Subtilaus skonio, ne per saldus, drėgnas – darganotam orui puikiai subalansuotas pyragas. O dar tas namuose pasklidęs cinamono, kardamono, muskato kvapas…
Ir žinote ką? Čia nėra jokių miltų! Tad šis kepinys tobulai tinka gliuteno netoleruojantiem. Jeigu esate alergiški kiaušiniam, manau turėtų pavykti juos užkeisti brinkintais linų sėmenimis (2vš-vienas kiaušinis).
Štai ko jums prireiks, norint iškepti šį skanuolį: migdolų miltai, kokosų pienas, saldumas, aliejus, kiaušiniai, prieskoniai (cinamonas, kardamonas, imbieras, muskatas, druska, pipirai..), karijų (pekano) riešutai arba graikiški, kepimo milteliai, vanilės ir migdolų esencija.
Mano naudojamą cukraus pakaitalą drąsiai keiskite paprastu, kokosų cukrumi ar eksperimentuokite su tuom, ką vartojate (ar kitą kartą bandysiu su datulių tyrę). Karijų (pekano) riešutus, žinoma, galite keisti graikiškais (prieš tai nuplaukite juos gerai su soda; apie tai pasakoju šiame recepte).
Kepimo formą būtinai išklokite sviestiniu popieriumi (apsibrėžiu tušinuku dugną ir išsikerpu tikslios formos apskritimą), o kraštus ištepkite sviestu ar aliejumi.
Kokosų grietinėlę galite keisti paprasta, nors šios skonis viską puikiai sujungė į vieną visumą. Kiek esu googlinus, tikrai galima išsiplakti normaliai grietinėlę iš kokosų kremo. Man rodos aš tiesiog per greitai pasidaviau, be to namuose kaip tyčia pasibaigė kokosų kremas, tad net eksperimentuot neturėjau iš ko.
Originalus receptas iš man per Kalėdas Andriaus padovanotos Dr. Gundry receptų knygos. Tiesa, kiek koregavau jį pagal save, be to jis gamina šį pyragą greitpuodyje – garuose. Aš apžaidžiau į orkaitės dugną pripylusi vandens. Tačiau kitą kartą mėginsiu prasikepti be garų.
Pastarąjį pusmetį plius minus laikomės šio gydytojo rekomenduojamos Augalų Paradokso dietos. Lietuvoje ji nėra dar žinoma, tačiau Amerikoje mityba išvengiant lektinų sparčiai plinta.
Plius minus, nes aš visgi labai myliu savo darbą Biržų duonos kepykloje – duona, kepiniai ir gardumynai neatskiriama gyvenimo dalis. Nors prasitarsiu – kai ką iš mūsų mitybos raciono 2020-iem jau kepykloje bandomės ir klientam sukurti.
Iš esmės laikausi filosofijos „su saiku”, juk vaiko irgi taip neapribosi. Nors neneigsiu – man visai patinka turėti raciono rėmus – gana stipriai kickina į kūrybiškumą. Be to vienu metu jau tikrai jaučiaus beišsisemianti.. Ir taip vat per „to negali ir to negalima” vėl atradau džiaugsmą virtuvėje. Visgi įdomios mes moterys būtybės.
GURGŠNELIS ARBATOS, KĄSNELIS PYRAGO IR
JAUKUMO KUTULIAI TIPENA PĖDŲ GALIUKŲ LINK...
Mums prireiks
Alyvuogių aliejus | 70ml
Migdolų miltai | 200g
Eritritolis ar kitoks birus saldiklis (pvz kokosų cukrus) | 80g
Kepimo milteliai | 2aš
Kiaušiniai | 2vnt
Kokosų pienas | 1/3skardinės
Graikiški arba pekano riešutai | 130g
Prieskoniai (po 1/4aš): cinamonas, muskatai, kardamonas, imbieras, anyžius ar pan.
Žiubsnelis šv. malto pipiro ir druskos
Keli lašai vanilės ir migdolų esencijos
Papuošimui:
Skardinė kokosų kremo, kuo riebensio (arba riebios grietinėlės)
Rozmarinų šakelės
Viskas labai paprasta
Skardinę kokosų kremo įdedame į šaldytuvą. Tai padeda atsiskirti tirštąjai daliai ir vandeniui.
Naudojau 19cm skersmens formą. Kraštus ištepiau aliejumi, į dugną įklojau sviestinį popierių (iškirpau 19cm skersmens apskritimą).
Sumaišome sausuosius ingredientus: miltai, eritritolis, kepimo milteliai, prieskoniai.
Pilame aliejų, kokosų pieną(1/3 skardinės), įmušam kiaušinius, įlašiname esencijos ir išmaišome.
Riešutus nuplauname (geriau su soda), susmulkiname peiliu ir įmaišome į tešlą.
Sukrečiame į kepimo formą, išlyginam paviršių. Įkaitinam orkaitę iki 180C. Apačioje padėjau skardą su virintu vandeniu, kad garuotų (jei orkaitė turi garų funkciją, galite pasinaudoti ja).
Pyragą kepame apie 35min, kai įdėjus medinį iešmelį išlenda sausas. Bet ir neperkepkite, kad vidus neišsausėtų.
Ištraukę atvesiname iki kambario temperatūros.
Pasiruošiame grietinėlę - išsiimam iš šaldytuvo kremą, šaukštu nugrebiam riebiąją dalį ir plaktuvu išplakame, kol taps plaktos grietinėlės konsistencijos.
Ištepam pyragą, papuošiame rozmarinu🌿
Pastabos
Būtina pasilikti gabalėlį prie rytinės kavos..
2 komentarai
Ačiū, kad dalinatės. Išsikepiau šį riešutų pyragą. Skonis dieviškas! Tik nesuprantu kodėl Jūsų pyragas yra tamsiai rudos spalvos, o maniškis gavosi šviesus. Vienintelis produktų skirtumas, kad kepiau su ruduoju cukrumi vietoj eritritolio. Ačiū!
Laba, smagu, jog pavyko, dar smagiau, jog patiko!🌿 Tikrai įdomu – gal nuo prieskonių ir smulkintų riešutų🤔.. būtinai kitąkart atkreipsiu dėmesį kai kepsiu.