Kaip pasidaryti greitą rameną namuose? ir dar draugišką keto, be lektinų, low carb mityboms?? Pasirodo, ne taip jau ir sudėtinga! Aišku mano greitas ramenas nėra tas tikrasis ir turbūt japonai man lieptų eit po kokių krūmu slėptis, bet dėl to jis ir vadinasi greitas ramenas. Ir jis labai skanus. Labai.
O vargo tikrai žymiai mažiau nei tikėtasi!
Svarbiausias ramen sriubos elementas – sodrus, sotus sultinys. Tai jį gaminant sugaištama ilgiausiai. Aš naudojau jau pagamintus sultinius tetrapake, kuriuos perku Assorti, nors jų galima rasti visuose didesniuose prekybos centruose. Šįkart naudojau šį – vištienos/jautienos.
Ramenas fainas tuom, kad į vidų gali dėti skirtingus ingredientus. Nuo „mėsingų” salotų lapų, tinkamų nuplikymui iki šakniagumbių. Ir laviruoti taip, kad ramenas tiktų tavo mitybai. Tarkim jeigu laikotės keto mitybos, jūsų keto ramenas turėtų būti be saldžiųjų bulvių, kurias naudoju, čia jau labiau low carb versija. Visgi jeigu bulves pakeičiat cukinija – turite puikiai tinkantį keto rameną!
AR RAMENAS TIKRAI KILĘS IŠ JAPONIJOS?
Iš tiesų ramenas yra soti aromatinga sriuba su makaronais. Ji ir paprasta, ir labai kompleksiška. Yra begalės versijų. Vien Japonijoje skirtinguose regionuose gaminama begalės šio patiekalo versijų – nuo tonkotsu (su kiaulienos kaulų sultiniu) iki miso ramen. Svarbiausi ir neatsiejami ramen dalykai yra ryškus sultinys ir makaronai.
O dėl jos japoniškos kilmės kinai pasiginčytų. Panašu, kad kažkada tai buvo kinų maistas, kurį prieš gerą šimtmetį pasisavino japonai. Nors čia kaip ir pas mus su tuo maisto paveldu – vėdarais, cepelinais ir kitais reikalais – amžinos diskusijos. Todėl, beje, ir sakau kad ko ko, o vat keptos duono su česnaku ir sūriu – tikrai iš mūsų nieks neatims😀
5 ŽINGSNIAI, KAIP GIMĖ MANO GREITAS RAMENAS
- Kiaušinius išviriau, kad būtų skysti viduje ir užmarinavau (tai galima daryti ir iš vakaro)
- Paruošiau daržoves ir kitus ingredientus: nuploviau, supjausčiau, ką reikia iškepiau, užmarinavau krevetes. Beje, greitas Ramenas puikiai tiks likučius nuo švenčių sunaudoti – tarkim gali krevetes keisti Kalėdinės anties gabaliukais.
- Konjac makaronai faktiškai paruošti, tai nieko ten ypatingo su jais apart praplovimo daryti nereikia.
- Išviriau sultinį (na pašildžiau, nes naudojau jau paruoštą sodrų sultinį iš jautienos ir vištienos)
- Na ir beliko viską sudėti į dubenėlį!
Mums prireiks
2 Kiaušiniai
Shiitake grybai | 150-200 g (naudojau šaldytus)
Sultinys | 1 litras (naudojau vištienos)
Batatas | 1 didelis arba du maži (jeigu keto - keisk cukinija ar kita tinkama daržove)
Krevetės | 200g (pamarinuokite aliejuje, žuvų padažeir mėgstamuose žuvies prieskoniuose)
Konjac makaronai (spagečių tipo) : 400 g
Žalumynai: Kalendra, svogūnų laiškai
Žuvų padažas
Actas (naudojau ryžių)
Kokosų aminos (naudojamas vietoj sojos)
Viskas labai paprasta
Kiaušinius išverdu, kad būtų skysti viduje, apie 5 min. Tada išimame ir dedame į ledinį vadnenį. Nulupame ir užpilame Kokosų aminos sumaišytu su keliais šaukštais acto. Dedam šaltai (beje, geriausia tai padaryt būtų iš vakaro).
Kol kiaušiniai marinuojasi, keptuvėje įkaitintame svieste iškepame batatų riekutes iki traškumo (apie 10 min, priklauso kaip supjaustysi). Tada toje pačioje keptuvėje iškepame shiitake grybus. Paskanininkite krevečių marinatu, kai nugaruos, kepinkite iki traškumo. Atidėkite, tada toje pačioje keptuvėje kepkite krevetes.
Paraleliai įkaitinkite puode sultinį, į jį pabaigoje supilkite kiaušinių marinatą. Aš papildomai dar dėjau kelis v.š. žuvų padažo.
Paruoškite makaronus kaip nurodyta ant pakuotės (dažniausiai reikia praplauti ir įdėti keliom min į verdantį vandenį, galima įmerkti į tą patį sultinį).
Tada pradedame konstruoti Ramen: dedame į lėkšte visus ingredientus apart kiaušinių, taip pat žalumynus, užpilame sultiniu. Įstatome pusiau perpjautą kiaušinį. Pagardiname pipirais, smulkintais svogūnų laiškais, kepintais sezmais ar pan.