Buvau kiek dingusi.. su visom Kalėdom, į nugarą kvėpuojančiom Velykom ir Valentino dienom – visai pamečiau laiko nuovoką. O dar tas praūžęs mažosios 4tas gimtadienis.. Atrodo nieko ten ypatingo nepadarėm, tačiau iš manęs išsiurbia stipriai energiją tokie dalykai..
Na bet grįžtu ir su visai smagiais sausainiais, kuriuos iš tiesų kepiau prieš keletą savaičių, tačiau foto suredaguoti prisėdau tik dabar.
Paskutiniu metu aš naudoju cukraus pakaitalus, tokius kaip eritritolis (galima rasti Rimi ir Maximose sveikuolių, veganų ir pan. skyriuje), jie intensyvesnio skonio nei cukrus, tad kiekio reikia mažesnio. Tiesa, dėl to nukenčia tekstūra- nes traškumas, sausainio tvirtumas, manau, iš dalies įtakojamas ir cukraus kiekio. Anyways, bandžiau šiuos sausainius su eritritoliu, datulių ir kokosų cukrumi. Visais atvejais viskas pavyko – tai neabejoju, jog rezultatas su paprastu cukrumi nenuvils tikrai.
Štai kaip atrodo receptų testavimai:
Iš kairės į dešinę: su datulių cukrumi, klasikiniai, su kakava.
Su kakava tobuliausi – net jau norėjau pavadinimą rašyti Kakaviniai riešutų sviesto sausainiai ir net nesiūlyti opcijos be kakavos. Bet ji irgi gera. net labai.
Kalbant apie riešutų sviestą. Lazdynų man patiko labiausiai. O jei dar su kakava – sukelia priklausomybę.
Man patinka, kad šie sausainiai netobulos naminės formos. Toks jų ir skonis – smagiai trupa, jaukiai valgosi ir tiesiog ištirpsta burnoje susijungę su stikline karšto pieno. Aha pastaruoju metu kotais aš sunkiai atsispiriu stiklinei šilto pieno su medumi.
Tai ingredientų sąrašas vėl itin kuklus: Riešutų sviestas, saldumas, kiaušinis (vegan versijai kiaušinį keiskite linų sėmenimis – išmėginta ir aprašyta toliau po receptu) ir .. kakava, jeigu noris.
Viską sumakaluojam
Ir gauname štai tokią masę
Kabliujam po šaukštą ir tarp delnų formuojame rutulėlius
Beliko lengvas spustelėjimas aštrąja draugute ir keliaujam į kepinių soliariumą ;)
Mums prireiks
Riešutų sviestas | 250g (man lazdynų čia tobulas pasirinkimas)
Kiaušinis (arba du vš maltų linų sėmenų)
Mėgstamas birus saldumas | 50-100g (aš naudojau eritritolį, tačiau tiks datulių cukrus, kokosų žiedų cukrus, paprastas cukrus)
Nebūtina (pasirinktinai):
Kakava | 2vš (labai rekomenduoju)
Šokolado trupinukai | 2vš
Džiovintos spanguolės ar smulkint riešutukai | sauja
Kokosų drožlės | sauja
Viskas labai paprasta
Visus ingredientus sumaišome. Jeigu naudosite linų sėmenis vietoj kiaušinio - 2 vš maltų linų sėmenų užpilam šiltu vandeniu taip kadpilnai apsemtų, po minutės išbrinkus turi būti vaikišką tyrelę primenanti masė (dapilkite šiek tiek vandens jeigu reikia).
Imame po valgomą šaukštą masės, susukame kamuoliukus tarp delnų (taip, pradžioje gali pasirodyti jog iš tokios tešlos nieks nesusiformuos - nebijok, viskas pavyks).
Rutulėlius dedame ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos. Sausainiai nesipūs, tad galima palikti nedidukus tarpelius.
Šakute paspaudžiame. Pašauname į 170C orkaitę ±15min. Sausainiai turi įgauti dailų įdegį, bet nesuskrusti - tad akylai stebėkim.
Šiaip pradžioje būna minkštoki, bet atvėsę sutvirtėja.
Paliekame juos atidarytoje orkaitėje, kai atvės tiek, jog galima liesti - perkeliam ant grotelių ir luktelim, kol jie pilnai sutvirtės.
Pastabos
Svarbus momentas: jeigu naudosi saldiklį, užteks 50g (bent jau eritritolis yra be galo saldus ir kai dėjau visus 10, buvo jau net nebeskanu nuo saldumo). O vat kai dėjau datulių cukrų, kuris atvirkščiai labai švelnus - galima buvo ir visus 150g supilt. Tik tada jau reiktų vadint datulių, o ne riešutų sviesto sausainiai. Veganiška versija su linais mano vyrui net pasirodė skanesnė. Kaip alternatyvą kiaušiniui taip pat galima naudoti chia sėklas, tačiau aš to nesu išmėginusi šiame recepte.