Na neatsilaikiau visgi ir aš. Jau maniau šiemet praleisiu Halloweeno temą, bet kažkaip niekaip negalėjau paleisti juodojo tahini idėjos, užmatytos Anugos parodoje, apie kurią dar atskrai planuoju papasakoti atslūgus šventinei karštinei. Marketingistam dabar pats Kalėdinis darbymetis, o jau gruodį ilsėsiuos ir galvosiu apie Velykas. Ir rašysiu visus straipsnius, kur esu prisižadėjus :))
JUODAS TAHINI
Pirmasis iššūkis buvo rasti juodų sezamų. Kaip visada – google mano patarėjas – atradau, jog Riešutai jums juos pardavinėja gana dideliais kiekiais. Ko man ir reikia.
Iš esmės tahini gaminama panašiu principu kaip riešutų sviestas. Pirma reikia paskrudinti (atsiranda išraiškingesnis skonis ir numalšinamas kartumas). Tada sutrinti. Trinti tol, kol masė taps kremu. Gal dėl to, kad mažiau tryniau ar dėl juodųjų sezamų, bet man neišsiskyrė labai daug riebalų, tad papildomai pyliau kelis šaukštus aliejaus. Kad glotniau susitrintų.
Tai tiek ir to recepto 😅🙈
Sutrinam sezamus, praskviedžiam aliejumi, jeigu norisi glotnesnės masės ir turime tahini.
Kur naudoti? Gaminant humusą, padažuose ir pan.
Natūraliai nudažysite savo maistą juoda spalva. Neprireiks jokių anglių ar maistinių dažų.
Aš pasimėginau Tahini latte.
Spalva buvo daugiau pilkšva nei juoda, bet vis tiek įdomu.
Prireiks:
Augalinio pieno stiklinės (naudojau kokosų)
Juodojo Tahini 2 v.š.
Mėgiamo saldumo pagal skonį
Pieną pašildžiau, viską sumaišiau ir skanavau :) Tiesa, papuošiau kepintom sezamų sėklom.
Mums prireiks
Juodosios sezamų sėklos | 100 g
Aliejus | 2 v.š. (naudojau makadamijų, bet otbulai tiks sezamų)
Viskas labai paprasta
Sezamus apkepame sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros vis maišydami. Nesudeginkite, užteks kelių minučių, kol pasklis aromatas.