Pastarąsias savaites iš bičiulių į telefoną vis skrieja tuščių duonos lentynų nuotraukos.
Įkvėpkim, iškvėpkim – DUONOS bus.
Sucré kepinių namai ir Biržų duonos krautuvės irgi dirba.
Tad bičiuliai, labai prašau išlikti sąmoningais ir pirkti tiek gaminių, kiek iš tikrųjų reikia.
Jeigu netyčia užsipirkote kiek daugiau, pasidalinsiu, ką mūsų, kepėjų šeimyna, rekomenduoja ir praktikuoja:
🎈pirmiausia tai pagalvokime apie bičiulius, artimuosius su kuriais galėtumėte pasidalinti tuo „extra” kepalu.
🎈nors dažnas lietuvis duoninę laiko antikvaru, duoną vis tiek dar laikoma kambaryje. Iš tiesų, duonai geriausia vieta – šaldytuvas, jeigu, žinoma, norite, kad ji ilgiau nesupelytų.
Taip ruginės duonos gyvenimą prailginu maždaug savaite, o neretai ir žymiai ilgiau.
🎈jeigu nusipirkote didelį kepalą – drąsiai išporcijuokite į maišelius ir dėkite į šaldymo kamerą.
•Atitirpiname kambario temperatūroje ar šaldytuve per naktį. Jeigu norisi šiltos riekės su traškia plutele – apšlakstykite aliejumi ir pasikepkite orkaitėje.
•Jeigu šaldoma duona nėra 100% ruginė – išvaizda ir skonis turėtų išlikti panašūs.
•Tas pats galioja bandelėm, riestainiam, keksam, brioche, skarelėm, kanelėm, macaronsam ir tt. Drąsiai šaldykite šiuos produktus.
•Jeigu duona visgi 100% ruginė – sušalusi gali pabalti, netekti dalies drėgmės. Bet vėlgi-geriau sausesnė nei supelijusi.
🎈taip pat bet kurią duoną galima susismulkinti ir susidžiovinti orkaitėje – traškūs ruginiai puikiai tiks užsiberti ant jogurto, salotų ar į sriubą.
•Na o šviesių krutonų ar džiūvesėlių panaudojimo galimybės beribės.
🎈nepamirškime naminės keptos duonos.
•Vaikystėj pjaustydavome riekę į tris dalis, gerai ją pačirškinus kiekvieną gabaliuką iš abiejų pusių įtrindavome česnaku.. ir daug druskos!
•nelabai į temą, bet aš Lietuvos svečiam visad rekomenduoju paragaut keptos duonos vietoj cepelinų ar šaltekų.
🎈na ir klasikiniai receptai, kur suspindi „pabuvusi” duona: prancūziškas skrebutis, duonos pudingas, pirato akis, karšti sumuštiniai, smorrebrod su orkaitėje padžiovintom ruginėm riekelėm ir vaikystės favoritas: duona+vanduo+cukrus.
Okej paskutinis gal nelabai, ypač nepratusiem būti su vaikais kiaurą parą🙈
❤
O štai ir dar keli mano kurti receptai, ką galima nuveikti su duona:
KARAMELIZUOTŲ DUONOS TRUPINIŲ DESERTAS
Šiame deserte puikiai suspindi karamelizuoti traškūs tamsios duonos trupiniai! Susisluoksniavę su švelniu kremu ir rūgščiais serbentais jie dainuoja gardžią simfoniją.
Video apačioje, o visas receptas gyvena čia.
KEPTOS DUONOS „TORTAS”
Keptos duonos tortas sveikiau!
Kepinta duona dažniausiai asocijuojasi su riebaluose permirkusiu nesveiku užkandžiu. Pamėginkite kepti duoną orkaitėje, o vietoj paprastos kvietinės, rinkitės viso grūdo ruginių miltų duoną. Taip turėsime žymiai sveikesnį įspūdingai atrodantį užkandį!
Šis receptas tiesiog susprogo publikuotas facebooke. Daugiau nesiplėsiu – peržvelkit video ir viską suprasit.
Visas receptas apačioje.
20 min gaminimo ir konstravimo
20 min kepimo
Porcija: 8-10 asmenų
KEPTOS DUONOS TORTAS
Prireiks:
1 kg tamsios duonos (geriau viso grūdo ruginė be cukraus)
Druskos
200 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio
4 skiltelės česnako
6-7 vš majonezo
1 pakelio varškės užtepėlės arba lydyto sūrelio
Aliejaus kepimui (labai tiks purškiamas)
Užkandžių, kuriais užpildysime viduriuką (alyvuogės, marinuoti agurkėliai, vytintas kumpis ir pan.)
Viskas labai paprasta:
Nuo duonos nupjaustome plutas, supjaustome vienodo dydžio juostelėmis, apšlakstome arba apipurškiame aliejumi, vienu sluoksniu sudedam ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir pašauname į 200C orkaitę 15-20min. Kepimo metu bent kartą pavartykite riekeles, kad tolygiai skrustų. Prireiks kepti kelis kartus (priklausomai nuo orkaitės dydžio).
Pabarstome druska. Sumaišome majonezą su užtepėle ar lydytu sūreliu ir išspaustu česnaku.
Galima kiekvieną duonos riekelę papildomai įtrinti česnaku.
Torto lėkštės viduryje įstatykite dubenėlį.
Imame po gabalėlį duonos, vieną pusę merkiame į padažą, tada pavoliojame smulkintame sūryje ir dedame ratu aplink dubenėlį, kol gauname torto formą.
Dubenėlyje pridėkite įvairių užkandžių – alyvuoges, kaparėlius, agurkėlius, kietąjį sūrį ar vytintą kumpį.
PUSRYČIŲ SUMUŠTINIAI SU BE LUKŠTO VIRTU KIAUŠINIU
Išvirti skystą kiaušinį be lukšto nėra sudėtinga, svarbu laikyti kelių taisyklių. Į vandenį įpilkite vandens, kiaušinį įmuškite į atskirą puodelį, būtinai išsukite vandenį ir pilkite kiaušinį į sūkurio vidurį. Ir didesnė tikimybė sulaukti sėkmės – virti po vieną kiaušinį.
2 porcijoms prireiks:
Ruginės duonos | 2 didelių riekių (120g)
šiek tiek sviesto ar aliejaus;
avokado | 1 didelio
citrinos | 1⁄2 vnt.
tepamo varškės sūrelio | 2 v. š.
kiaušinių | 2 vnt.;
acto | 1 v. š.;
mažų pomidoriukų | apie 10 vnt.
kanapių sėklų | saujos
pipirų ir druskos pagal skonį.
Viskas labai paprasta:
1. Duoną aptepame sviestu arba apšlakstome aliejumi ir pašauname į 200 °C orkaitę 12-15 min., kol ji taps traški (duoną taip pat galite apkepti keptuvėje).
2. Pomidoriukus taip pat apšlakstome aliejumi ir dedame į orkaitę 5 min.
3. Kiaušinį įmušame į puodelį. Užverdame didesniame puode vandenį, įpilame acto. Sumažiname kaitrą, kad vos vos burbuliuotų. Išsukame šaukštu vandenį (turi atrodyti kaip sukūrys), atsargiai pilame kiaušinį į vidurį. Verdame 3 min. Tą patį pakartojame su kitu kiaušiniu.
4. Avokadą supjaustome riekelėmis, išskleidžiame ir apšlakstome citrinų sultimis.
5. Duoną ištepame mėgstamu varškės sūreliu, ant jo dedame avokadą, kiaušinį bei pomi- doriukus.
6. Apiberiame kanapių sėklomis, druska, pipirais.
7. Pabaigai apšlakstykite mėgstamu alyvuogių aliejumi bei šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
RUGINĖS DUONOS TORTAS
Ne tik gardus, bet ir stilingas desertas jūsų šventei. Tortas skaniausias, kai skoniai susibalansuoja, o tam jam reikia naktį praleisti šaldytuve. Galite ruošti 2 arba 3 “aukštų”. Jeigu norite 2, naudokite 24cm skersmens formą, jeigu 3 – 18cm.
Torto lakštam:
150g ruginės duonos
Stiklinė su puse maltų riešutų (galite naudoti ir migdolų miltus)
6 kiaušiniai
1 stiklinė rudojo cukraus
1 aš kepimo miltelių
3 vš kakavos miltelių
Sviestas ir sviestinis popierius torto formai
Įdarui:
200g maskarponės kremo arba riebios grietinėlės arba
2-3 v.š. mėgiamo sirupo (agavų, kokosų ar pan) arba curkaus pudros
6 vš bruknių arba serbentų uogienės
Papuošimui:
Sauja šaldytų bruknių, mėtos, 50 juodojo šokolado
Eiga:
Įkaitiname orkaitę iki 180C.
24cm arba 18cm skersmens formą ištepame sviestu. Kadangi lakštai itin limpa prie dugno, rekomenduojame dugną taip pat iškloti ir sviestiniu popieriumi.
Jeigu neturite kelių, galite naudoti tą pačią kepimo formą kelis kartus.
Duoną sutrupiname, sumalame kuo smulkiau. Riešutus gerai susmulkiname trintuvu. Išmaišome,dedame kepimo miltelius ir kakavą. Vėl išmaišome.
Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.
Išplakame 6 trynius su cukrumi, kol masė pabals ir taps puri. Pilame į duonos trupinius.
Išplakame baltymus iki standumo ir atsargiai įmaišom į masę.
Paskirstome tešlą vienodai į dvi arba tris dalis (priklausomai nuo to, kokio dydži formą pasirinksite) ir pilame į kepimo formą. Vienas lakštas turi būti apie 1.5-2.5cm aukščio ir tolygiai padengti visą dugną.Kepam 180C 15min. Stebėkite kepimą, paviršius turi pradėti skrusti, bet ne degti (turėkite omeny, jog visos orkaitės kaista kiek skirtingai, todėl kepimo laikas gali pailgėti arba sutrumpėti – stebėkite kepinį).
Tuo tarpu išplakame grietinėlę su cukraus pudrą iki standumo. Taip pat galite naudoti maskarponės kremą, kurį išplakite minutę įpylę mėgiamo sirupo arba cukraus.
Imame torto padėklą ir dedame pirmajį lakštą ( naudokite mažiau patrauklų apačioje.) Tepame pusę arba trečdalį kremo, uogienę.
Atsargiai uždedame antrąjį torto “aukštą”. Tepame grietinėlę, dedame uogienės. Pabaigoje uždedame trečiąjį lakštą ir ištepame jį grietinėle. Puošiame gėlių žiedlapiais, mėta, bruknėm ar tarkuotu šokoladu.
SKANDINAVIŠKAS SUMUŠTINIŲ TORTAS SU LAŠIŠA
Ar esate ragavę nesaldaus torto? Šis iš pirmo švilgsnio didelį sumuštinį primenantis užkandis nustebins svečius ne tik savo skoniu, bet ir išvaizda. Drąsiai eksperimentuokite su įdaru – naudokite savo mėgiamus ingredientus. Lašišą keiskite skumbre arba vytintu kumpiu, pridėkite juostelėmis pjaustytų paprikų ar ridikėlio griežinėlių.
Prireiks:
640g mėgstamos tamsios duonos
200g tepamo varškės sūrelio (gali prireikti papildomai kelių šaukštųpapuošimui)
2-3 v.š. lydyto sūrelio
1 v.š. citrinos sulčių
Ryšulėlis svogūnų ir krapų
1 a.š. kaparėlių
žiubsnis druskos ir pipirų
250g sūdytos arba rūkytos lašišos
1 didelis arba 2 maži agurkai
Avokadas
Papuošimui: prieskoninių žolelių, daigų, agurkų, ridikėlių, putpelės kiaušinių.
Viskas labai paprasta
Lydytą sūrelį išmaišome drauge su varškės sūriu. Koksistencija turi lengvai teptis, bet ne “varvėti”. Jeigu masė gaunasi skysta, įdėkite papildomai varškės sūrelio.
Išspaudžiame citrinos sulčių.
Riekelėm supjaustome agurką.
Avokadą supjaustome juostelėm ir apšlakstome citrinos sultimis.
Duonai nupjauname plutelę.
Ant folija padengto stalviršio sudedame dvi ilgas riekes drauge.
Ištepame plonu sūrelio sluoksniu, dedame agurkus, lašišą, beriame kaparėlius.
Dedme duonos sluoksnį (prieš tai dugną patepkite sūreliu). Vėl tepame sūrelį, dedame avokadą, lašišą. Kitame sluoksnyje vėl naudojame agurkus.
Taip susluoksniuojame visą “tortą”.
Po to aptepame likusiu varškės sūreliu. Puošiame daugais, smulkiai pjaustytu ridikėliu, putpelės kiaušiniais, susuktom agurko juostelėm.
SKANDINAVIŠKI SUMUŠTINUKAI
Tokio tipo sumuštinius ypač mėgsta Švedijoje.
Ingredientai išties labai paprasti. Kadangi duoną kepsime – puikiai tiks senesnės ruginės riekelės. Krevetes galite naudoti mažytes šaldytas (tereikės atitirpinti), sūrime arba netgi pakeptas orkaitėje. Galite drąsiai improvizuoti su padažu, tarkim vietoj majonezo naudoti vien jogurtą, lydytą sūrelį ar grietinę.
NEKEPTAS ŠOKOLADINIS DUONOS TORTAS
Šiame torte itin ryškiai atsiskleidžia duona, kuri nukelia į vaikystės prisiminimas, kai močiutė ant ruginės duonos tepdavo naminės uogienės. Kad visiem užtektų – kiekvienas pusbrolis gaudavome itin ploną spanguolių sluoksnį. O kartais mums labai pasisekdavo ir iš rūsio močiutė atnešdavo juodųjų serbentų ar mėlynių stiklainiuką..
Jeigu norėsite švelnesnio skonio, ruginę duoną maišykite su kvietine. Taip pat galite gaminti tik vieną sluoksnį duonos (naudokite pusę pagrindui skirtų ingredientų), o vietoj kito paruoškite pertepimą išplakę maskarkoponės kremą su žemės riešutų sviestu, tirpinta želatina, medumi ir įmaišę plaktos grietinėlės.
TRUKMĖ: 30min gaminimas, kelios valandos šaldymo
8-10 asmenims prireiks:
Pagrindui
600 g ruginės duonos (be plutos), švelnesniam skoniui galima maišyti su kvietine
300 g spanguolių arba juodųjų serbentų uogienės
120 g skysto medaus
1 a. š. želatinos
1 citrinos sulčių
50 ml vandens
Pertepimui:
180 g grietinės
60 g kakavos
90 g lazdyno riešutų
50 g cukraus
1,5 a. š. vanilinio cukraus
1,5 a. š. Želatinos
75 ml vandens
Viršutiniam sluoksniui:
140 ml grietinėlės (36 proc.)
40-50 g cukraus pudros
60 g kakavos
saujos kapotų lazdyno riešutų
sauja mėtos lapelių
Torto gamyba
Pagrindui. Duonai nupjauname plutą, sutrupiname ir smulkiai sumalame.
Želatiną užpilam vandeniu, kelias minutes pabrinkiname ir kaitinam, kol želatina ištirps. Leidžiame atvėsti. Dedame medų, uogienę, citrinos sultis.
Sumaišome su duonos trupiniais.
Pertepimui želatiną užpilam vandeniu, kelias minutes pabrinkiname ir kaitinam, kol ištirps. Leidžiame atvėsti.
Grietinę išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina. Po šaukštą dedame kakavą ir maišom. Masė vis tirštės ir virs kakavos kremu. Jeigu norite intesyvesnio skonio, dėkite daugiau kakavos
Susmulkinkite riešutus.
Formoj ištieskite sviestinį popierių, sukrėskite pusę duonos mišinio. Paviršių gerai išlyginkite – paspauskite, ant viršaus tepkite šokolado kremą, suberkite smulkintus riešutus ir ant jų krėskite likusį duonos mišinį, išlyginkite paviršių. Tortą padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
Grietinėlę išplakite su cukraus pudra, po truputį dėkite kakavą. Masė vis tirštės, vis kremu. Galima įmaišyti kelis šaukštus riešutų sviesto su gabaliukais.
Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais, mėtos lapeliais.
MIŠRAINĖ SU RUGINIAIS KRUTONAIS
Ši mišrainė-užkandis vienas mėgstamiausių mūsų šeimoje šventiniu laikotarpiu. Ypatingai ją pamėgę mažieji. Atrodytų, paprastas derinys, bet savo balansu išties nustebina. Jeigu nenorite sluoksniuoti į vienos porcijos taureles, tiesiog sudėkite į stiklinį dubenį. Duonos skrebučius geriau darykite iš senesnės duonos ir išsikepkite iš anksto. Įsidėkite į drėgmę nepraleidžiantį indelį ar maišelį – berkite prieš pat pateikiant. Taip jie išliks traškūs.
Trukmė: 10min
4 porcijom (priklausomai nuo indelių) prireiks:
1 didesnis pomidoras
75g Konservuotų kukurūzų
80g (pakelis) krabų lazdelių
1vš majonezo
1 vš natūralaus jogurto
Druskos ir pipirų pagal skonį
Tamsios duonos (80g)
Viskas labai paprasta:
Duoną nupjauname plutą, supjaustome nedideliais kubeliais ir apkepame keptuvėje su šlakeliu aliejaus (galima kepti ir orkaitėje).
Jogurtą sumaišome su majonezu (galima naudoti vien majonezą, bet tada rinkitės liesesnį).Pomidorus ir krabų lazdeles susmulkiname.
Sluoksniuojame stiklinaitėse:
Krabų lazdelės, kukurūzai, padažo šaukštelis, pomidorai ir duonos krutonai.
SUMUŠTINUKAI SU SKUMBRĖS UŽTEPĖLE
Paprastas, bet nuostabus derinys. Jeigu mėgstate, apskrudusią duonyte įtrinkite česnaku, tai suteiks užkandžiui pikantiškumo.
15min; 6 asmenim
Prireiks:
1 Karšto rūkymo skumbrė (apie 350g; 170g nukaulinus)
100g lydyto sūrelio arba filadelfijos tipo sūrio
1 v.š. natūralaus jogurto
1 v.š. lydyto sūrelio
Druskos ir pipirų (pagal skonį)
Sauja smulkintų krapų ir petražolių (papildomai papuošimui)
Šviesios arba tamsios duonos pateikimui.
Viskas labai paprasta:
Duoną supjaustome kąsnio dydžio riekelėmis. Jeigu mėgstate traškesnę – apšlakstykite aliejumi ir pašaukite į 200C orkaitę 12-15min.
Tuo tarpu skumbrę nukaulinam ir sutrinam šakute. Grietinę išmaišome su sūreliu, smulkintais žalumynais ir krienais (galite naudoti trintuvą). Pilame į žuvį ir sumaišom. Pagardiname druska ir pipirais pagal skonį.
Patiekiam kaip užtepėlę arba aptepam skrudintos duonos riekeles.
SLUOKSNIUOTAS UŽKANDIS SU LAŠIŠA, MANGU IR AVOKADU
Ingredientai (2 asmenim)
100 g sūdytos arba rūkytos lašišos filė
1 didelis prinokęs avokadas
Pusė prinokusio mango
Sauja smulkintos šviežios kalendros arba petražolių
Pusės citrinos arba žaliosios citrinos sulčių
šiek tiek druskos ir pipirų
2 šaukštai aliejaus
Duonos (80g)
Viskas labai paprasta:
- Lašišą susipjaustome kvadratėliais (pjaustysis lygiau, jeigu įdėsite keletai minučių į šaldymo kamerą)
- Susipjaustome duoną smulkiais kubeliais ir apkepam keptuvėje arba orkaitėje, kol apskrus.
- Smulkiai sukapojame mangą ir avokadą, kurį apšlakstome citrinos sultim.
- Imame du nedidelius dubenėlius. Dedame lašišos sluoksnį, išlyginam šaukštu.
- Dedam mango sluoksnį, paspaudžiame ir išlyginame.
- Beriam smulkintas žoleles.
- Dedam avokado sluoksnį, paspaudžiame ir išlyginame.
- Uždedame po lėkštutę ant dubenėlių gerąja puse. Prilaikom ir apverčiam. Šiek tiek patapšnojam indelius ir atsargiai nuimame. Turi likti du bokšteliai.
- Beriame druskos, pipirų, ruginės duonos skrebučius ir skanaujame.