Šią savaitę atostogaujame Kretoje. Graikijoje lankausi pirmą kartą, bet mokykloje turėjau klasioką iš Graikijos, tad su kultūra esu šiek tiek susipažinusi per ne turistinę prizmę. Paauglystėje beveik kas antrą dieną jis mane vaišindavo graikiška namine frape, kurią lydėdavo ilgi paplepėjimai apsupti juoko ir cigarečių dūmų.
Graikišką frapę darydavo taip: tirpi kava, vanduo, ledas ir cukrus. Sudėdavo į stiklainiuką ir stipriai plakdavo. Gaunasi tiršta šalta kreminė kava.
Tokią plius minus rasite ir Graikijoje daugumoje viešbučių bei užeigų.
Maistas Kretoje – sveikas ir itin šviežias, paskanintas įvairiomis žolelėmis ir daržovėmis ir būtinai nekukliai alyvuogių aliejaus – Kretos pasididžiavimo. Čia verta paragauti bent vienos iš sūrių rūšies – graviera, myzitra ar anthotiros. Gaminami iš avies bei ožkos pieno, jie drąsiai gali konkuruoti su garsiąja Feta. Kreta gali pasigirti ir labai geros kokybės medumi, ypač čiobrelių.
GRAIKIŠKI PUSRYČIAI
Graikijos kaimuose, kaip ir daugumoje Europos šalių, pusryčiai būdavo sotūs, kad valstiečiam užtektų jėgų visai darbo dienai. Kretoje žmonės valgydavo tradicinius Graikiškus pusryčius iš kiaušinių ir stakos. Staka sūris gaminamas iš ožkos/avies pieno, kažkas tarp jogurto ir varškės (kaip alternatyvą namuose galite panaudoti grūdėtą varškę. Alternatyvą, ne analogą.).
Didelė riekė naminės duonos su alyvuogėmis būdavo suvyniojama į audinį ir paimama drauge į laukus kaip užkandis.
Šiandien pusryčiauti iš pat ryto nėra pariimta. Dažniausiai tai kas nors smulkaus – kava ar džiūvėsis, o rimtesnis maistas laukia apie 10val ryto. Šis valgymas vadinasi dekatiano, nuo graikiško žodžio Deka, reiškiančio dešimt. Kada bebūtų jūsų pusryčių valanda, siūlau išmėginti kelias Graikijos įkvėptas pusryčių idėjas.
GRAIKIŠKŲ PUSRYČIŲ IDĖJOS
1. Jogurtas yra be galo svarbi graikų mitybos dalis. Jis gaminamas nusunkiant skystas išrūgas nuo įprasto jogurto. Jame yra daugiau baltymų. Graikiškas jogurtas yra kreminės tekstūros ir gali ilgiau išbūti šiltoje temperatūroje nei įprastas jogurtas.
Ji žinomas ne tik dėl kremiškumo, bet ir dėl probiotikų – bakterijų, ypač naudingų žarnynui. Jie padeda reguliuoti virškinimo sistemą, dujų kaupimąsi, viduriavimą, užkietėjimą, pilvo pūtimą.
Rytais ne retai valgomas vienas su duona arba džiūvėsiu, taip pat jogurtas graikijoje mėgiamas su medumi ir šviežiais sezoniniais arba cukruotais vaisiais sirupe.
Bet mano mėgstamiausias klasikinis pasirinkimas – jogurtas su medumi ir graikiškais riešutais.
2. Duonos skrebutis su Tahini sezamų pasta ir šiek tiek kedrų. Papildomai galima pabarstyti Fetos trupinukų bei apšslakstyti aliejumi. Smaližių pasirinkimui pasisaldinkite medumi.
3. Kagianas arba Strapatsada – kiaušinienė su pomidorais ir Feta.
4. Eliopsomo – duona su alyvuogėm. Kai kur dar dedama Feta.
Išsikepkite diena prieš ar nusipirkite vietinėje kepyklėlėje (žinau, kad pas mus net IKI tokais kepa), o ryte pasiskrudinkite šios duonos skrebutį ir gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Užsidėkite mėgiamo sūrio ir kelis čiobrelio lapelius. Na ko gi dar daugiau norėt šiame gyvenime?
Nusižiūrėjau šį receptuką.
5. Pitos duonelė su kiaušiniu.
Pasišildykite keptuvėje ar ant griliaus Pitą, įpjaukite ją ir dėkit į vidų kiaušinienę. Tokie pusryčiai kišenėje. Tik įsimetam į kišenę ir į darbą.
Naminės pitos receptas, kurį planuoju išmėginti.
O dabar grįškime prie mano recepto. Neplanuotai, bet labai smagiai sutapo, jog kaip tik prieš išvykstant gaminau šiuos pusryčių ledus su jogurtu ir dribsniais. Kaip tik turgelyje nusipirkau ankstyvųjų Graikiškų braškių, sutryniau jas su medumi, susluoksniavau su natūraliu jogurtu ir prašau!
Nepatikėsite – visiškai neplanuota :)) Nes iki paskutinės minutės šventai tikėjau, kad skrendame į Kiprą, o ne Kretą. Cha cha. Žinau, man pačiai čia pirmas kartas.
Anyways, kviečiu išmėginti šį kitokių pusryčių receptuką, kurį net sėdint čia, Graikijoje, Nika prisimena su nostalgija!
Mums prireiks
Braškės | 200g
Medus | 2 vš
Jogurtas natūralus | 250g
Granola | 2 saujos su kaupu
Viskas labai paprasta
Braųkes sutriname blenderiu arba šakute, dedame medaus (arba kitokio mėgiamo saldiklio) ir išmaišome.
Į ledų formeles sluoksniuojame braškes ir jogurtą. Pabaigoje beriame granolos ir už šaldome.
Pastabos
Veganškai versijai jogurtą keiskite kokosų kremu
1 komentaras
[…] Graikiški pusryčiai | Magicmint.lt […]