Pas mane dabar užėjęs psichodelinis persimonų valgymas. Kasdien, daug, visada, nonstop.
Tad natūraliai jei atsirado ir mano pietuose, užkandžiuose ir žinoma – pusryčiuose.
Pusryčiam labai skanu juos pakaramelizuoti ir su jogurtu, kaip šiame mano recepte arba su koše kaip čia. Tiesa, dabar košę renkuosi sorų, tad galite pasidaryti kaip šiame recepte ir figas pakeisti persimonais.
Pietum dažniausiai valgau salotas, tad šiandien kaip tik ir supažindinsiu su tuom ką valgiau pastarąsias savaites. Šiaip pietų dėžutės visad pasidalinu savo instagramo stories, o šias salotas ruošdavau ir fotografuodavau iš vakaro, po to ryte nereik stresuot.
Beje, visi receptai nurodyti 2 porcijoms. Kai nesinori persivalgyti.
KEPTŲ PERSIMONŲ SALOTOS SU GRYBAIS IR KALE
Keistokas toks derinys – persimonai ir grybai ane? Bet nenurašykim jo anksčiau laiko. Viskas labai puikiai keistai skaniai gaunasi. I kuo toliau tuo labiau pamėgstu persimonus netradicinėse salotose.
Ingredientų sąrašas kaip dažniausiai simple
Kadangi turguje radau dar pasutinių voveraičių, tai ruošiau su jom, bet drąsiai keiski jas šiktake, pievagrybiais, baravykiukais ar pan.
RECEPTAS
Persimonai | 2vnt
Voveraitės | 400 g (galima keisit shiitake, baravykais, pievagryviais ar pan)
Kale kopūstai | dubuo
Druska
Citrina
Alyvuogių aliejus
Persimonus nulupau, supjausčiau į 12 dalių.
Apšlaksčiau aliejumi, apibėriau druska ir sudėjau ant sviestinio popieriaus ir pašoviau į 180C orkaitę 30min.
Tuo tarpu nuploviau, nuvaliau grybus. Supjausčiau išilgai (tokio plonumo riekelėm kaip gaunas), apšlaksčiau aliejumi ir druska, sudėjau ant sviestinio popieriaus ir pašoviau į tą pačią orkaitę 20min.
Ruošiame kale: kopūstus paimu už koto ir tempiu žemyn, kol nukrenta lapeliai (kaip lubinus vaikystėj:)). Lapus nuplaunu, nusausinu, apšlakstau citrinos sultimis su aliejumi ir gerai paglamžau. Dedu į šaldytuvą, kol kiti ingredientai iškeps.
Visus ingredientus sudedam į dubenį, pipiriukų ir valio.
p.s. Kale kopūstus taip pat galima trumpai apkepti keptuvėje, kol sukris ir suminkštės.
PANKOLIO – PERSIMONŲ MIŠRAINĖ
Pankolį laaaabai myliu. Jį visada stengiuos dėti į sriubas ar troškinius. Šviežią išties valgom retai. O veltui, nes jų traškus salstelėjas skonis galėtų tapti kiekvienos lėkštės karalius.
RECEPTAS
Ingredientai:
Pankolis | 1 vnt
Granato sėklos | pusė stiklinės
Perismonas, pjaustytas į 16 dalių
Kepinti riešutukai
Padažui:
Pusės citrinos sultys
Garstyčios Dijon | 1 vš
Garstyčios grūdeliais | 1 vš (keisk paprastom)
Medus | 1 vš
Alyvuogių aliejus| 1 vš
Druska | 1/2 aš
Eiga:
Pankolį supjausčiau plonomis juostelėmis.
Pakepinau riešutukus.
Visus ingredientus sumaišiau.
Padažui irgi visus ingredientus sumaišiau ir užpyliau ant šios fancy mišrainės.
BURRATOS – PERSIMONŲ SALOTOS
Burratos ir persimonų derinys turbūt yra pati didžiausia klasika. Galite imti pačias tradiciškiausias itališkas Caprese salotas, išimti pomidorus ir pakeisti juos suraikytais persimonų skrituliukais. Galite tiesiog dėt pjaustytų persimonų į bet kurias salotas kuriose naudojate Mozzarellą ar jos gardžiąsias giminaites.
O aš šįkart papildžiau receptą spanguolėm/bruknėm. Tiksliau jų padažu. Bet vėlgi, čia nuostabiai jas pakeis granatų sėklos, avietės, riešutukai ar pan.
RECEPTAS
Ingredientai:
Mėgstamų salotų labai (naudojau rukolą, špinatus, šiek tiek kalendrų)
Burrata (arba kokybiška mozzarella)
Pusė avokado
Persimonas (jeigu maži – 2)
Mėgstami riešutai (naudojau pekano) | sauja
Alyvuogių aliejus
Padažui:
Spanguolės ar bruknės (tiks šaldytos) – sauja plius pateikimui šiek tiek
Balzamiko actas | 4 vš
Medus ar mėgstamas saldumas | 1-2 vš
Eiga:
Salotas išrikiavau lėkštėj, sudėjau pjaustytus avokadus, griežinėliais pjaustytus perismonus, plėšytą sūrį ir užbėriau šiek tiek uogų bei riešutukų.
Į prikaistuvį sudėjau likusias uogas, supyliau balzamiką ir kaitinau ant vidutinės kaitros, kol uogos įtrūko. Šiek tiek atvėsinau, įmaišiau medų – paragaujam, jeigu skanu, pilam ant salotų.
Prieš pateikiant dar apšlakstau alyvuogių aliejumi, užberiu pipirų bei druskytės.