Nors Meksikoje meksikietiška virtuvė manęs per daug nesužavėjo, apie ten valgytus ceviches to pasakyti negalėčiau. Tiesą sakant, nelabai mes ten ir valgėme vietinio maisto, juk pagrinde leidome laiką viloje apsupti papajų 😅 Taigi taigi, kai pirmą kartą valgiau žalios žuvies ceviche, pažadėjau sau, kad tai bus pirmas mano receptas grįžus namo. Taip ir buvo!
Tik kelis nekuklius mėnesiukus užtrukau su receptu, kaip visad. Visgi aną savaitę vakarojome su Mexico familia pas mane sodyboje ir prisiminiau, jog ceviche yra mano receptų to do sąraše.
Tikrai nebijok žalios žuvies, ji prasimarinuoja ir įvyksta magija. Krevetes esu gaminusi virtas ir žalias. Su virtom man nepatiko, kad pasimarinavusios per naktį jos sukietėjo, praprado sultingumą. O jeigu marinuoji trumpai, neįsigeria skoniai, paprasčiau jau tiesiog valgyti krevetes ir mirkyti į marinatą kaip į padažą. Kitavertus, kai gaminau žalias, laukiau pusę paros, parą, pusantros , ir jos vis tiek buvo melsvos spalvos. Nors skonis geras, jausmas valgyti žalią krevetę (ABSOLIUČIAI NESUVOKIU KODĖL) man keistas.
Tai šįkart pasirinkau blanširavimą – nuplikymą verdančiu vandeniu – ir visai pasiteisino :)
Su kuom valgyti ceviche?
Šaukštais – mano mėgstamiausias būdas, bet tik su takais, tortilijom, salotom, įsukti į ryžių lakštus, salotų lapus ant tiesiog dėt ant salotų, pačesnakintų duonos skrebučių (ruginės ypač) ir taip toliau! Pasidalinki savo skaniais atradimais!
Mums prireiks
Balta žuvis (naudojau šaldyto paltuso kepsniukus)
Krevetės (naudojau šaldytas nevirtas)
Alyvuogių aliejus
Žalioji citrina
Čiliukas (šviežias ar džiovintas)
Druska, pipirai
Kalendra (šviežia)
Saldus ar raudonasis svogūnas
Viskas labai paprasta
Nedidelį svogūną smuliai supjausčiau, užpyliau lediniu vandeniu sumaišytu su druska. Atidėjau šaltai. Tai padeda dar labiau nuimti aitrumą.
Žuvį atitirpinau, nupjoviau, nusausinau, supjausčiau kubeliais (1-2 cm skersmens).
Krevetes nuplikiau verdančiu vandeniu (tiesiog prapyliau), supjausčiau į 3-4 dalis. Esu dariusi ir su visiškai žaliomis krevetėmis, viskas ok, tik jom jau tikrai reikia ilgėliau marinuotis (apie parą).
Sumaišiau dubenyje žuvį, krevetes, peplautus svogūnus, apšlaksčiau liejumi, išspaudžiau citriną (tiks ir papradta ir žalia, galima patarkuoti žievelės intensyvesniam aromatui).
Pagardinau smulkintu čiliu, kalendrom, prieskoniais, sumaišiau. Svarbu, kad viskas būtų padengta marinatu.
Na ir dedam į šaldytuvą marinuotis. Man skaniausia po paros, pusantros, bet galima valgyti ir po keletos valandų.