Kaip galima pasakyti ne naminiam sausainiukam su šokolado gabaliukais?? O jeigu jiems kompaniją palaiko migdolų pienas… mm.. Pastaruoju metu tiesiog mirštu dėl karto migdolų pieno. Anksčiau jį gerdavau su savo chai prieskonių , o dabar tiesiog be nieko: išsiplaku su kavos aparatu ir mėgaujuos mirkydama sausainį :)
Grįžtant prie sausainių, tai jie išties labai skanūs. Pradžioje maniau, kad gal verta pasidalinti „pusės” porcijos versija, visgi kai per vieną dieną visi sausainiai magiškai išgaravo, suvokiau, jog nėra prasmės mažinti porcijų. :)))
Pirmą kartą kepdama kiek nusiminiau, kad nesigavo labai kieti ir traškūs kandant. Norėjau tokio „karamelizuoto” efekto. Bet po kokio trečio kukio supratau, kad tokius juos labai faina laužyti ir skanauti. O smulkintos pistacijos priduoda labai smagaus traškesio. Šokolado rekomenduočiau labai smarkiai nesusmulkinti. Idealiu atveju turėki prisipjausčius skirtingo dydžio gabaliukų.
Man patinka tai, kad jie dideli, tai valgymui suteikia namiško mamiškumo :)) Aišku, kad gali padaryti ne 12, o tarkim 24 sausiniukus, tačiau tokiu atveju rekomenduočiau atidžiai stebėti kepimą, gali būti, jog užtruksi trumpiau.
Kepant sausainiai šiek tiek pasipūs, bet tikrai ne kritiškai, tad drąsiai išrikiuoki juos nedideliais tarpais vieną nuo kito.
Recepte naudoju vieną keistuolį ingredientą – ksantano gumą. Tai nepiktybinis „rišiklis”, tikrai nereikia bijoti jo naudot. Įsigyti galima daugelyje parduotuvių online, o aš savo pirkau Promo Cash & Carry. Man labai patiko Delonoje klasntano aprašymas, tad kviečiu susipažinti iš arčiau paspaudus čia.
Aišku, gali mėginti kepti sausainius be jos. Kaip alternatyva ksantanui dažnai naudojami malti linai, gysločio luobelės, krakmolas, želatina, kiaušinio baltymas. Aš esu dėjus papildomą kiaušinį. Rezultate sausainis išliko tvirtas, nesubyrėjo, visgi pats sausainis gavos drėgnesnis, gumiškesnis.
Ko nerekomenduoju atsisakyti, tai druskos! Ji puikiai čia tinka ir ypač šiek tiek rupesnė.
Be ko esu kepusi, tai be sodos. Didelio skirtumo nepamačiau, tik kad sausianiai truputį mažiau pasipūtė ir gavos rudesni (vėlgi, čia gali būti, kad orkaitė buvo labai gerai įkaitinta, nes prieš tai naudojau kelias valandas kepti kūgelį). Sodą visad galima keisti kepimo milteliais.
Tai ilgai nekankinsiu
Mums prireiks
Migdolų miltai | 140 g
Kokosų miltai | 60 g
Rupesnė druska | pusė šaukštelio
Soda | pusė šaukštelio
Ksantano guma | pusė šaukštelio (gali keisti kiaušiniu, daugiau info tekste viršuje)
Kokosų ar paprastas sviestas | 170 g (minkštas)
Ksilitolis ar kitoks saldumas | 110 g
Kiaušinis | 1 didelis arba 2 maži
Pistacijos | 70 g (lukštentos kepintos)
Šokoladas | 100 g (naudojau 80 %)
Visi ingredientai - kambario temperatūros
Viskas labai paprasta
Dubenyje sumaišiau pirmus 5 ingredientus (migdolų, kokosų miltus, druską, sodą, ksantaną)
Atskirai išplakiau saldiklį su sviestu, įmušiau kiaušinį ir išmaišiau. Supyliau į miltų masę ir išmaišiau.
Pistacijas susmulkinki iki kelių mm dydžio trupinukų, šokoladą - nago dydžio gabaliukais. Įmaišyki į tešlą.
Iš gautos tešlos suformavau 12 sausainių: padalinau tešlą per pusę, kiekvieną pusę į 3 dalis, tada kiekvieną dalį dar per pusę.
Delnuose susukau kamuoliukus ir formavau apskritimus (iki 1 cm storio) ir dėjau ant sviestiniu pop. išklotos skardos.
Gaunasi dideli sausainiai, kurie man užėmė visą blėką. Stipriai jie neišsipūs, tad nereikia ir didelių tarpų.
Kepu 13-17 min 170C temperatūroje (su ventiliatoriumi), kol skaniai paruduoja.
Kol šilti jie bus mikšti, tai stenkis jų neliesti. Sukietės atvėsę.
Atvėsinki išrikiavus ant grotelių (taip jie geriau prasivedina).
Pastabos
Ksilitolį gali keisti cukrumi Kartą kepdama pamiršau sodą, kaip ir pavyko, tad čia jau kaip nori - gali naudot, gali ne Ksantano galima rasti daug elektroninių parduotuvių, aš savo pirkau Promo Cash & Carry
Recepto inspiracija: Steven R. Gundry, MD „The Plant Paradox Family Cookbook”