VOVERAITĖS AR VOVERUŠKOS – ŠTAI KUR KLAUSIMAS!
Užtat lenkiškai – kurki . Tai aš pamiršusi -aitės ar -uškos, vadinu vištytėm jas.
Kadangi šiuo metu esu visai įsitraukusi į dietą be lektinų, kurios esmę susidaro atsisakymas didžiosios dalies kruopų, miltų, pupų, tam tikrų daržovių, šiandien siūlau sezoninį, bet kiek kitokį risotto be ryžių. Vietoj jų (ir visų kitų kruopų) pas mus namuose įsikūrė soros. Nepelnytai pamirštos krupos.
KAS TOS SOROS?
Tai viena seniausių kultūrų. Kinijoje soros buvo auginamos daug šimtmečių prieš mūsų erą ir buvo svarbiausias valgis, kol nepaplito ryžiai. Pietinėje ir Rytinėje Azijoje soros tebėra viena svarbiausių kultūrų.
Lietuvoje šių grupų, o taip pat ir sorų dribsnių galima įsigyti didžiuosiuose prekybos tinkluose. Kaina itin draugiška, tad labai rekomenduoju neišsigąsti kiek nedažnai receptuose minimo jų pavadinimo. Tiesa, pirkdami soras atkreipkite dėmesį į galiojimo datą – skirtingai nei kitos kruopos, soros ilgainiui apkarsta.
Iš sorų verdamos įvairios konsistencijos košės. Mes valgom rytais balintas kokosų pienu su įvairiais pagardais, taipogi gaminu iš jos kotletukus, beriu į sriubą. Literatūroje rekomenduojama kruopas kelias minutes pakepinti keptuvėje, įdėjus šiek tiek sviesto, bet kadangi kas plaunu prieš verdant, šio metodo praktikoje nesu išbandžiusi.
Kruopas prieš gaminimą reiktų gerai nuplauti po šaltu vandeniu, vėliau užplikyti karštu, pasūdyti ir uždėti virti. Jeigu nenuplaunu (na visko pasitaiko), tai atsiranda daug pilkų putų.
Sorose yra labai nedaug glitimo, jos lengvai virškinamos ir nesukelia alerginių reakcijų.
Šiose kruopose yra nemažai baltymų, šiek tiek riebalų, angliavandenių, mineralų. Žvilgtelėkim kiek arčiau:
- B grupės vitaminai teigiamai veikia atmintį, didina darbingumą;
- vitaminas B1 padeda atsikratyti nuovargio, nerimo, depresijos;
- B2 atsakingas už grožio puoselėjimą (oda, plaukai);
- B5 normalizuoja kraujo spaudimą;
- geležis svarbi normalios kraujotakos užtikrinimui;
- fluoras stiprina dantis;
- magnis suteikia energijos bei ištvermės;
- kalcis stiprina kaulinius audinius;
- kalio gausa gali padėti išpręsti širdies bei padidėjusio kraujospūdžio problemą bei sustiprinti kraujagyslių sieneles;
Jeigu nuoširdžiai, aš visai džiaugiuosi, jog soros dar nėra masiškai vatrastos. Galiu jomis džiaugtis už išties prieinamą kainą. ;)
O DABAR – Į VIRTUVĘ!
Mums prireiks
Sorų krupos | stiklinė
Zataar prieskoniai | gausus žiubsnis (sezamų sėklos, žagrenis, raudonėliai, čiobreliai)
Voveraitės | 400g
Kale lapinis kopūstas | 200-250g
Česnakas | 2-3 skiltelės
Svogūnas
Kokosų kremas | pusė skardinės
Žuvų padažas | pagal skonį (nebūtina arba keiski soja)
Šalavijas
Ghee kepimui
Viskas labai paprasta
Kruopas nuploviau, užstačiau virti sūdytame vandenyje. Dažniausiai ant pakuotės nurodyta, kiek vandens naudoti, tai šiek tiek daugiau įpilkite.
Viriau apie 14min.
Tuo tarpu grybus nuploviau, išvaliau, supjausčiau didesnius ir nuplykiau verdančiu vandeniu.
Kale nuskabiau nuo kotų (imi už koto ir tempi kaip lubinus), nuploviau.
Svogūną, česnaką susmulkinau, apkepiau svieste, kol suminkštėjo (pradėjau nuo svogūno, po kelių min pajungiau česnaką). Sumečiau grybus, apšlaksčiau žuvų padažu, išmaišiau. Pačirškinau geras 5min.
Supyliau kokosų pieną, po akimirkos sudėjau kale kopūstą.
Uždengiau dangčiu ir šiek tiek patušinau ant silpnos ugnies (2-3min).
Sudėjau kruopas (prieš tai nupilam vandenį), kelias minutes apkepiau su prieskoniais, jeigu masė labai klampi, pilkite vandens ar dar kokosų pieno.
Atskiroje keptuvėje įkaitinau sviestą, sumečiau nuplautus šalavijus. Kepiau, kol apskrudo. Atidėjau į šalį.
Serviruodami papuošiam šalivijais.
Pastabos
Galite patarpuoti kietojo sūrio :)