Soras dauguma atrado prieš karantiną. Kai pasibaigė grikiai, ryžiai, avižos ir visa kita. Šiaip ji niekad nebuvo tarp tų populiariųjų Lietuvoje, o vat mes jau metai ją reguliariai valgome. Tai vienas sveikiausių galimų pasirinkimų. Daug nesigilinsiu į detales, užtenka įvesti į google „SOROS NAUDA”.
AKTUALIAU: KAIP IŠVIRTI SKANIĄ SORŲ KOŠĘ?
Kruopos labai krkamolingos, todėl rekomenduočiau jas užmerkti vandenyje per naktį ar bent kelioms valandoms. Gerai praskalauti ir virti vandenyje kaip nurodyta ant pakuotės, kartais būna užtenka ir kiek trumpiau (15 min).
Stebėkite ir ragaukite, ir stabdykite, kai pasieksite norimą tekstūrą.
🌿 Dažniausiai rekomenduojamas košės ir skysčio santykis 1:2, bet aš renkuosi 1:3; o jeigu verdu pusryčiams – 1:4, nes mėgstu skystą.
🌿 Pienišką košę dalinam per pusę su vandeniu. Nubalinti galima ir pabaigoje. Vien piene kruopos suniai suverda.
🌿 Prieš virimą kruopas galima paskrudinti keptuvėje – nuima kartumą.
🌿 Jeigu gaminsite salotas – praplaukite šaltu vandeniu, kad iševengtumėm tolimesnio virimo ir sulipimo į vieną gniutulą.
🌿 Taip pat labai gardu įmesti sultinio kubelį į vandenį – tada jau turėsime garnyrą.
🌿 Nepamirškime pagardinti košės sviestu, mėgstamu saldumu (medus, klevų sirupas), prieskoniais (pvz cinamonas, vanilė), riešutų sviestu, šviežiais ar keptais sezoniais vaisiais ir uogomis bei uogiene.
Na ir kaip ir visa čia paslaptis.
O štai ir kiek egzotiškesnis „infused” košės variantas. Man ji vienas jaukiausių šio rudens atradimų. O kai jau praeis figų sezonas – pasikepkime apelsiną, kriaušę ar kitokį fantazijos derlių.
Mums prireiks
Sorų kruopos | 200g
Vanduo | 400ml
Kokosų pienas | 400 ml+ tirštumui reguliuoti
Cinamono lazdelė (bei anyžius, kardamonas, jei mėgsti)
Tahini ar riešutų sviestas | pagal skonį
Šviežios figos | 4-5vnt
Medus | pagal skonį (galima keisti pupmedžio sirubu Karob)
Riešutai | sauja (pistacijos)
Kokosų ar ghi sviesto kepimui
Viskas labai paprasta
Soras užmerkiau vandenyje nakčiai ( iš bėdos užteks keliu valandų), praploviau.
Užviriau vandenį su kokosų pienu ir sudėjau kruopas.
Įmerkiau cinamoną ir kitus prieskonius (jeigu turi, įsuk į merliuką, bus paprasčiau ieškoti; o jei naudosi anyžių, būtinai įskelk sėklytes).
Viriau apie 16 min. Jeigu noris skystės - įpilam daugiau kokosų pieno.
Prieš pateikiant cinamono lazdelę ir kitus prieskonius išimam.
Kol košė verda, į 180C orkaitę sudėjau pusiau ar ketvirčiais supjaustytas figas į kepimo formą (aptaškykite sviestu). Kepiau 15-20min.
Pateikiame dubenėliuose su figomis, apšlakstę tahiniu, medumi ir smulkintais kepintais riešutais.
Pastabos
Aš dar užberiu žiubsniuką druskytės, nes na man saldu ir sūru = skanu.