Anksčiau dažnai keptavau orkaitėje sūrius, bet niekas nebuvau užkepinėjusi plutos iki traškumo. Oij bet patikėki – verta!
Pirmą kartą tokį sūrį ant griliau iškepė vyrukai, gaminę burgerius per baidarių žygį kepykloje. Ir nuo to laiko niekaip negaliu paleisti šio skonio ir idėjos jį atkurti. Visgi po 3 nevykusių bandymų padaryti tai ant griliaus, nusprendžiau kraustytis į orkaitę. Ir pavyko! Iškart🤠
Aš sūrį marinuoju „po ranka” pasitaikiusiom prieskoninėm žolelėm (tiks ir šviežios, ir džiovintos), sumaišytom su alyvuogių aliejumi, česnaku, druska. Puikiai tiks įdėti šiek tiek aitriojo pipiriuko, rūkytos paprikos ar kitokio įdomesnio prieskonio.
Aš naudoju naminį ūkininkės gamintą ožkos sūrį. Jis nėra varškės, jis panašus į parduotuvinius „saldaus pieno sūrius”. Bet manau ir su varškės turėtų pavykti kažkas panašaus. Na tikiuosi. Jei pamėginsi greičiau už mane – duoki žinią, kaip pavyks ;)
Mums prireiks
Saldaus pieno sūris
Marinatui:
5-7 vš alyvuogių aliejaus
kelios skiltelės česnako
mėgstamos prieskoninės žolelės
druska (naudoju rupesnę)
Viskas labai paprasta
Pradžioje sūrį užmarinuojame: aliejų sumaišome su smulkintais česnakais, žolelėmis, druska. Įtriname sūrį ir paliekame valandai, o geriau per naktį.
Pašauname į 180C temperatūros orkaitę. Kepu ant grotelių patiesusi sviestinį popierių ±50 min (svarbu, kad ant sviestinio dugno būtų šiek tiek aliejaus). Ties 30-40 minute sūris pradės skrusti, nuo to laiko siūlau stebėti jo plutą. Aš mėgstu labai užkepintą, tai būna palaikau ir valandą :)
Ragaujam, kol dar šiltas. Bet ir šaltas labai skanu.
Pastabos
Turėtų pavykti ir su varškės sūriu, tačiau nesu bandžiusi
Svarbu turėti kantrybės išlaukti užskrudusios plutelės. Ir nepasiduot pirmą kartą nepavykus🤷♀️