Salotos salotos salotos!🌿 Šiandien per Žinių radiją eilinį kartą pataikiau ant Geltono karučio laidos, kur Renata iš Sezoninės virtuvės pasakojo apie salotas. Vis sutampa, kai tik ši laida per radiją – mes kur nors važiuojame. Jau jaučiuos didi jos gerbėja😅Nors sodininkystė/daržininkystė niekad nebuvo mano stiprioji pusė, dievaži, jei taip ir toliau – būsiu kaip reikalas pasikausčiusi.
Tai man labai patiko patarimas sėti salotas etapais, t.y. suvalgote, po kelių savaičių vėl užsėjate. Taip visą vasaros sezoną turite salotų. Arba maišyti jų rūšis – vienos sudygsta anksčiau, kitos vėliau. Man aišku pasisekė, mano anytos šiltnamyje salotos jau anksstyvą pavasarį mūsų lūkuriuoja ir daug galvoti apie sodinimą nereikia – svarbu tik spėti valgyti. Tiesa, ji kiek konservatyvesnė salotų atžvilgiu, tad dažniausiai skanaujame įvairias tradicines plačialapes.
Man kiek pabodo jas naudoti vien salotom, tad nusprendžiau paimprovizuoti. Į sriubą kaip špinatų neįdėsi, pakepti kaip romaine irgi nelabai, bet vat suktinukam-laiveliam šie platūs lapai tinka T O B U L A!
Mano receptas – iš to ką turėjau virtuvėje, čia galite drąsiai leisti savo fantazijai ošti. Tarkim: Salotų laivelis, o viduje sūdyta lašiša, vasabi majonezas ir jūros kopūstai, panašiai kaip šiame recepte.
Arba tartaras salotos laivelyje, arba stikliniai makaronai, ant griliaus kepta krevetė ir saldžiarūgštis padažas.
O aš nusprendžiau šįkart konservuotam tunui suteikti kiek kitokių spalvų. Juk turbūt turime visi jo nekukliai po karantino lentynų stockinimo, ane?
Prireiks: Salotų, avokado, raudono kopūsto, avokado. Ridikėliai nėra būtini, juk jų sezonas jau over. Padažą dariau iš Tahini pastos, tačiau čia tobulai tiks ir padažas su jogutiniu pagrindu.
Beje, šis patiekalas gali būti puikia vakarėlio siela. Atneškite visus ingredientus atskirai ir tegu šeimyna patys deliojasi, kas bus jų suktinukų viduje. Toks mielas vakarienės bardakėlis :)
Mums prireiks
Salotų lapai | 5-6 delno dydžio +
Raudonasis kopūstas | 1/8 (kelios saujis pjaustyto šiaudeliais)
Konservuotas tunas | skardinė
Avokadas
Padažui:
Tahini (sezamų pasta) | 2 vš
Česnakų milteliai (arba išspaustas česnakas)
Žaliosios ar paprastos citrinos sultys | 2vš
Vanduo
Druska
Pateikimui: Lukštentos kanapių sėklos, linų sėmenys, sezamai smulkinti mėgstami riešutai
Pipirai ir druska
Alyvuogių aliejus
Žalioji citrina
Smulkinta kalendra ar petražolės
Viskas labai paprasta
Juostelėm supjausčiau avokadus ir kopūstus.
Po saujelę dėjau į salotų laivelius.
Sukrečiau po valgomą šaukštą tuno.
Visus padažui skirtus ingredientus sumaišiau (turštumą reguliuojam vandeniu).
Apšlaksčiau laivelius aliejumi padažu.
Bėriau druskos, pipirų, smulkintų sėklų, riešutų beižalumynų.
Valgome rankomis susukdami salotą kaip "rollsą".
Prieš tai apšlakstome laimo sultim,galima papildomai mirkyti į humuso padažą, jeigu lieka ar tiesiog jogurtą.