Užuodžiate? Jau tuoj tuoj…
Kalėdinių desertų temą liečiu nebe pirmą kartą. LaMaiste neseniai buvo publikuotas mano straipsnis, kaip pasigaminti grybukus be specialios keptuvės ir juos dekoruoti, taipogi eksperimentavau su Lapis Legit – dano -ndonezietiška šakočio versija.
O šiandien siūlau, kur sunaudoti visus tuos nuo Lapio likusius baltymus!
Niekad iki šiol nebuvau gaminusi morengų. Tuo labiau Pavlovos.
Teko net pasikonsultuoti darbe su maisto technologėm, kodėl mano kepinys ne visiškai baltutėlis. Pasirodo, reikia įpilti daugiau citrinos sulčių, kurios išspręs šią ploblemą. Nors man gražu, kai jis ne sniego, o kremo spalvos.
Visgi šio deserto pagrindinis herojus – dekoras. Padėkite ant šventinio desertų stalo ir garantuoju – taps Instagramo žvaigžde.
Dėl dekoro – paleiskite fantaziją! Naudokite pabarstukus, šviežius ar liofilizuotus vaisus, uogas, žiedlapius…
Aš naudojau Supergarden liofilizuotas gervuoges, spanguoles, vyšnių granules, dumplainio miltelius ir šviežias rozmarino šakeles. Bet tikrai galite varijuoti produktais. Optimaliausias variantas turbūt būtų tiesiog nusipirkti uogų miksą.
Taipogi daug „och” ir „ach” susilaukė traški plutelė ir kontrastingai minkštas vidus.
LYG VĖL STOVĖTUM ATRAKCIONŲ PARKE
IR LIPNIAIS PIRŠTAIS VALGYTUM CUKRAUS VATĄ.
Keliaujam gaminti!
Receptas | Kalėdinė Pavlova
Mums prireiks
Morengui
- Kiaušinių baltymai | 6vnt
- Ksilitolio pudra | 250 g (sumalkite paprastą ksilitolį iki miltų konsistencijos su blenderiu, galima naudot cukrų)
- Balto vyno actas | 1½ v.š.
- Tapijokos krakmolas | 1 a.š.
Kremui
- Mascarpone sūris | 250g (žr. kad būtų kilusi iš Italijos)
- Riebi grietinėlė (pietų šalių) arba kokosų vienas | 100ml
- Cukraus pudra | keli valgomi šaukštai
- Mėgstamo kvapo esencija | naudojau anyžius, bet tiks vanilė, migdolai
Dekorui
- Liofilizuotos gervuogės | dvi saujos, Supergarden
- Spanguolės | dvi saujos, Supergarden
- Vyšnių granulės | sauja, Supergarden
- Dumplainio liofilizuoti milteliai | 2 v.š., Supergarden
- Šviežios rozmarino šakelės | 2-3vnt
Taipogi tiks viskas, ką rasite namuose: tarkuotas šokoladas, švieži vaisiai, uogos, gėlių žiedlapiai, lapeliai…
Viskas labai paprasta
Gaminame morengą:
Įkaitiname orkaitę iki 170C temperatūros.
Baltymus plakame 4min švariame inde, kol virs minštom tampriom putom.
Dedame ksilitolio pudrą: šaukštas – išplakam, šaukštas – išplakam..
Kai ksilitolis paisbaigs, plakame dar 3 minutes, tada įpilame actą, krakmolą ir dar papildomai minutę plakam.
Masė bus standi ir leisis formuojama.
Ant sviestinio popieriaus nusipaišykite ±25cm skersmens apskritimą – lai tai būna jūsų morengų vainiko kontūras. Apverčiame popierių, dedame ant kepimo skardos, imame didelį šaukštą (arba sukrėskite į konditerinį maišą) ir formuojame mūsų Pavlovą.
Pašauname Pavlovą į orkaitę ir sumažinam kaitrą iki 140C.
Kepame 1val 30min. Išjungiame orkaitę ir paliekame visiškai atvėsti joje morengus. Geriausia per naktį.
Atsargiai nuplešiame kepimo popierių ir dedame ant padėklo ar didelės lėkštės.
Gaminame kremą:
Kremui skirtus ingredientus suplakame iki lengvai formuojamų sunkių putėsių. Jeigu norisi rūgščiau – išspauskite šiek tiek citrinos sulčių. O masės klampumą reguliuokite grietinėlės pagalba. Kremą tepkite šaukštu arba naudokite konditerinį švirkštą.
Dekoruojame:
Beriame dumplainio miltelius aplinkui vainiką. Susikarpome rozmariną į 3-4 cm ilgio vienodas šakeles. Susmaigstome vienodais atstumais aplinkui Pavlovą. Aplinkui formuojame kupstelius iš liofilizuotų vyšnių gabaliukų, spanguolių ir gervuogių.
Metas leistis į saldžius vaikyste kvepiančius nuotykius!
Sukurta drauge su Supergarden.lt