Tai pradėkime nuo to, kaip pasigaminti naminės varškės.
Nope. visgi pradėkime nuo istorijos apie ožkos pieną.
Prieš kurį laiką susipažinau su mūsų darbuotojos mama, kuri augina ožkas. Išsikalbėjome, ir pasirodo, ji ne tik pienu prekiauja, bet gamina ir nuostabius varškės sūrius. Švelnios tekstūros ir šiek tiek salstelėję.
Aną savaitę įnepasikuklinome ir įsiprašėme į svečius.
Lauktuvių parsivežėme nekukliai ožkų pieno, tad išmėginau tai, kas jau senokai kirbėjo:
NAMINĖ VARŠKĖ
Tad naminei varškei pasigaminti prireiks pieno ir kefyro (tiks ir rūgpienis ar skystas jogurtas).
Pieną užviriau vis maišydama, kad nesviltų.
Supyliau kefyrą ir sumažinus kaitrą kaitinau, kol pieną sutraukė ir varškė atsiskyrė nuo skaidraus skysčio.
Nukošiau per merliuką ir palikau ramiai pagulėti kol „sulipo”.
Viskas, varškę turime🌿
ŠIEK TIEK APIE SŪRELIO GAMYBĄ (stačiakampiai)
Sumaišius ingredietus, juos sudėjau į birių produktų indelį, išklotą sviestiniu popieriumi (galima naudoti maistinę plėvelę).
Sustingus varškei, ji nesudėtingai išsiims iš indelio.
Beliks suraikyti norimais kąsniukais.
Sudėkite sūrelius ant grotelių, po apačia patieskim popierinį rankšluostį ar sviestinį popierių, kad nesumozot paviršiaus.
Tada karšto vandens vonelėje ištirpinau šokoladą su sviestu. Sviestas padeda maloniam kandimui – šokoladas netrupa, nebyra kaip paprastai sustingęs.
Na ir pabaigę savo šedevrą, dedam į šaldytuvą keliom valandėlėm sustingti.
Patogiausia valgyti šakute ar šaukšteliu, nes rankose tirpsta.
GRAŽUOLIAI FORMINIAI SŪRELIAI
O štai kaip daromi šie gražuoliai: ištirpinamas šokoladas, teptuku aptepame silikoninę formelę, dedame trumpam (užtenka 5 min) į šaldytuvą sustingti. Tuo metu sutriname varškę, sumaišom su maltu saldikliu, priedais ir dedame į formeles su šokoladu. Keliaujame į šaldytuvą.
Mums prireiks
Sūreliam:
Varškė | apie 400 g (iš 1 litro pieno gavos 200-250 g)
Saldiklis arba cukrus (sumaltas į pudrą) | 60 g arba pagal skonį
Sviesto (galima keisti kokosu aliejumi) | 40 g
Aguonos | 2 vš
Papildomai kremiškesnei tekstūrai: šaukštas jogurto, maskarponė ar grietinėlė (nebūtina)
Glajui:
Juodasis šokoladas (naudojau 80%) | ±70 g
Sviestas | 15 g
Viskas labai paprasta
Visus sūrelio ingredientus (apart aguonų) sudėjau į dubenį ir sutryniau blenderiu, kol masė tapo puri (jei naudojate rupią sausą varškę, pertrinkite ją per sietelį bei papildomai įdėkite jogurto, maskarponės ar grietinėlės). Įmaišiau aguonas.
JEIGU GAMINSI SILIKONINĖSE FORMELĖSE (gavosi 6vnt)
Dubenyje virš verdančio vandens puodo ištirpinau šokoladą ir sviestą. Nuolat maišykite.
Tada juo ištepiau/nuliejau formelių vidų. Įdėjau 5min į šaldymo kamerą sustingti.
Sudėjau varškės masę.
Palikau stingti šaldytuve.
JEIGU GAMINSI STAČIAKAMPIUS
Formą (naudojau birių produktų indelį) išklojau sviestiniu popierium (patogiau naudoti maistinę plėvelę). Sudėjau varškės masę. Išlyginau šaukštu (galima sudrėkinti, nelips) ir 1–2 val. palikau šaldymo kameroje.
Dubenyje virš verdančio vandens puodo ištirpinau šokoladą ir sviestą. Nuolat maišykite.
Varškę supjausčiau gabaliukais (turi sustingti, bet nesunkiai pjaustytis).
Sudėjau ant grotelių (patiesiau sviestinį popierių po apačia) ir apliejau šokoladu.
Palikau stingti šaldytuve.
Patogiausia valgyti šaukšteliu, nes rankose tirpsta ir kiek minkštokas.
Pastabos
Saldinti gali sirupu ar medumi, bet masė bus skystesnė, tad rinkis sausesnę varškę.
O jeigu lieka šiek tiek šokolado – sumaišykite jį su mūstais dribsniais, sudėkite į formelę ir į šaldytuvą. Gausis kai kas panašaus į mano pūstų dribsnių skanukus.