Lengvos ir gaivios. Tobulas pietų pasirinkimas. Receptą sumakalavau pati, bet valgydama pagalvojau, kad jos tikrai drąsiai galėtų būti pakrikštytos azietiškom. Gal biški trūksta E621, bet i6 esmės nemanau, kad kinai supyktų dėl tokio mano salotų priskyrimo jų kultūrai. Be to pati ne kartą ten keliaudama kažką iš „tos serijos” valgiau.
O šiaip viskas išties labai paprasta. Svarbu jaunos, šviežios, traškios daržovės. Be cukinijų ir morkų galite naudoti agurką, paprikas, įvairius gumbus ir šaknis: saliero, kaliaropę ir pan.
Krevetes rinkausi šaldytas nevirtas, jas galima užkeisti kvevetėm ar vėžių uodegėlėm sūrime. Šaldytu kalmaru, tunu, lašiša.
Vegan? Drąsiai keiski jūros gėrybes Tofu arba Hemfu.
Kadangi po mano MISO sriubos be galo daug dėmesio sulaukė baltasis grybas Fungus, tai jį įdėjau į salotas taipogi. Nenorite/nerandate grybo – pakeiskite jį stikliniais makaronais.
Šiaip Fungus grybą tikrai rasite didesniuose Lietuvos prekybos centruose. Faktiškai visuose: tiek MAXIMOSE, tiek IKI, tiek RIMI „egzotiškų” produktų lentynose. Tik neimkite juodoje, man jie nėra skanūs ir kiek be mirkyčiau tekstūra baltajam niekad neprilygs. Tada jau geriau nusipirkite šviežių pievagrybių ir plonai susiraikykite.
PADAŽAS. Ah tas padažas. Jeigu neturi x ingrediento – nieko tokio. Ryžių actą keiski paprastu, sezamų aliejų – neutralaus skonio alyvuogių aliejumi. O jeigu tingi makaluotis, naudok jau paruoštus padažus: Terijaki ar SweetChilli, ar tiesiog apsipilki sena gera draugute soja. Nors aš šiaip jos nenaudoju niekur gamindama. Bet ne pamokslauti čia mes susirinkome, o skaniai ir nesudėtingai paskanauti Azijos.
Mums prireiks
Jaunutė cukinija
Kinietiškas baltasis grybas FUNGUS
Morka
Krevetės (naudojau nevirtas šaldytas)
Vegan? Gali keisti krevetes Tofu arba Hempfu
Pistacijos | dvi nekuklios saujos (galima keisti žemės, anakardžių riešutais)
Sezamai | sauja
Padažui:
Imbiero šaknis (kelių cm ilgio gabaliukas)
Česnako skiltelė
Sezamų aliejus
Ryžių actas (ar paprastas actas, ar laimas)
Mėgstamas saldumas | Monk fruit, medus ar pan
Smulkinta šviežia kalendra/pertražolės
Viskas labai paprasta
Grybą užmerkiau drungvame vandenyje. Geriausia palikti per naktį, bet kelių palandžiukų irgi pakaks. Nupylus skystį dar praploviau papildomai. Jeigu norite minkštesnės tekstūros, galite dar papildomai pusvalanduką kitą pavirti.
Riešutukus pakepinau keptuvėje ir palikau atvėsti. Sezamus taipogi.
Paruošiau padažą: sutarkavau imbierą, išpaudžiau česnaką ir sumaišiau su likusiais ingredientais (proporcijos pagal skonį). Jeigu naudojate soją - ją galite čia drąsiai irgi įsipilti. Jeigu norisi aidriau - pasipjaustikyte aitriosios paprikos į padažą.
Įmaišius pusę arbatinio šaukštelio krakmolo, praskiesto šlakelyje vandens ir pakaitinus keptuvėje gausite tirštą konsistenciją, bet man ir tokia patinka.
Cukiniją supjausčiau popieriaus plonumo juostelėm (šiem reikalam naudoju skustuką), morką irgi kuo ploniau suraikiau. Grybą susmulkinau (peiliu ar žirklėm) pagal nuotaiką.
Dalį padažo užpyliau ant daržovių, gausiai bėriau smulkintų žalumynus, išmaišiau ir palikau pasimartinuoti 5-10 min.
Tuo tarpu labai labai gerai keptuvėje įkaitinau sviestuką. Įmečiau į atitirpintas krevetes, užbėriau citrininių pipirų (esu absoliuti SantaMaria pipirų-laimo malūnėlio gerbėja) ir pačirškinau iš abiejų pusių po 15 sekunčių. Krevetės turi iš išorės apskrusti, o viduje likti sultingos. Kol kas toks metodas geriausias kokį esu atradus krevetėm kepti.
Taigi taigi. Lėkštėj rikiuojam: daržovės, krevetės, riešutai, sezamai.
Greta pateikiame papildomai padažo.
Pastabos
Papildomai galite išsivirti azietiškų makaronų, perpilti šaltu vandeniu ir pateikti po salotomis.