RAW – BE PRIDĖTINIŲ CUKRŲ – BE MILTŲ – BE LEKTINŲ
Žadėjau instagrame jau prieš savaite pasidalinti video receptu, tačiau pastaruoju metu vis erroras su tokiais pasižadėjimais. Matyt fantazijose esu supermoteris, kuri negeba įsivertinti, jog dabar dirbant iš namų, iš tiesų, krūvis ūgtelėjo: pagaminti pietus, susitvarkyti namus, pasirūpinti vaiku. Ir visa tai paraleliai tam pačiam darbo krūviui. Gal net didesniam.
Ei, bet juk svarbiausia dalinuosi! O jūs tikrai nenumirsit gi be recepto savaitėlę? Na gerai, gal šis labiau laukiamas nei kiti, gavau net keletą priminimų – ačiū ir sorry..🙏pasitaisau ir dalinuosi.
Prireiks vos keletos ingredientų ir max pusvalanduko su viskuom.
– Datulės. Pavyks su bet kokiom, tą matot ir video. Bet jei norisi tikro karameliško skonio, rekomenduočiau naudoti „fancy” Medjool rūšies, bent „karamelės” sluoksniui. Medjool datulės turi šokoladiškai karamelinį skonį ir tąsią tekstūrą, deja, kaina neretai siekia 12-14 eur už dėžutę. Mes neretai jas perkame ne kulinarijai, o skanavimui vietoj saldainių prie kavytės.
Arba bent jau šviežias (jos būna prekybos centruose prie vaisių šaldymo vitrinose).
Na o jeigu visgi pirmą kartą nenorite daug išsileisti, naudokite džiovintas – aš irgi taip dariau, kai eksperimentavau. Kada būsite tikri, jog jums patinka pats receptas, galite dėti prabangesnius ingredientus.
Mums prireiks
PADUKUI
Migdolų miltai | 100g
Kokosų drožlės arba miltai | 50g
Kokosų aliejus | 50g
Datulių pasta | 150g (arba datulės)
SVEIKUOLIŠKAM KARAMELĖS SLUOKSNIUI
Datulės | 250g
Riešutų sviestas | 50g
Riešutai | sauja
Druska | žiupsnis
ŠOKOLADINIAM FINIŠUI
Šokoladas | 50-60g
Kokosų sviestas | apie 1vš
Viskas labai paprasta
Pradžioje reiktų pasiruošti datulių pastą. Tam reikia sutrinti datules iki vientisos konsistencijos. Gali tekti valandėlei užmerkti, priklausomai, kokias datules naudosim. Šiame recepte yra aprašyta detalesnė eiga, jeigu naudoji šviežias datules. O štai čia rasi, kaip elgtis su paprasčiausiom džiovinto mdatulėm.
Ruošiame paduką. Jeigu norisi jo plonesnio (maniškis gavos didokas), drąsiai mažinki ingredientus perpus arba naudoki didesnę formelę. Aš naudoju stačiakampį indelį, skirtą maistui saugoti.
Ištirpinu kokosų aliejų (mikrobangėje ar karšto vandens vonelėje) ir sumaišau su visais likusiais padukui skirtais ingredientais. Indelį, kuriame formuosis Snickersas, iškloju sviestiniu popieriumi.
Sukrečiu paduką ir suploju, išlyginu. Patogu ridenti stiklinę.
Dedu į šaldymo kamerą, kad sutvirtėtų, kol ruošiu karamelę.
Datulių pastą sumaišau su riešutų sviestu.
Riešutus praplaiunu, išdžiovintu, apkepinu orkaitėje (nebūtina, bet skaniau), susmulkinu, jeigu jie labai dideli.
Sumaišau su datulėm ir beriu šiek tiek druskos. Ji nuostabiai subalansuoja skonį.
Datulių karamelę tepu ant paduko, išlyginu mentele. Vėl keliaujam į kamerą.
Šokoladą ištirpinu virš karštų garų. Nepamirštam maišyti. Dabar jeigu norisi minkštesnio, lengvai pjaustomo šokolado - dedu kokosų aliejaus, o jeigu patinka lūžinėjantis-traškus - jo nededu.
Užpilu ant ant karamelės ir palieku kampario temperatūroje atvėsti. Po to keliaujame į šaldytuvą bent valandėlei.
Pjaustom ir skanaujam :)
Beje, šokoladu nebūtina sulieti viso batonėlio. Galima tiesiog atvėsinti, po to supjaustyti ir apšlakstyti tirpintu šokoladu kaip nuotraukoje. Skanauti sustingus.