Midijos šampano (ar putojančio vyno) padaže yra kažkas vau! Po Naujų metų liko butelaitis putojančio vyno – šampano iš Rygos (pasirodo jie iškovojo teisę savo putokšnį vadinti šampanu🤷♀️). O 2023 nusprendžiau, kad rišiu su alkoholiu, o bet tačiau neišpilsi gi į kriauklę? O dar Šampanas…
Midijos, nepaslaptis, mano kameroje nuolatinis svečias, tad natūraliai buvo sugalvotas putokšlio gelbėjimo planas😀 Ir labai vykęs, sakyčiau?
Nevartoji alkoholio? Nors jis visas išgaruoja kaitinant, čia tikiu tiks ir nealkoholinis putojantis vynas, svarbu būtų sausas.
O štai dar kelios idėjos su midijomis iš mano receptų lobyno:
Česnakinės midijos orkaitėje (mano šių metų TOPas)
Midijos alaus ir pomidorų padaže
Midijos sidro padaže
Klasikinės midijos kokosų piene
MIDIJOS ŠAMPANO PADAŽE: EIGA
Viskas labai paprasta. Pradžioje alyvuogių aliejuje ar GHI (aš dažniausiai naudoju 50:50 aliejų su sviestu) pakepinam didesnį svogūną. Kol įgaus auksinį atspalvį. Kaip alternatyvą galima naudoti porą ar pankolį.
Tada supyliau putojantį, įdėjau lapelius, daržovių sultinio kubelį ir su mentele pasmulkinau. Maišiau, kol ištirpo. Pakaitinau keletą min., kol alkoholis išgaravo. Manau puikiai pavyks su nealkoholiniu vynu, taip pat su sausu baltu vynu galima pabandyti.
Pyliau kokosų kremo (naudoju Santa Maria, man patinka jo tirštumas), bet čia tiks ir grietinėlė. Na ir viską išmaišiau iki vientisos konsistencijos, sudėjau nuplautas atitirpintas midijas (aš kiekvieną kriauklę nušveičiu, išimu žoles iš geldelių), uždengiau, lengvai pakrašiau ir palikau ant vid kaitros 5-7 min tušintis.
Beje, kaip atsirti aš geros šviežios ir šaldytos midijos?
Kitaip nei šviežios – šaldytos midijos atsidaro visos atitirpintos (jos prieš tai jau būna termiškai apdorotos). Šviežios atsiveria sugedusios. bet vėlgi stebėki, ar nėra dėl to kad jos gyvos – aš pakišu po vandeniu ir tos kurios vėl užsiveria – geros.
Šiaip šaldytas naudoti saugiau (ypač Lietuvoje) ir patogiau, jos gana didelės ir gražios, tačiau kietesnės nei šviežios, neturi to kvapo.
Nors man asmeniškai skaniau šaldytos, o vat Andriui atvirkščiai.
Na ir viskas, ponai ir ponios – midijos šampano padaže paruoštos!
Trumpas recepto video
Prieš dalinantis receptu, kviečiu susipažinti su trumpu video, kaip gaminamos mano midijos šampano padaže. Pagardinta naminio buiteko fonu😅
Mums prireiks
Midijos, 1 kg (naudoju šaldytas atitirpintas)
Svogūnas
Putojantis vynas (sausas), 200 ml
Kokosų kremas, 250 ml (keisk grietinėle)
Kelio džiovinti laimo lapai (galima keisti citrinžole, pabaigoje išspausti šiek tiek laimo arba nenaudoti aplamai)
Viskas labai paprasta
Midijas atitirpinau ir gerai nuploviau.
Viskas labai paprasta. Pradžioje alyvuogių aliejuje ar GHI pakepinam svogūną. Kol įgaus auksinį atspalvį.
Tada supyliau putojantį, įdėjau lapelius, daržovių sultinio kubelį ir su mentele pasmulkinau. Maišiau, kol ištirpo.
Pyliau kokosų kremo (naudoju Santa Maria), sudėjau midijas, uždengiau, lengvai pakrašiau ir palikau ant vid kaitros 5-7 min tušintis. Kadangi jos termiškai apdorotos, ilgiau nereikia, jeigu gaminsi šviežias, reiktų apie 10 min troškinti ir valgyti tik atsivėrusias po troškinimo.
Viskas, nebent dar turi šviežių kalendrų ar krapų - nepagailėki užberti.