Nuo tada, kai dar laukiausi Nikos, jaučiu didžiulę aistrą česnakui. Iki šiol daugumoje patiekalų neapsieinu be šio produkto. Nieko keisto, jog taip džiaugiuosi atradus meškinį česnaką.
Taigi ir jums siūlau neaplenkti šio augalo, jeigu netyčia pamatysite ūkininkų turgelyje.
Meškinis česnakas (angl. Wild garlic) – vienos seniausių vaistažolių pasaulyje. Ajurvedoje vartojamas dar prieš 5000 metų, o kinų medicinoje prieš 3000.
Po žiemos meškiniai česnakai atauga anksti pavasarį, o žydi gegužės ir birželio mėnesiais.
Gal iš to ir kilęs lietuviškas pavadinimas?
Lietuvoje meškinis česnakas gana retas augalas. Jo randama Biržų, Gargždų, Alytaus, Trakų, Panevėžio, Jurbarko, Plungės, Prienų ir Vilkaviškio rajonuose.
Lapai panašūs į pakalnučių, tačiau meškinį česnaką lengva atskirti dėl česnako kvapo ir skonio.
Meškinį česnaką rinkti draudžiama, nes augalas įtrauktas į Lietuvos Raudonąją knygą, tačiau jo galima užsiauginti namuose ar nusipirkti ūkininkų turgelyje.
Geriausia juos valgyti šviežius, o šiemet dar ir užšaldžiau. Esu girdėjus, kad lapai šaldytuve ilgiau išlieka švieži įsukant juos į drėgną rankšluostį.
Aš sudedu lapelius į “Ikea” užspaudžiamus šaldymo maišelius. Daržovių stalčiuje jie daugiau nei savaitę mus džiugina.
Šiemet, tikimasi, kad dėl užtrukusio pavasario meškiniu česnaku galima bus mėgautis ilgiau. Jeigu mėgstate česnaka, tai bus tikras džiugesys skonio receptoriams! Be to, tikra vitaminų “bomba”.
Deja, šis augalas nėra toks populiarus lietuvių virtuvėje, nors mūsų klimatas tinkamas užsiauginti jo ir namuose.
Meškinio česnako lapai dedami į salotas, mėsos patiekalus, valgomi švieži, gali būti troškinami ar naudojami sriubose.
Susmulkinti meškinio česnako lapai bei svogūnėliai apsaugo šviežią mėsą nuo gedimo.
Daugelio šalių virtuvėse naudojami tiek lapai, tiek svogūnėliai. Meškinio česnako svogūnėlius patariama iškasti rudenį ir vartoti vietoj česnakų.
Gamindama aš su juo elgiuosi kaip su špinato ar baziliko lapais. Nemažai idėjų radau ir užsienio tinklaraščiuose.
Pats paprasčiausias būdas – dėti lapelius į salotas, o taip pat į makaronus ar rizotą gaminimo pabaigoje. Jie puikiai atsiskleidžia ir sriubose – galima tarkim pagaminti trintą sriubą iš smidrų ir meškinio česnako.
Ir dar truputis apie visą gėrį, kuris gyvenama šiame nuostabiame augale
Be kitų mineralų, meškiniame česnake gausu geležies, magnio, fosforo, kalio, sieros, vario, vitaminų A (beta karotenas), B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas), B3, B9 (folio rūgštis), vitamino C (askorbino rūgštis). O vitamino C jame yra 10-15 kartų daugiau nei citrinose ir apelsinuose.
Yra įrodymų, kad meškinis česnakas veiksmingas mažinant kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį kraujuje.
Šaltiniai:
www.naturalus.sveikas.lt
www.vlmedicina.lt