Buvau pamiršusi koks gėris yra falafeliai. Kadangi sudėtį yra avinžirniai, retai kada valgome, o Maroke – na kelionėse leidžiu sau ragauti viską. Su saiku žinoma. Tad grįžusi namuo puoliau eškoti alternatyvių falafelių recepto. Ir OMG kokio gerumo receptą turiu savo kišenėje -Kanapių branduolių falafeliai. Ne tik kad ulta sveiki, bet ir be galo maistingi. Beje, puikiai tinka be glitimo, be lektinų, keto, low carb, priešuždegiminei mityboms.
Vienas falafelis (~1/8 porcijos):
Kalorijos: 126 kcal
Baltymai: 6.5 g
Riebalai: 11.1 g
Angliavandeniai: 2.4 g
Skaidulos: 0.9 g
Kad išliktų didžioji dalis maistingumo kepu 160 laipsnių karšto oro gruzdintuvėje.
p.s. Veganai kiaušinį gali keisti linų sėmesnų ir valdens mišiniu.
Štai kokių ingredientų mums prireiks:

Kaip ir rašau recepte – svarbu stipriai nesutrinti masės, esmė – kad susmulkintų svogūnas ir žalumynai.


Mums prireiks
150 g lukštentų kanapių sėklų (kanapių branduoliai)
Pusė didelio svogūno
1 didelio kiaušinio baltymas
Po nubrauktą arbatinį šaukštelį, česnako miltelių, malto kumino
šiek tiek druskos
Gera sauja kalendrų
Kelpiau karšto oro gruzdintuvėje apšlaksčiusi keliais šaukštais alyvuogių aliejaus
PADAŽUI:
4 šaukštai ožkos (arba paprasto) jogurto
2 šaukštai tahini maltų sezamų padažo
Išspausta česnako skiltelė
Pusės citrinos sulčių
Druska ir žalumynai pagal skonį
Viskas labai paprasta
Svogūną susmulkinu arba prieš tai atskira galima sutrinti trintuve. Į trintuvą dedame visus ingredientus, tik pusę kanapių branduolių atsidedu. Papulsuojam taip, kad žalumynai susismulkintų (todėl juos stengiuos dėt labiau į dugną), bet masė nevistų visiška koše. Dadedu likusias kanapes (jas atsidedu kad išlaikyti tekstųrą, jeigu nedyčia permaltume tešlą).
Drėgnomis rankomis formuoju 8 kamuoliukus, dedu į karšto oro gruzdintuvę ir apšlakstau alyvuogių aliejumi.
Kepu 160 laipsnių karšto oro gruzdintuvėje (kad išliktų didžioji dalis maistingumo) apie 17-20 min. Orkaitėje užtruksi ilgiau, taip pat galima "fritiūrinti" aliejuje, bet vėlgi, netenkame daug maistingumo.
Valgome su kosminiu padažu, kurį darau sumaišius visus ingredientus ;)
Pastabos
p.s. tešlą gali pasiruošti iš anksto ir kelias dienas laikyti šaldytuve.