Šios Itališkos salotos su kalmarais mega fainos – skanios, gaivios, greitos, o svarbiausia – jas gali pasiruošti net dieną prieš. Nors puikiai pakaks ir valandėlės. Esmė tame, kad kuo ilgiau stovi, tuo jos skanesnės tampa! Tai Itališkas patiekalas (tiesa, čia google pasufleravo, nes asmeniškai aš niekad Italijoje jo nesu ragavusi). Pagrindiniai ingredientai: Kalmarai, žinoma, salieras, marinuota kepta paprika (stiklainiuose konservuotų skyriuje parduodamos), žalumynai (petražolės ir svogūnų laiškai), alyvuogės. Jeigu norisi, aišku galima įmesti ir kitokių turimų daržovių, pvz smulkintas pankolis, raudonasis svogūnas (prieš tai supjausčius būtinai palaikyk šaltame vandenyje, kad nuimti aitrumą).
Padažui naudojau alyvuogių aliejų, actą (turėjau granatų, bet galima keist raudono vyno), citrina. Pipirai ir druska pagal skonį.
Kas šiame kalmarų salotų recepte svarbiausia? Neperkepti kalmarų! O tai padaryti iš tiesų labai lengva, tad kelios minutės keptuvėje ir traukiam juos lauk. Tai mano auksinė kalmarų gaminimo taisyklė. Dar vienas patarimas gaminantiems šias salotas -ilgai nelauki ir maišyki su kitais ingredientais kol kalmarai šilti – jie geriau įgers skonius.
Paskutinis (tikrai) patarimas prieš pereinant prie recepto! Man patinka kalmarus pjaustyti ne pilnai atitirpusius (kaip ir tun1 tartarui, beje). Taip jie lygiai ir greitai susipjausto. Pradžioje išimu iš šaldiklio ir praplaunu po drungnu vandeniu. Palieku kambario temperatūroje (geriau aišku šaldytuve) apie valandą. Kartais ilgiau, kartais trumpiau. Svarbu kalmarai būtu dar tvirti, bet jau pjaustomi. Nu ir susipjaustai, tada lukteli, kol pinai atitirps, kas būna labai greitai, o dar jeigu papildomai praplausi po vandeniu..
Dabar jau tikrai viskas – keliaukime prie ITALIŠKŲ SALOTŲ SU KALMARAIS recepto :)
Mums prireiks
3 kalmarai (naudoju šaldytus)
4-5 salierų stiebai
2 marinuotos keptos raudonos paprikos
Alyvuogės (naudojau kalmata, kelias saujas)
Pundelis petražolių, keletas svogūnų laiškų
Alyvuogių aliejus, citrina, 4 šaukštai acto
Druska ir pipirai pagal skonį
Viskas labai paprasta
Atitirpiname kalmarus ir supjaustome. Tiesa, aš neleidžiu pilnai jiem atititirpti ir pjaustau kol dar truputį sušalę - taip lygiau ir greičiau susiraiko.
Smulkiai supjaustau salierą ir prieskonines žoleles.
Papriką supjaustau kvadratėliais.
Kalmarus apkepu keptuvėje su įkaitintu aliejumi apie 2min. Tik jie prarandą skaidrumą iškart išjungiu kaitrą.
Sumaišau visus ingredientus ir dedu į šaldytuvą vėsti ir skoniam susimakaluoti.
Skanaus!
Patiko šis receptas? Kviečiu atrasti kitus mano receptus su jūros gėrybėmis!