Dar prieš susipakuojant lagaminus į Maroką žinojau, kad ko ko, o kulinarinės patirties tikrai norėsiu. Tad tik grįžus iš dykumos paprašėme savo Riado menedžerio suorganizuoti gaminimo tradicinių patiekalų pamokėlę, kurią mums surengė čia pat ant stogo. Tokia privati 4 tradicinių patiekalų pamoka su apsipirkimu drauge turguje kainavo 50 eurų. Mes gaminome tadžiną su rykliena (taaaip, tai nėr labai tradicinis sprendimas, bet tokią žuvį kaip tik radome turguje), moliūgų užtepėlę-čatnį, tradicinį apelsinų desertą ir marokietiškas keptas baklažanų – pomidorų salotas Zaalouk. Šį patiekalą pirmąjį ir pagaminau grįžusi namo.

Nors ten Zaalouk vadinamas salotomis, aš labiau apibūdinčiau kaip užtepėlę – pagardą. Ragavome ne restoranuose, dažniausiai pateikė kaip garnyrą greta kitų patiekalų, pvz falafelių. Ir taip – jie labai juokingai puošia patiekalus padėdami vieną juodą alyvuogę ant viršaus :D

Nors mes gaminome tadžine, specialiame marokietiškame inde, viskas puikiai pavyks kepimui skirtoje keramikinėje formoje. Aš uždengiau folija ir taip pat gerai išsitušino kaip ant ugnies. Aišku visada galima suporcijuoti pvz į čenakines. Nuotraukos prieš pašaunant į orkaitę:
Man restoranuose skonis pasirodė prėskokas, todėl gamindama namuose tikrai negailėjau kokybiškų prieskonių, kuriuos, beje, ir parsivežkiau kaip geriausią lauktuvę sau iš Maroko. Vėlgi, prieskonių nepirkome visokiose „instagraminėse” vietelėse, o kaip tik paprašėme to paties menedžerio nuvest pas vietinį prekeivį, kur prieskoniai būtų tikrai kokybiški. Kiek išleidau geriau nesakysi 😅, o keliaujam gaminti baklažanų Zaalouk.

Mums prireiks
2-3 baklažanai
2 dideli pomidorai
3-4 skiltelės česnako
Alyvuogių aliejus
Pundelis petražolių ir kalendrų
Prieskoniai: druska, pipiras, kuminas, saldžioji paprika
Viskas labai paprasta
Pradedame nuo baklažanų: dedam į karšto oro gruzdintuvę arba orkaitę. Gruzdintuvėje nustačiau 200 laipsnių ir 15-20 min, orkaitėje reiktų kokiom 5-10 min ilgiau. Jeigu kepei orjaitėje, palik ten baklažanus gulėti dar geras 20 min, o jeigu gruzdintuvėje - perkelk į indą ir uždenk dangčiu. Tokiu būdu susikaups drėgmė ir žievelė atšoks - bus paprasta ją nulupti.
Tuo tarpu lengvai įpjauk pomidorus (geriausia naudoti "mėsingus") ir nuplikyk verdančiu vandeniu, nulupk škūrelę, išimk sėklas. Likusią dalį supjaustome poros cm gabaliukais.
Nulupame nuo baklažanų žievę, supjaustome gabaliukais, nereikia labai smulkiai, bet kąsnio dydžio.
Dedame į indą, tinkantį orkaitei baklažanus, pomidorus, išspaustas česnako skilteles, po gerą šaukštelį su kaupu paprikos ir kumino (tikrai nepagailėk), pipirų ir druskos. Susmulkinam žalumynus ir dedam taipogi. Viską labai gausiai užpilam alyvuogių aliejumi. Nereikia, kad apsemtų, bet reikia kad gerai padengtų visą turinį. Ir išmaišome.
Uždengiam folija ar dangčiu ir kepame 180 laipsnių orkaitėje pusvalandį, kol viskas sukris.
Galima valgyti dar šiltą, bet visur kur mes valgėme - pateikiamas atvėsęs. Puikiai išbūna šaldytuve, mes valgėme po gerų 4 dienų ir viskas su juo buvo ok. Manau įdėjus į sterilius stiklainius, galima ir užkonservuoti ilgesniam laikui ;)