Prieš keletą metų susimąsčiau – kodėl Kūčios turi būti beskonio, neįdomaus maisto vakarienė? Juk žuvį tai galima valgyti. O jeigu galima žuvi, vadinasi galima ir jūros gėrybes…
Tada ant mūsų stalo tradiciškai atsirado midijos, clamsai (moliuskai) ir kitokie mano mėgstami ingredientai. Šiaip, tikiuosi žinote, o jei nežinote, tai aš esu pesko-vegetarė. Tai žmonės, kurie nevartoja mėsos/paukštienos, bet žuvį ir jūros gėrybes valgo. Taip maitinuosi paskutinius turbūt 5 metus, jei ne daugiau. Ir tai įvyko visiškai natūraliai, neplanuojant – pats organizmas padiktavo.
Anyways, dėl to namuose šaldytos jūros gėrybės nėra naujiena. Kodėl šaldytos? Nes pripažinkim – kokybiškų šviežių sunkiai rasi, o jeigu jau rasi, tai sumokėsi tiek, kad pigiau būtų buvę restorane pavalgyti. Net su dabartinėmis kainomis.
Anksčiau užsakinėdavau tiesiogiai iš tiekėjų, bet ten daug reikalų – reikia iš anksto suderinti viską, analizuoti produktų katalogus, važiuoti į sandelį, pildyti dokumentus, tada ir kiekį iškart geriau didesnį imti bla bla.. Žodžiu, dabar aišku midijų ir kitokių gyvių yra visuose prekybos tinkluose, o vat clamsų (ir įdomesnių ingredientų) važiuoju į Sanitex’ą – „Promo Cash & Carry”. Kažkada bndė įsivesti „IKI”, bet, matyt, nepasiteisino.
Apie receptą
Valgymo čia nebus daug, bet laukia skanus pasižaidimas, duonos mirkymas į nerealų padažiuką, šliurpinimas ir kriauklių čežėjimas.
Pradedam | Clamsai česnako – vyno padaže
Prireiks:
- Šaldyti moliuskai Clams | 1kg
- Česnakas | 1 galva (ne skiltelė)
- Vynas | 200-300ml
- Sultinio kubelis
- Šviežias čilis, jeigu mėgstate aitriau
- Žalumynai | svogūnų laiškai, krapai, petražolės ar kalendra – pagal skonį
- Citrina | 1vnt
Viskas labai paprasta:
Moliuskus ištraukiame iš kameros, paliekame atitirpti. Jeigu norite, kad procesas vyktų greičiau – padėkite po tekančiu vandeniu.
Česnaką smulkiai sugapojame, o geriau – išspauskite.
Gilesnėje keptuvėje ar puode ant vidutinės kaitros ištirpiname sviestą. Dedame česnaką ir riekelėm pjaustytą čilį, minutę apkepam, o tada pilame vyną ir dedame sultinio kubelį. Jeigu turite, galite įdėti džiovintą lauro lapą/
Palaukiame, kol vynas priartės prie virimo, sumažiname ugnį. Kai tik sultinio kubelis ištirpsta – pamaišykite ir paragaukite. Kaip jums skonis? Pagardinkite prieskoniais, jeigu norisi.
Sudedame klamsus, pamaišome, uždengiam puodą ir kaitiname 3-4 min ant vidutinės-silpnos kaitros.
Tuo tarpu susikapokite prieskonnes žoleles ir pasibaigus laikui apiberkite clamsus.
Jeigu norisi – užsipilkite citrinos sulčių.
Valgome su šviežiai apskrudinta ciabatta. Skanaus!