Savo socialiniuose puslapiuose jau ne vieną kartą pasakojau, koks didis atradimas man buvo Lauknešėliai iš sūrininkų namų. Kadangi mes vartojame tik ožkos pieno produktus (kartais dar pietų šalių karvių pieno sūrius, tokius kaip Burrata arba Parmigiano), man lietuviškų gamintojų ožkų sūriai tapo didžiausiu gegužės atradimu.
Kol kas iš ragautų nenugalimas favoritas „Kaprizas”. Be galo primena prancūziškus smirdančius sūrius, kurie pabuvę kambario temperatūroje pradeda tekėti.. Šitas, žinokit irgi, plaukia, tįsta .. nu skanu iki negalėjimo.
Anyways, dar ne viską mes ten išragavome, bet manau vasarai įpusėjus papildysiu šią apžvalgėlę.
O dabar prie reikalo. Tai vat iš to didžiulio džiaugsmo darydama pirmą užsakymą neapsižiūrėjau ir užsisakiau du litrus nepasterizuoto ožkų pieno, kurio galiojimas 1 para.
Šiaip ožkų pieną mes vartojame nuolat.
Nika nuo papo nulipus iškart perėjo prie kaimiškos ožkos, o aš drauge :)) Na mano tas pieno gėrimas apsiriboja vienu kitu kapučino puodeliu, bet jau su karvės ar augaliniu pienu gerti negaliu.
Tad stoviu aš su tais dviem litrais ir medituoju. Ir prisiminiau knygoje Natūralus rauginimas mėgintą „receptą”, kuris man nepavyko ir turėjau teorija, jog nepavyko būtent dėl to, jog naudojau pasterizuotą pieną.
Naminis jogurtas skystesnis nei tas, kokį galima įsigyti parduotuvėse, o jo tekstūra labiau… gleivėta? Skamba nelabai skaniai, bet na taip jau yra. Panašus į slaimą😅
Tačiau jo skonis – fantastiškas ir tirkai verta to nediduko vargelio.
Mums prireiks
Pienas | 1 litras nepasterizuoto
Jogurtas | 1 nedidukas (ar bent keli valgomi šaukštai)
Stiklinis indas ar puodas, audinio skiautė uždengti, virvelė arba gumutė jį pritvirtinti
Viskas labai paprasta
Pieną supyliau į puodą ir užkaičiau ant nedidelės kaitros. Svarbu privesti iki virimo, tačiau neužvirti t.y. neleisti burbuliuoti. Vos pasirodžius mažiem, putos tipo burbuliukam išjungiau kaitrą.
Įmaišiau jogurtą (galima perpilti į kokį kitą indą arba palikti tame pačiame puode).
Uždengiau audinio skiaute, pritinau ją ir palikau šiltai per naktį.
Iš ryto jau ragavome jogurtą. Prieš valgant rekomenduoju dėti į šaldytuvą - man skaniausias jis šaltas. Su namine riešutų granola.
2 komentarai
Labai naudingas tekstukas, labai patiko.
Džiaugiuos, jog buvo naudingas :)