ARBA TARP MISO
IR HOT POT
Vienas skaudesnių suvokimų visame karantino laikotarpyje buvo, jog dar negreitai teks apsilankyti Azijoje.
Tik prasidėjus situacijai Kinijoje mes buvome bepirkę bilietus į trijų savaičių kelionei į Vietnamą. Aš buvau toje stadijoje, kur rinkau sėdimas lėktuvo vietas. Ties momentu „pirkti” Andrius stabtelėjo mano ranką – luktelėkim truputį, kol ten viskas nurims.
Labai daug skaudulio buvo, nes Vietnamas turbūt vienintelė mano pačios taip padieniui suplanuota kelionė. Vis dar širdį spaudžia tas exceliukas desktope.
Bet kuriuo atveju šiandien vs tiek galiu keliauti. Tik virtuvėje. Ir tik ne į Vietnamą šįkart. Į Japoniją skanauti miso sriubos. Tiesa, valgymo principą nusivogiau nuo Kinijoje paplitusių HOT POT restoranų. Apie valgymo ypatumus Kinijoje pasakoju šiame įraše.
Tiesa, video receptu pasidalinau TV3 LaMaistas laidoje.
Visą laidą su plepalais, džiaugsmais ir kitų šefų receptais (labai rekomenduoju išmėginti Rimvydo antienę – sultinio skonis kosminis) rasi TV3 PLAY – čia.
GAMINAME MISO
Pradžioje užmerkiame valandžiukei kinietišką grybą (geriausia, žinoma, išvis per naktį jį palikti), tada pasiruošiame ingredientus, su kuriais valgysime miso. Kadangi sriuba labai greitai paruošiama, dažniausiai jos gamybą palieku pabaigai. Nebent dar reikia pasikepti žuvytę ar krevetes. Nors televizijoje siūlau sriubą valgyti su krevetėmis, šeimoje dažniausiai valgome su tunu.
Tuną perku šaldytą Promo Cash & Carry. Beje, jie pristato ir į namus, aną savaitę jau išmėginau – labai patogu, nieks neatitirpę, o vairuotojas be galo malonus pasitaikė.
Tuną atitirpinu dažniausiai iš vakaro įdėjusi į šaldytuvą, bet per kokias 3 val jis atitirps ir kambario temperatūroje, tik apiplaukite ledus po drungnu vandeniu.
Gaminant tuną svarbiausias momentas – neperketi jo, nes turėsite tokį variantą, kur tunas iš skardinės skanesnis. Viduje žuvis turėtų likti žalia. Kepimo laikas dažniausiai priklauso nuo kepsniuko storio, bet vidutiniškai užtrukti geriausia nuo pusantros iki dviejų su puse min iš kiekvienos pusės.
Temperatūrą mėgstu užkelti nekukliai, kad išorėje odelė paskrustų, o viduje tunas liktų sultinas, drėgnas.
Tai tiek apie tuną šiam kartui, eime gaminti sriubos.
Mums prireiks
SRIUBAI
Sultinys | 1,5 l (kuo švelnesnis, rekomenduoju daržovių)
Žuvų padažas | 1 vš (jeigu nepatinka skonis, keiski ryžų actu ar citrinos sultimis)
Miso pasta | 1-3 vš (priklausomai kokio intensyvumo pastą naudosite)
Baltasis džiovintas grybas Fungus | 1 vnt
PRIEDAI (pasirinktinai)
Stikliniai ar kitokie mėgiami azietiški makaronai (naudoju Širataki)
Svogūnų laiškai | pundelis
Kalendra | pundelis
Jauni špinatai | dubenėlis
Nori jūros dumplių lakštas | sukarpytas nedidelėm juostelėm
Krevetės arba tuno kepsniukas | šaldytas ir atitirpintas (marinatui druska, pipirai, aliejus)
Tofu varškė
Kepintos sezamo sėklos | sauja
Smulkiai riekelėm pjaustyti pievagrybiai | dubenėlis
PADAŽUI (nurodytos proporcijos tik gairės)
1/2 aš miso pastos, ištirpintos 2 vš vandens
Tahini sezamų pasta | 5 aš
Kokosų pienas | 3 vš
Medus | 1/2 aš
Išspausta česnako skiltelė arba milteliai | 1 aš
Laimo sultys
Viskas labai paprasta
Pirma užmerkiame grybą drungname vandenyje. Jeigu pavyktų tai padaryti iš vakaro, būtų nuostabu.
Atitirpintas krevetes apšlakstome aliejumi, apiberiame druska, pipirais. Susipjaustome likusius "priedų" ingredientus ir sudedame į dubenėlius.
Paruošiame padažą: visus ingredientus sumaišome, masė gali sušokti, todėl pilkite vandens ir maišykite. Pilkite tiek, kol pasieksite norimą tekstūrą. Padažo ingredientų proporcijas deliokite pagal savo skonį.
Paruošiame sultinį, kol vanduo šiltas, bet ne verdantis, nupilame samtį į atskirą dubenėlį ir sumaišome su miso pasta. Į verdantį sultinį pilame žuvų padažą, dedame smulkintą grybą (galite sukarpyti ar tiesiog rankom suplėšyti). Kuo ilgiau grybas virs, tuo jis labiau suminkštės, o jeigu išlauksite valandą tekstūra taps panaši į žele. Man labai skanu, tačiau to daryti nebūtina - 10 min irgi pakaks.
Išjunkite litrą ir leiskite sultiniui šiek tiek atvėsti, o tada įmaišykite miso pastą. Dedant į verdantį vandenį dings dalis gerųjų fermentų.
Paragaukite - jeigu per sūru, įpilkite daugiau vandens, jeigu nepakankamai intensyvu - susimaišykite dar miso tyrelės ir pilkite į sultinį.
Kol sultinys vėsta galite pasiruošti krevetes: jas tiesiog minutę kitą reiktų pašildyti/apkepti įkaitintoje keptuvėje (priklausomai ar jos žalios, ar jau virtos užšaldytos)
Tuną gerai nusausinus ir įtrinus prieskoniais dedame į stipriai įkaitintą keptuvę ir apkepam iš abiejų pusių po kelias min (apie tuną pasakoju aukščiau tekste).
Mes valgome taip: kiekvienas į dubenėlį susideda norimus ingredientus (priedus) ir užsipila sultinį. Suvalgius sultinį, ant dugno likusius ingredientus lazdelėmis valgome mirkydami į tahini padažą.