Vienas mėgstamiausių man grill receptų yra KEPTOS MIDIJOS, ruoštos ant grotelių arba orkaitėje. Archyvuose kaip tik atradau, kad pirmą kartą jį gaminau dar 2014 metais!🤠 Nepraėjo ir 8 metai, ir aš pasiruošiau įkelt receptą😅
Kodėl verta paminti keptas midijas?
- Nesudėtingas, daug ingredientų nereikalaujantis receptas, kuris sužavi visko mačiusius midijų valgytojus.
- Midijos yra trendy (jai net mainstreamas)
- Kitaip nei midijos troškintos visokiuose padažuose, šis neapsunkina organizmo, tad puikiai tiks net kaip užkandis (prie jaukių vasaros pokalbių lukštenasi kaip sėmkos).
Nors aš tikrai rekomenduoju neaplenkti šio beveik klasika virtusio mano midijų kokosų piene recepto.
O taip pat mėgstantiems virtuvėje eksperimentuoti su alkoholiu galiu pasiūlyti midijas, troškintas sidre bei midijas alaus padaže.
Nors Lietuvoje midijos jau prasikasė savo kelią į popiuliarumą, dažniausiai vistik gaminama jų versija puode. Keptų midijų recepto idėja iš tiesų kilo nuo mano orkaitėje gaminamų midijų.
Orkaitėje keptos midijos gaunas panašiai ir puikiai tiks žiemos sezonui, tačiau gaminant ant griliuko, keptos midijos dar kvepia dūmeliu. Visgi reikia turėti arba labai tankias groteles, arba kažkokį spec indą.
Jei gaminsi tiesiai ant griliaus, bus reikaliukų valyti ir reik stebėt, kad neperdžiūtų.
Kiekiai? 2 kg (t.y. du pakeliai šaldytų midijų) puikiai tiks 4 asmenim pavalgyti, jeigu turėsite mažai užkandžių arba didesnei kompanijai, kai ant stalo dar pilna kitokių maistų (mes 8 buvom).
KEPTOS MIDIJOS: EIGA
Principas labai paprastas. Perki du pokus šaldytų midijų. Atitirpini. Nupkauni gerai (aš išpešu iš žoles iš atsidariusių geldelių). Nereikia išmesti atsivėrusių geldelių, jeigu midijos buvo šaldytos prieš tai. Jos jau termiškai apdorotos, valgyti saugu. BET tai negalioja šviežiom. Jeigu perki šviežias, tada visas prasivėrusias metame lauk.
Apvolioji tokiame marmale: česnako galva arba pusantros, alyvuogių aliejus, žuvų padažas arba druska ir daug žalumynų (krapai, petražolės, kalendros – pasirinktinai)
Pašauni į orkaitę 200C apie 15 min (svarbu kad česnakas suminkštėtų) arba ant grotelių panašiai.
Labai neužkaitink ilgai, nes midijos sudžius. Bet man skanu kai jos biški apkepusios o ne tk pašildytos. Žodžiu stebėk, kad atrodytų skaniai. Gali ir paragauti gi.
Viskas. Tiek to recepto.
Mums prireiks
Midijos, 2 kg (šaldytos)
Česnako galva/ pusantros
Žuvų padažas | 1 vš
Žalumynai | geras pundelis (labiausiai mėgstu kalendras)
Alyvuogių aliejus | čia jau pilti kad apsemtų likusius ingredientus
Viskas labai paprasta
Taigi: atitirpiname midijas, nuplauname, apvalome geldeles, jeigu reikia (aš naudoju šepetuką indam)
Išspaudžiam česnaką, sumaišome su smulkintais žalumynais, žuvų padažu ir užpilam aliejumi taip, kad apsemtų ir dar koks cm. Išmaišom ir apvoliojame midijas. Pasistenkite, kad į kiekvieną prasivėrusią geldelę patektų padažo.
Pašaunam į orkaitę 200C apie 15-20 min (svarbu, kad česnakas suminkštėtų) arba ant grotelių (panašiai laiko).