Šiandien per pietus likau ofise. Pasidariau kavos ir čiupau savo kokosinį eksperimentą. Taip, turėjau reikalų, bet tuo pačiu labai norėjau pasidalinti šiuo receptu. Tiesa, per pietus pabaigti recepto nespėjau, tada pradėjo kristi darbai kakalai, ir pyst – 17:30. Ir kaip iš koks dievo pirštais žinutės instagrame – „žadėjai pasidalinti šiandien receptu”🙈🙈 Blemba, jaučiuosi prasikaltus receptų policijai. Tai štai, pabaigus dienos reikalus, pasislėpusi nuo viso pasaulio sėdžiu savo mėgiamam Caffeine Antakalnyje. Nutūpiau specialiai pabaigti, ką pradėjau per pietus ir išpildyti gi tą savo pažadą. Vardan tos kokosais kvepiančios Valentinkės❤️😅
Bet pradėsim ne nuo to. Pradėsim nuo to, jog blemba kokia šiandien man buvo gera diena! Žinot, toks kur daug su kuom prisibendrauji, išsikrauni, šypsaisi, sakai komplimentus, o jie skrieja atgal ir viskas šiiap žiauriai faina. Tai vat. Man šiandien tobulų tobuliausia Natalijos diena. Natalentinkė! O kad Valentino dienos nebelabai ir bešvenčiam, tai šiandienos ir pakaks.
Kalbant apie Valentino dieną. Turbūt turėčiau būti ta motera, kuri sako „mes nešvenčiame šitos kičinės šventės”. Bet aš visai būčiau nieko prieš ir persisaldinti bent kartą metuos, bet kad Andrius jos su manimi niekad nešventė. Tai kelis kartus paliūdėjau ir išmokau tai priimti. Nu kiek žmogus gali nusivilti.
BET GAL JAU GRĮŽKIM PRIE RECEPTO
Kad žinotumėte, kaip aš džiaugiuosi, jog pavyko atrasti mūsų mitybai draugišką pyragą ir be riešutų!
Vis gaunu užklausų apie kepinius be miltų ir be migdolų miltų. Tačiau prisijaukinti kokosų miltus – man didis iššūkis. Iš esmės jie itin sugeria drėgmę ir absoliučiai nesiriša. Tokia savotiška ingredientų kempinė. Viskas išeidavo sausa ir biru, ir, jeigu jau nuoširdžiai, jau buvau nurašius šiuos miltus.
Tai reikėjo matyt mano fizionomiją, kai atkandau dar šiltą keksą. Ir jis buvo drėgnas ir purus!
Taip, atvėsęs ir pastovėjęs jis šiek tiek netenka to purumo, bet c’mon, jūs tika padarėt pyragą ir kokosų ir kiaušinių! Lipam ant stalo ir šokam laimės šokį užsitempusios kokosų liemenėle!🥥🥥
Kas dar svarbu? Pirmą kartą kepant neeksperimentuok. Pasiimk svarstykles ir viską sverki gramas į gramą. Kaip ir minėjau, kokosų miltai sunkiai suvaldomi, tad keliais šaukšteliais per daug ir turėsite sausą neskanų pyragą.
Šiandien dalinuosi pačio kekso / pyrago receptu ir savo sugalvotu kokosiniu ožkos sūrio pertepimu. Su kuriuo, beje, teko irgi nekukliai peksperimentuoti. Tai jei kada knietės pasidaryti tokius eksperimentus, žinokite, JIE NEPAVYS:
- Kokosų pienas išplaktas su tirpintu kokosų sviestu – NEPAVYKS. Pradžioje lyg ir gaunasi nebloga grietinėlė-kremas, bet vėstant sviestui skystis atsiskia ir nugula žemyn. Paviršiuje turite tokia plutelę.
- Kokosų pienas išplaktas su tirpintu kakavos sviestu – NEPAVYKS. Pradžioje gaunasi labai nais grietinėlė-kremas, skonis nerealus – kakaviškai kokosinis – vau… Bet vėstant sviestas sušoka į trupinius ir viso kremo tekstūra pasidaro kaip koks kūno šveitiklis :)) Nors burnote tirpsta, vaizdas nekažką.
PO ŠIŲ DVIEJŲ FAIL’Ų TEKO GRIEBTIS PLANO C
Planas C. Čiumpu namuose besivoliojanti tepamą ožkos sūrį, supilu kokosų kremo, saldumo ir šiek tiek kokosų sviesto (nugriebiau nuo eksperimento nr 1 paviršiaus 😅). Sumakaluoju viską ir valio! Puiki konsistencija ir skonis. Ar pavyks su paprastu tepamu varškės sūreliu? Na žinoma! Jeigu rinksitės ožkos, visgi mano rekomendacija – neimti to lenkiško, nes jis turi keistą sūrų poskonį ir iš patirties desertuose kažkaip nesmagiai atsiskleidžia. Šiek tiek brangesni, tačiau švelnesni prancūziški tepami ožkos sūriai.
Beje, dar galima išspausti žaliosios citrinos sulčių ir patarkuoti žievelės.
Tiesa, kekso galite ir nepertepinėti, o valgyti kaip pusrytį – derinti su arbata, užsitepti uogienės ar sviesto. Naudojau gana mažą, 18cm formą, tad jis gavos aukštesnis, bet nedidukas. Jeigu, tarkim, planuojate Valentinui svingerių vakarėlį, rekomenduoju kepti du tokius mini keksus arba dvigubą normą didesnėje torto formoje, tada jau bus rimtas desertas. Aišku, kepimo laikas gali kisti.
Beje, tokiu atveju kremo kiekio galima labai nedidinti, nes tikrai nepasikuklinau su juo🙈😅
Na ką, pradedam?
Mums prireiks
Keksui (ingredientai kambario temperatūros)
Kokosų miltai | 85g
Kiaušiniai | 4vnt
Kiaušininių baltymai | 2vnt (nebūtina, šie šalti turi būti)
Kokosų kremas (pienas) | 260ml
Saldumas | 4vš arba pagal skonį (pastabose daugiau info)
Kokosų aliejus | 50g (3vš su kaupu), keiskite norimu aliejumi ar ghi
Vanilė | keli lašeliai esencijos
Druska | žiubsnis
Kepimo milteliai | 1vš (nubrauktas)
Sviestas-aliejus formai sutepti
Pertepimui (geriau šalti):
Tepamas ožkos sūris | 200g
Kokosų kremas | 150ml
Kokosų sviestas | 3vš
Saldumas | 3aš arba pagal skonį (naudojau ksklitolį)
Žalioji citrina (nebūtina)
Viskas labai paprasta
Įkaitinau orkaitę iki 170C.
Kokosų aliejų ištripki prikaistuvyje ar mikrobangėje, ar įdėjus dubenėlį į karštą orkaitę. Tada atidėjau į šoną, kad šiek tiek atvėstų, kol maišau tešlą.
4 kiaušinius sumušiau į dubenį, lengvai išplakiau. Sudėjau saldumą (ksilitolį), supyliau kokosų kremą, vanilę, įbėriau žiubsnį druskos. Išplakiau (bet nepersistengiam makaluodami).
Kokosų miltus sumaišiau su kepimo milteliais ir sukrečiau į masę. Išmaišiau.
Supyliau kokosų aliejų, išmaišiau.
Šito daryti nėra būtina, bet pastebėjau, jog pyragas gaunasi puresnis - baltymus išplakiau iki standumo (apvertus jie neišslysta iš dubens). Ir labai atsargiau įmaišiau į kekso tešlą.
Viską sudedam į kepimo formą (prieš tai ją sutepame sviestu ar aliejumi, ant dugno galima padėti sviestinio popieriaus apskritimą).
Nu ir pašauname į 170 orkaitę 30-35min (priklauso nuo orkaitės, iš esmės pyrago viršus turi iškepti - tapti auksinės spalvos).
Paliekame vėsti pravėrę orkaitės duris, o kai bus įmanoma - išimame iš kepimo formos ir padedame ant grotelių.
PERTEPIMAS:
Kokosų aliejų ištripki ir paliki vos vos pravėsti (maždaug tokios temperatūros, kada leistum įmerkti pirštą vaikui). Tada visus ingredientus sudedam ir išplakam.
Paragaukite, jeigu norisi: galima išspausti žaliosios citrinos sulčių ir patarkuoti žievelės. Suteiks pikantiškumo ir gaivos.
Keksą perpjaunam išilgai ir sutepam vidų, išorę ir ką tik norisi. Puošiam kaip patinka ;)
KAIP JUO DŽIAUGTIS ILGIAU?
Laikykite šaldytuve, tiek suteptą, tiek "nuogą pyragą".
Būtinai įdėkite į sandarų indą.
Keksą supjaustykite gabaliukais ir užšaldykite - išmėginta - atitirpęs kambario temp. vis dar išlieka puikaus skonio.
Pastabos
Saldumas. Kol kas mėginau tik su cukraus pakaitalu ksilitoliu. Tai birus, konsistencija labai panašus į cukrų saldiklis. Tačiau jis yra saldesnis nei paprastas cukrus. Galite keisti paprastu, kokosų cukrumi, tikriausiai ir su sirupai tiks. Tačiau turėkite omeny, jog pačio kekso spalva gali nebebūti sniekginio baltumo. Aš, beje, kitą kartą eksperimentuosiu su datulių pasta.