Nemeluosiu, čia pasižaisti teks. Tačiau nusiteikus gerą valandžiukę pasikrapštinėti virtuvėje – rezultatas tikrai nenuvils.
Pirmą kartą tokius balandėlius dariau iš savojos kopūsto, vietoj daržovių naudojau sorgų kruopas. Nuotraukos archyve guli metelius ir laukia savo eilės publikuojamos 🙈 Tiesiog yra receptai kurie.. nu vat reikia išlaukti… Kitavertus, yra tokia stilistų taisyklė: jeigu nusipirkęs drabužį nenori jo iškart kitą dieną apsirengti, vadinasi jam metas keliauti atgal į parduotuvę.
Svarstau, gal tas pats galioja ir receptams? Jeigu nedegu noru čia ir darbar jo publikuoti, vadinasi nelabai jsi ir vertas dėmesio? Aišku publikuot receptą ir nusipirkti rūbą kiek skirtingi dalykai, bet supranti, ką turiu omeny..
Kitavertus – šiuos fainuolius irgi gaminau ne vakar, o prieš keletą savaičių🤷♀️
Užfiksavau ir eigą, nuotraukos ne didžio gražumo, bet techniniam procesui suprasti tikrai sueis.
Aš naudojau nedidukes kopūstų gūžes, jeigu naudosi dideles, siūlyčiau arba dėt daugiau įdaro ir gaminti didesnes balandėlių versijas, arba pjauti pusiau.
Taip pat vietoj kopūsto gali naudoti: savojos, Pekino kopūstą, net sakyčiau su lapiniu pavyktu.
Tad štai mūsų ingredientų sąrašas:
Kopūstas
Krevetės (gali keisti pvz šamu, lašiša ar daryti veganišką vesiją vien su daržovėm)
Kaliaropė (gali keisti morkom, cukinija, virtom kruopom)
Pankolis (gali keisti svogūnu)
Špinatai
Imbieras (jokių būdu nesiūlyčiau atsisakyti, net jeigu pradžioj ragaujant įdarą skonis pasirodys kiek intensyvus)
Česnakas
Krevetes reikia gana smulkiai supjaustyti, prieš tai, žinoma, išvalyti. Kinijoje per krevetę ploja plokščiuoju veilio galu, taip gaunasi krvetės blynas, o tada supjausto. Tačiau jų peiliai kitokie nei mūsų. Aš esu parsivežus kelis tokius, tai man laaabai patinak su jais pjaustyti belenką.
Daržoves sukapojam ir apkepam – svarbu nenutušinti iki košės, jos turi išlaikyti traškumą.
Visus ingredientus sumaišius liks skysčio. Tai jokiais būdais jo neišpilki – galėsi užpilti į kepimo formą su balandėliais.
Kopūstų lapai, kurie yra daržovės viršuje – atrodo turėtų būti patys patogiausi (nes ploni, tvirti, dideli, o į juos sukti koldūniukus itin patogu), visgi valgyti tokius nėra didis malonumas, nes jie sunkiai kramtosi.
Balandėlius – koldūniukus sukame vokelio principu t.y. į delną paimi apvirtą lapą, dedi šaukštą įdaro, tada užlenki viršutinį ir apatinį lapus, ir priveri likusius kraštuose. Išrikiuoji sulankstyta puse žemyn.
Jeigu liks kopūstų lapų, juos sudėki ant kepimo formos dugno. Juos labai faina krapštinėti, kai ligtais jau pavalgei, bet dar noris to skonio..
Padažas, kuriuo užpilsime koldūniukus – balandėlius labai paprastas: kokosų pienas su prieskoninėm žolelėm, visgi jeigu norisi ko nors įdomesnio, gali jame ištirpinti kario ar tom yam pastos.
Na ir štai kaip atrodo bičiuliai, pasiruošę skrieti į orkaitę. Tiesa, noriu paminėti, kad juos tikrai gali pasiruošti iš vakaro. Tada tik kepimo laiką reiks kiek prailginti, nes laikomi šaldytuve jie dar papildomai turės sušilti.
Na kaip ir viskas, metas gaminti :)
Mums prireiks
Kopūstas | naudojau du mažučiukus
Tigrinės krevetės | 16 vnt, atitirpintos, nevirtos
Kaliaropė (ropinis kopūstas) | 1 didelis
Pankolio gumbas
Špinatai | 100 g
Imbieras | 2 vš tarkuoto
Česnakas | 4 skiltelės
Padažui:
Kokosų kremas ar pienas | pakelis
Mėgstami žalumynai | kalendros ar petražolės - puikiai tiks
Jeigu norisi - mėgstami prieskoniai arba šaukštelis tom yam/tom kha pastos
Viskas labai paprasta
Kaliaropę, pankolį supjausčiau kubeliais, susmulkinau česnaką ir lengvai apkepiau keptuvėje su sviestu (pradžioj 2 min pankolį su česnaku, po to dar 2 drauge su kaliarope).
Sudėjau tarkuotą imbierą, špinatus ir po minutės, kai jie vos vos sukrito išjungiau kaitrą.
Paragauki, jeigu norisi išspausk citrinos ar laimo, įberk druskos ar kitokių norimų prieskonių.
Krevetes išploviau, išvaliau ir smulkiai sukapojau. Sumaišiau su kiek pravėsusiu įdaru.
Kopūstų lapus po minutę apviriau karštame vandenyje (jie neturi būti labai skysti, bet turi ir lankstyti).
Sukame vokelio principu t.y. į delną paimiau apvirtą lapą, dedu šaukštą įdaro, tada užlenkiu viršutinį ir apatinį lapus, ir priveriu likusiais kraštuose.
Išrikiavau sulanksčius "blogąja" puse žemyn.
Jeigu liks kopūstų lapų - juos faina išrikiuoti į kepimo formos dugną, todėl neskubėki iškart dėti sulankstytų koldūniukų į ją.
Visus padažo ingredientus sumaišiau ir užpiliau ant koldūniukų.
Kepiau 200C temperatūroje apie 20min.
Valgyki su saldžiarūgščiu, sojos ar kitokiu mėgstamu padažu.
p.s. Daug gamybos patarimų rasi tekste viršuje.