklupus badui, perku šiuos užkandukus (nuo jų sudėties ir savo užkandukų receptą pradėjau delioti).
Svarbu plonai plonai iškočioti ir gerai išdžiovinti. Džiovyklę nustačiau ties 50-65C.
Na o kalbant apie Bliss balls’us (rutuliukus) – tai čia reikia minkštesnės, gumiškesnės tešlos. T.y. mažiau kokosų drošlių, daugiau datulių. Bandžiau įmaišyti tirpinto kakavos sviesto – formavosi labai gerai, bet man labai nepatinka poskonis – lenda kažkoks riebalas.
Tai tiek mano įžvalgų, metas mėginti, o aš saviškius jau susipakavau ir leidžiuos į skanių nuotykių kupiną Anugos parodą! Iki
Mums prireiks
300g datulių
30g kokosų miltų
30g kokosų drožlių
30g linų sėmenų, maltų
30 - 50g sėklų: pvz. linų sėmenų, kanapių, sezamų (aš renkuosi pirmąjį)
Keli valgomi šaukštai kakavos
Nebūtina, bet galima pagardinti žiubsneliu druskos
Kamuoliukam:
Kelios saujos kokosų drožloių apvoliojimui.
Krekeriukam:
papildomai ±60g kokosų drožlių.
Viskas labai paprasta
Jeigu naudojate Medjon tipo šviežias datules - tiesiog nuplaukite, nulupkite odeles ir nukaulinkite, užpilkite vos vos vandens, kad gautųsi klampi tyrėlė.
Jeigu naudojate paprastas džiovintas datules - gerai nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį arba verdančiu vandeniu ir palikite valandėlei.
Nupilkite vandenį ir sutrinkite (jeigu sunkiai trinasi, galima įpilti šiek tiek vandens).
Sudėkite visus likusius ingredientus ir išminkykite tešlą rankomis.
Taip, bus murzinas reikalas.
KAMUOLIUKAM: tarp delnų sukite 2 migdolų dydžio kamuoliukus (galima didesnius, bet man mažiukai skaniau), apvoliokite kokosų drožlėmis ir į šaldytuvą bent keletui minučių.
KREKERIUKAM: dėkite po trečdalį tešlos tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų. Su kočėlu iškočiokite kiek įmanoma ploniau. Galus užlenkite į vidų, kad išsilygintų (apačioje yra foto). Supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir dėkite į džiovyklę (arba orkaitę). Aš palieku per naktį 50-65C, bet turėtų užtekti 3-4val. O gal ir 2 - viskas priklauso nuo krekerių plonumo ;)
Pastabos
Pasižaiskite su ingredientais - jeigu labiau mėgstate linų sėmenis ar norite intensyvesnio kakavos skonio - dėkite jų daugiau. Jeigu nenorite kakavos - atsisakykite. Taip pat labai skanu įberti šiek tiek druskos - atsiranda sūrios karamelės natos. O ieškantiem energijos pliūpsnio rekomenduoju apvolioti kamuoliukus trupintuose riešutuose.