Dar vienas receptas iš mano Plant Paradox knygos. Šiame nieko nekoregavau ir, deja, kadangi išsikrovė virtuvinės svarstyklės – iki kito kepimo viskas sumatuota stiklinėm. Bet receptas išties paprastas ir nemanau jog kelių gramų nuokrypis turės didelės įtakos. Nemeluosiu – skoniu jie neprilygs tradiciniem žydiškiem riestainiam, tačiau gavosi visai artimas rezultatas. Tik blutelė kietesnė, o viduje minkštučiai. Na ir dydis jų labiau kaip riebesnių baronkų, o ne riestainių :)
Tačiau man jie vis tiek be galo patiko, be to – tokį kepinį ir vaikui gera duoti.
Tiesa, jeigu norite tikrų autentiškų bagelsų, aš esu gaminusi LaMaistui step by step receptą, mielai pasidalinsiu :)
Procesas kažkuom panašus. Pradžioje susipažinkime su mums reikalinginais ingredientais: migdolų miltai, tapijokos krakmolas (keiskite kukurūzų), kepimo milteliai, actas, druska, aptepimui kiaušinis ir apibarstymui norimos sėklos. Na ir vanduo.
Sausuosiu ingredientus sumaišome tarpusavyje, pilame šilto vandens ir formuojame tešlą.
Po to ją padaliname į dvi dalis, kiekvieną dar į tris (taip paprasčiau juos išlaikyti vienodus). Sudedame ant kepimo skardos su sviestiniu popieriumi.
Suformuojame rutuliukus, šiek tiek paplokite juos.
Pagaliuko pagalba per vidurį padarykite skylutę.
Na ir tada beliko įjungti orkaitę, o kol ji kais – nuplikysime savo riestainiukus. Užkaičiame puodą, čiumpam po kelis bageliukius dedame į vidų ir verdame kol neiškyla į paviršių (apie minutę). Paime šakute, nuvarviname ir atgal į kepimo skardą. Tada visus pašausime į orkaitę.
Pusiaukelėje ištriname plaktu kiaušiniu ir apibarstome kuom širdis nori. Būtinai prijungite mažuosius kulinarus.
Nebandžiau, bet vegan versijai vietoj kiaušinio turėtų suveikti vandenyje išbrinkinti malti linų sėmenys arba alyvuogių aliejus.
O ŠTAI IR PILNAS RECEPTAS
Mums prireiks
Migdolų miltai | 3stiklinės
Tapiokos krakmolas | 1st (keiskite kukurūzų) ir keli vš papildomai minkymui
Kepimo milteliai | 2aš
Druska | 2aš plius geras žiubsnis į verdantį vandenį
Baltas vynuogių actas | 2vš
Nebūtina: jeigu norisi saldžiau, galima įberti šiek tiek naudojamo saldumo
Kiaušinis (viršuje aprašau vegan opciją)
Pabarstymui sėklos, naudojau: linus, sezamus, aguonas
Viskas labai paprasta
Orkaitę ikaitiname iki 200C.
Puode užverdame vandenį. Prieš jam pradedant kunkuliuoti nusemiam pusę stiklinė. Įberiam druskos.
Sumaišome visus sausuosius ingredientus: migdolų miltus, tapioką, kepimo miltelius, driską. Išmaišome.
Nusemtą vandenį sumaišome su actu ir įpilame į dubenį su sausais ingredientais.
Išminkome tešlą, jeigu reikia ppaildomai vis dedame krakmolo. Tešla turi nebelipti prie rankų.
Dalinam tešlą į 12 dalių: pradžioj padalinau per pusę, tada dar per pusę ir tada po 3 kamuoliukus.
Formuojam apskritimus, paplojam tarp delnų, praduriame skylutę pirštu arba pagaliuku (naudojau valgymo lazdelę).
Išrikiuojame ant skardos su sviestiniu popieriumi.
Bageliukus po keletą nuleidžiame į puodą, paverdame, kol iškils (apie min). Patogu išimti su šakute. Sudedame atgal ant skardos.
Pašauname 10min į 200C orkaitę.
Suplakam kiaušinį, ištraukiam bagelius, ištepame plakiniu. Apiberiam sėklom.
Pašauname atgal, tik jau į 215C dar 5-10min.
Paruošta!!
Pastabos
St - stiklinė Nežinau, kaip čia parekomendavus dėl jų šviežumo ir "galiojimo", nes pas mus jie ištirpo tą patį vakarą, tik rytinei kavai buvau kelis užslėpusi🙈 Tikiu, iškeptus galima šaldyti ir atitirpinus šiek tiek dakepti orkaitėje. Kitą kartą kepsiu dvigubą normą ir paeksperimentuosiu plačiau.