Turiu tokią 10 kg sveriančią kulinarinę knygą „Culina Mundi”. Gulėjo lentynoje ji dulkėmis nusėta 10 metų, kai vieną dieną pradėjau sklaidyti tuos puslapius. Ir vaje koks receptų lobynas prieš mane atsivėrė.. Tai štai vienas jų. Indiškais aš juos pakrikštijau dėl gana išraiškingo prieskonių popuri.
Aišku neapsieita ir nuo originalaus recepto modifikacijų, bet tikrai šaunus patiekalas. Tik biški reik pasikrapštinėti ;)
Šis receptas kažkuom panašus į mano prieš metus publikuotus balandėlius su krevetėmis.Visgi dabar balandėliai truputėlį didesni, sotesni, intensyvesnio skonio. Na ir yra su žuvimi, o ne jūros gėrybėmis.
Fillingui naudojau lašišą ir lydeką, tiks menkė ir kitokia panašaus tipo žuvis. Taip pat parduotuvėse turime fantastiško malto lietuviško šamo. Šaldytas ir iki galo neatitirpintas žuvis daug paprasčiau supjaustyti pageidaujamo dydžio kubeliais.
Nepamirškite žaisti su žuvies faktūrom: pvz lašišą galima kapoti stambiau, o lydeką smulkiai)
Žuvį skaninam ryškaus skonio indiškais prieskoniais, gausia sauja smulkintų šviežių kalendrų.
Viską surišau kiaušiniu ir migdolų miltais.
Vietoj paprasto kopūsto naudoju savojos. Išoriniai lapai nors gražūs ir žymiai tvirtesni, nėra malonūs kramtyti. Skaniausi – vidiniai. Tačiau su jais dirbti sudėtingiau.
Vyniojimas paprastas: per viduriuką dedi įdaro. Lenki du priešingus galus ir likusius du. Viską sutvirtinu dantų krapštuku.
Balandėlius išrikiuoju į gilią keptuvę, kurioje prieš tai pakepinu svogūniuką, imbierą, šviežią ciberžolę, sultinio, kario pastos ir pomidorų pastos (arba skardinę konservuotų pomidorų). Galima naudoti šviežius pomidorus. Juos nuplykau, nuimu luobęlę, išimu sėklas ir susmulkinu. Taip iš pomidorų išimama didžioji dalis lektinų. Arba naudokite pomidorų pastą :)
Rezultatas nebus tokios ryškiai žalios spalvos, bet skonis ryškus. Jrigu norisi pabaigoje galima įpilti grietinėlės ar kokosų pieno.
Mums prireiks
Savojos kopūstas
ĮDARAS
Žuvis (naudojau lydeką, menkę, lašišą - šaldytas) | 700 g
Svogūnas
Česnako skiltelė
Šaukštas ciberžolės, malto kumino, saldžiosios paprikos
Pundelis šviežių kalendrų (smulkiai kapotų)
Druskas ir pipirai
Kiaušinis
4 vš migdolų miltų (jei visavalgiai, galima naudoti džiūvėsius)
Raudonoji kario pasta | 1 vš (tiks harissa ar kitokia rytietiška prieskonių pasta)
Aliejus kepimui
Jeigu bijote, kad prastai lips, galima įdėt kelis šaukštus gysločio luobelių
PADAŽAS
Keli svogūnai
Pomidorų pasta | 4/5 šaukštai (galima naudoti skardinę smulkintų pomidorų ar šviežius pomidorus - skaityti viršuje)
Raudonoji kario pasta | 1 vš (tiks harissa ar kitokia rytietiška prieskonių pasta)
Sultinys | 200-300ml (gali būti sultinio kubelis + vanduo)
Druska ir pipirai pagal skonį
Papildomai:
Gili keptuvė
Dantų krapštukai
Viskas labai paprasta
Smulkiai sukapojau svogūną, česnaką ir apkepiau keptuvėje, kol suminkštėjo. Dėjau prieskonius ir dar šiek tiek pakepinau, kol pasklido aromatas. Palikau vėsti.
Tuo tarpu smulkiai sukapojau žuvį (tiks ir žuvies faršas). Sumaišiau su visais likusiais "įdaro" ingredientais.
Pastą siūlau šiek tiek praskiesti drungnu vandeniu ar alyvuogių aliejumi prieš dedant, jeigu ji tiršta ar sausa.
Gilioje keptuvėje įkaitinu alieju, pakepinu kelis smulkintus svogūnus (galima dėti ir česnako), dedu kario pastą, užpilu sultiniu ir sukrečiu pomidorų pastą. Masė neturi būti labai skysta, bet ir ne per tiršta. Paskaninkite druska, pipirais, jeigu norisi - įdėkite daugiau pastos (nesvarbu kurios).
Didelius savojos lapus atskyriau, nuploviau ir greitai nuplykiau verdančiu vandeniu (man tada geriau lankstosi jie ir mažiau plyšta).
Į kiekvieną dėjau po žuvies "kukuliuką" ir susukau kaip parodyta viršuje.
Susegiau dantų krapštuku ir "blogaja" puse išrikiavau keptuvėje su pomidoriniu padažu.
Uždengiau ir troškinau 30min ant nedidelės kaitros.
Pabaigoje galima užpilti kokosų pienu ar grietinėle, bet man skanu buvo ir taip.
Pateikiau apibėrus kalendrom.