„Juodieji serbentai turi ryškų gyvatvorės dvelksmą – taip kvepia svaiginantis kaimo keliukas vėlyvais vasaros vakarais.”- Niki Sernit | Skonio žinynas
Manau tobuliau ir aš nepristatyčiau šį
SERBENTŲ DESERČIUKĄ
Tik šįkart visgi mes kalbame jau nebe apie kaimus, o daugiau apie garsiąją Marijos Antuanetės apsistačiusios desertais ant kušetės sceną.
Žvelgi ir atrodo desertas begėdiškai su tavimi flirtuoja..
Iš tiesų, jokio dviračio neišradinėjau: įkvėpimui naudojau šį savo receptą.
Šįkart pajungiau šviežius serbentus, kad jau sezonas. Esu mėginus maskarponę keisti rikota ir labai riebiu jogurtu – pavyksta. Ne tas pats, bet irgi gerai :) Tikiu su varške bei Philadelphia tipo sūriu irgi pavyks.
Net mėginčiau įmaišyti tepamo ožkos sūrio, tikiu pavyktų išgauti neblogą harmoniją.
Nu okej okej, jeigu visiškai nuoširdžiai tai čia tas pats Nekeptas tortas, tik išporcijuotas į keksiukų formelės 😅 Na ir kaip rišamąją medžiagą naudojau želatiną, o ne žele. Bet gali bandyt keisti Skanovės Keto žele, tik nepamenu, ar jie turi serbentų skonį🤷♀️
Iš esmės su želatina gali būti „tricky”, juk norisi to tobulo kąsnio: tvirtos konsistencijos, kreminės faktūros ir aksominės tekstūros.
Man pasiteisino 8g, apie 3 arabatinius šaukštelius su didžiuliu kaupu.
Aš norėjau intensyviai išreikšto serbento. Net nemiksavau tų serbentų su niekuom kitu, nors iš tiesų, su jais puikiai dera:
Cinamonas
Mėtos
Kadagiai
Kava
Anyžiai
Medus
Norintiems eksperimentuot siūlyčiau skaninti „pertepimą”.
Padukas labai paprastas – kepinti riešutai + sviestas. Jeigu nesinori naudoti sviesto, manau puikiai išsisuksi su kokosų sviestu. Taip pat galima mėginti kakavos sviestą, nors aš jo niekaip neprisipratinu.
AR PAPUKAI DRAUGIŠKI ŠALDYMUI?
Ir taip, ir nelabai.
Skoniui, vaizdui viskas gerai, tačiau pastebėjau, jog atitirpinus padukas labiau byra.
Bet jeigu šaldysiesi sau – tikrai nieko tokio.
Aš į šaldymo indukus sudėjau keksiukus neišėmusi jų iš popierėlių.
atitirpinau per naktį palikusi šaldytuve :)
Prieš keliaujant prie recepto, trumpas video kas ir kaip:
Mums prireiks
Padukams:
Migdolų miltai | 100g
Riešutai, smulkiai kapoti | 50g (galima keisti migdolų miltais)
Maltas ksilitolis | 40g (galima naudoti bet kokį saldumą, tame tarpe ir cukrų)
Sviestas | 50g (kambario temp)
Kreminiam įdarui:
Maskarponės kremas | 500g
Želatina | 8 g (tris šaukšteliai su mega kaupu)
Juodieji serbentai* | 100 g
Vanduo | 250 ml
Ksilitolis ar kitoks saldiklis | 4 vš
Pertepimui:
Juodieji serbentai | 150-200 g
Dekorui:
Serbentų uogyčių | 16vnt
Viskas labai paprasta
Sausoje keptuvėje apkepiau riešutų miltus ir smulkintus riešutus. Palikau atvėsti.
Visus paduku ingredientus sumaišiau tarpusavy (patogiausia naudojant rankas) ir subėriau į keksiukų popieriukais išklotas kepimo formeles.
Labai gerai prispaudžiau plokščiuoju stiklinės dugnu, išlyginau ir dėjau į šaldytuvą vėsti.
Man gavos 16 vnt.
100 g serbentų apie 10min minučių pakaitinau prikaistuvyje su vandeniu ant vidutinės kaitros traiškydama uogas mentele.
Nukošiau, kad liktų tik skystis, ištirpinau saldiklį ir želatiną. Palikau vėsti.
Tuo tarpu sumaliau likusias uogas iki tyrelės.
Maskarponę išsukau, supyliau dar šiltą želę (gerai išmaišyk, kad neliktų želatinos gumuliukų - blenderis palengvina procesą).
Pusę kremo supyliau ant atvėsusių padukų, padariau šaukšteliu duobelę ir dėjau trintų uogų.
Užklojau šaukštu kremo, išlyginau.
Dekoravau per vidurį dėdama po uogytę, kad būtų panašu į papuką :)
Dėjau į šaldytuvą nakčiai (arba bent 2-3 valandom).
Skanauki šaltą, kad padukas nebyrėtų.
Pastabos
*Gali naudoti šaldytus serbentus arba keisti patinkančiomis uogomis