arba kas atsitiktų, jeigu Aladino paskutinis noras būtų žagarėlius suvesti su koldūnais.
Ir dar kelios skanios paskutinės minutės dovanų idėjos.
Man labai patinka rankų darbo dovanos. O tos, kurias gamini pats – pačios pačiausios. Iš savanaudiškų paskatų, žinoma.
Juk gamindamas dovanas pratęsi šventinį džiaugsmą. Mėgavamasis Kalėdomis gali trukti net kelis mėnesius. Nuo idėjos sugalvojimo, reikiamų medžiagų supirkimo iki eglės šakelės priklijavimo ant gražiai supakuotos dovanos.
O koks gi džiaugsmas iš „nuvažiavai, nupirkai, o dar ir jeigu kamštyje pusdienį stovėjai“? Nieko keisto, kad daugumai gražiausios metų šventės tampa visai ne gražiomis, o stresu perpildytu maratonu.
Ką daryti, jeigu nebeturime tų kelių mėnesių?
Padovanoti ką skanaus. Nes na, gal ir su jumis pasidalins?
Šiandien pateikiu keletą originalių (ir išbandytų) valgomų idėjų dovanoms. Vienas galima įsigyti parduotuvėje, o kitas – pasigaminti per vieną vakarą patiems. Kaip aš sakau, „rankdarbiuose“ ilgiausiai užtruknka „prisiruošti“.
Skanios ir originalios dovanos iš parduotuvės:
- Trumų karalystėje
Dabar ir Lietuvoje paprasta įsigyti produktų su trumais. Deja, pasirodo, ne daug kas sugalvoja juos nusipirkti. Tad siūlau užsukti į pvz. Assorti ir turėsite puikią dovaną, patiksiančią nebūtinai gurmanui. Tobulas derinys: trumų aliejus, užtepėlė, druska, balzamiko padažas ir, žinoma, sūris. - Sūrių rinkinys
Lietuvoje vis daugiau atsiranda specializuotų sūrių parduotuvių, kur su šypsena veide jums atrieks tokio plonumo gabaliukus, kokių tik norite. Be to, drąsiai prašykite paragauti! Taigi sūrio mylėtojas tikrai įvertins degustacinį rinkinį. Juk svarbiausia ne prisivalgyti, o paragauti!
Mano atradimai: Say Cheese ir Masters of Cheese.
p.s. Taip, didieji brekybos centrai irgi turi neblogą asortmentą. Ir kainos prasme neretai ten perku. Bet paprašykite “Maximos” pardavėjos atpjauti jums gabaliuką sūrio…
Lietuviški sūriai, beje, irgi puiki dovana. Tik juos reikia iš anksto užsakyti. Beje, jeigu įdomu, brūkštelėkite – turiu fantastišką moterį iš Pasvalio, kuri gamina nepakartojamus (ir kainos, ir skonio prasme) sūrius iš šviežio pieno (tokio šviežio, kad ryte pamelžia karvytę, o vakare aš jau pasiimu sūrį). - Lietuviški desertiniai vynai
Tikrai taip! Be galo skanūs ir su didele meile pagaminti.
Šiemet atradome Gintaro Sino vynus. Įdomu tai, kad tai sėkmingo verslininko hobis virtęs verslu.
Taip pat be galo skanus Svarainių vynas iš Česlovo Ramoškos ūkio. Mes net per savo vestuves juo pakeitėmė vidurnakčio šampaną. - Ikrai
Tobula dovana. Svarbu kokybiški, o ne tie, kur plūduriuoja savo sultyse.
Praeitais metais nuskilo – gavom indelį juodųjų. Va čia tai buvo džiaugsmo.
O dabar mano pačios išmėginti, gaminti ir dovanoti skanūs reikalai.
- Homemade makaronai (ir nulipinti, ir pačių išdžiovinti). Jie taps dar ypatingesni, jeigu naudosite viso grūdo, speltos miltus ar prieskonius.
- Karamelizuoti riešutai su medumi, čili ar cinamonu. Sena gera idėja, kuri visada pasiteisina.
- Levandų cukrus (cukurų supilstom į gražius indelius ir įdedam džiovintų levandų žiedus ar šakelę. Leidžiam ragauti tik po gero mėnesio).
- Pačių sukurti įvairių prieskonių mišiniai smagiais pavadinimais (pvz. Draugo CGJHLJG ugninis gėris ar Balio prisiminimai, atgimstantys puode).
- „Saulėje džiovinti“ pomidorai. Tas džiovinimo procesas užtrunka, bet galima juos „pusiau“ išdžiovinti – tokie man dėl savo saldumo net skanesni. Suguldom į stiklainį ir užpilam alyvuogių aliejumi.
- Aliejus su prieskoniais (ypač tyrą alyvuogių aliejų supilstom į gražius, sandariau užsidarančius stiklinius indelius ir dedam čili, rozmarino šakelę ar pan. Leidžiame ragauti po kelių mėnesių).
- Pačių gamintos uogienės (šią dovaną geriausia gaminti uogų sezono metu, bet kas trukdo padaryti pvz. mandarinų džemą su gvazdikėliais?).
O mano mėgstamiais šių metų atradimas: abrikosų uogienė su rozmarinais.
- Imbierinis gėris . Arbata šaltiems žiemos vakarams.
- Receptas stiklainyje
Reikės tik surinkti ingridientus sausainiam pasigaminti, pyragui išsikepti arba kakavai su zefyriukais išsivirti (ši mintis nėra tokia jau ir originali, bet vis tiek smagu tokį reikalą dovanoti). Viską susluoksniuojame stiklainyje. Svarbu – nepamirškite pridėti recepto.
Visi šie skanėstai jau buvo dovanoti, o “laimės sausainukuose” Kalėdom dar neteko daryti. Šiemet tik draugę gimtadienio proga jais nustebinau. Ir pirmą kartą ne užsakinėjau, o gaminau pati. Smagiausia, kad į kiekvieną sausainį galima įdėti po asmeninę žinutę, prisiminimą ar palinkėjimą. Juos siūlau atspausdinti ant paprasto arba balto kepimo popieriaus.
Patys sausainiai, beje, labai skanūs ir be lapukų viduje.
Receptą rasite čia