Burokėlių sezono startas! Dar jauni ir traškūs, tiesiai iš daržo man jie skaniausi salotose. Visgi tokie burokėliai ne tik itin gardūs, bet jie yra ir patys sveikiausi. Tiesiog susipjaustau plonomis riekelėmis ir triauškinu žalius. Kreminis ožkos sūris nuostabiai dera tokiose salotose.
Netrukus pasidalinsiu savo žalių burokėlių šaltibarščių receptu, o kol kas dalinuosi šia keptų burokėlių kremine sriuba, kuri puiki tiek šilta, tiek šalta.
Kalbant apie šaltas sriubas, dar keli receptai iš archyvo, kuriuos rekomenduoju išmėginti:
VEGANIŠKI ŠALTIBARŠČIAI 2 BŪDAIS
MĖLYNIŲ SRIUBA IŠ MANO VAIKYSTĖS
ŠALTA IR MAISTINGA AVOKADŲ SRIUBA
Mums prireiks
Burokėlis | 4 vnt (vidutinio dydžio)
Kokosų pienas | 200 ml + keli šaukštai pateikimui
Sultinys | 500 ml
Svogūnas | 1 vnt
Česnakas | 3 skiltelės
Žalioji citrina | 1 vnt (nebūtina)
Prieskoniai, po 1/2 a.š.: kuminas, kalendra, cinamonas, muskatai
Po žiupsnelį malto imbiero, pipirų, druskos
Pateikimui: lukštentos kanapių sėklos, linų sėmenys, žalumynai
Aliejaus arba sviesto kepimui
Viskas labai paprasta
Burokėlius nuplauname, kiekvieną suvyniojame į foliją ir pašauname į 180C įkaitintą orkaitę ±90min arba kol pilnai iškeps.
Nulupame jų odelę ir supjaustome į keturias dalis.
Puodę įkaitiname šiek tiek aliejaus, apkepame smulkiai pjaustytą svogūną. Po kelių minučių sudedame smulkintą česnaką ir kepame, kol suminkštės.
Beriame prieskonius, po minutės, kai pasklis aromatas, supilame sultinį, sudedame burokėlius.
Trintuvu sutriname iki tyrės konsistencijos, supilame kokosų kremą. Jeigu norisi, dar kartą sutriname.
Pateikiame apšlakstę kokosų kremu, apibėrę kanapių baltymais, linų sėmenimis, žalumynais.
Skanu ir šilta ir šalta.
Pastabos
Keptais burokėliais labai piktnaudžiauti nerekomenduočiau - kepant juos orkaitėje išsiskiria cukrai.