Labai klasikiniai, paprasti receptukai, kurie pravers, jeigu šaldytuve užsivoliojo viena kita figa ar sūrio gabaliukas.
FIGŲ DŽEMAS SŪRIUI
Kas nelabai įprasta, tai garstyčios. Mažai kas žino, tačiau figos ir garstyčios – tobula kompanija.
Prieš pat pat uždarant koronos karantinui Italiją (prieš pat – tai pusė paros), kaip tik viešėjome viename kaimelyje, kur pirmą kartą ir ragavau prie sūrio rinkinio pateitos figų uogienės su garstyčiomis. Oh wau. Maniau gal čia didis alkis po skrydžio ir 2 valanda ryto gieda mano receptoriuos, bet pasirodo nelabai. Dabar nuolat nusiperku figų uogienės, ėsimetu garstyčių grūdeliais ir pateikiu prie sūrio.
FIGOS, UŽKEPTOS SU OŽKOS SŪRIU
Tai klasika.
Figas supjaustau dviem arba trim rėžiai, į vidu dedu arba tepamo ožkos sūrio šaukštą, arba tiesiog visokiausių sūrio likučių. Pašaunu 15min į 180C orkaitę. Geriausia, jeigu išrikiuosi kepimo formoje, nes kepant figos patižta, išteka sultys, tad gali primozoti orkaitę sudėtos ant grotelių.
Tokias figas skanu valgyti su duona, salotomis. Pateikti apšlaksčius medumi, tirštu balzamiku ir alyvuogių aliejumi.
Blic idėjos:
Prieš tai įpjautas vietas supjauki šiek tiek garstyčiomis.
Apiberki rozmarinu ar čiobreliu (tinka tiek prieš, tiek po kepimo).
Taip pat gali patiekiant į kiekvieną figą įdėti po griežinėlį itališko kupmio ar juom apsukti.
Riešutai. Kepintos pistacijos, kedrai, karijos – jie visi čia irgi nuostabiai tinka.
FIGŲ ČATNIS (chutney)
Figų čatnis puikiai tiks tepti ant duonos, valgyti su švelniu sūriu ar tepamu sūreliu. Nors šiaip man čatnis smagiai lapnojosi ir vienas🙈😅🤷♀️
Figos | 6vnt, šviežios arba šaldytos
Svogūnas
Obuoliukas
Saldumas | 3vš (naudojau ksilitolį, galima keisti tiek mėgstamu sirupu, tiek kitokiu cukrumi/cukraus pakaitalu)
Balzamiko actas | 4vš
Citrina | pusės sultys
Cinamonas, muskatas | po pusę šaukštelio
Malti pipirai | vos vos
Sviestas kepimui
Svogūną supjausčiau juostelėm išilgai, apkepiau svieste iki visiško minkštumo (5-10min)
Sudėjau smulkintą obuolį, pjaustytas figas, visus likusius ingredientus, sumaišiau.
Palikau troškintis ant silpnos kaitros 15min uždengus.
Atidengiau prikaistuvį ir kaitinau dar 15min jau ant didesnės kaitros, kol skystis nugaravo.
Nuolat maišykite, bet ir leiskite paskrusti :)
Skanaujam atvėsus.
p.s. Čatnį galima papildyti razinomis, slyvomis, apelsino sultim, mango gabaliukais.
1 komentaras
Kulinaro patarimas. Jeigu prekybos centre neradote svieziu figu, keiskite jas minkstomis dziovintomis, tik pries gamindama patiekala trumpai pamirkykite jas karstame vandenyje.