Ilgai, labai ilgai duovaisio (angl. jackfruit) dėžutė gulinėjo mano spintelėje. Niekaip nekilo idėjų bei motyvacijos sukurti receptą su šiuo ingredientu – ateiviu. O tada šaldytuvas man parodė špygą, o laikrodis sakė tuoj Andrius grįš pietums. Atsidarau spintutę – duonvaisis šypso.
Bet pradėkim nuo to, kas tas DUONVAISIS?
Duonmedžiai – tai ypatingi medžiai, augantys Indijoje, pietryčių Azijoje, pietų Amerikoje, Australijoje bei Karibuose. Ant jų kamienų užauga didžiausi pasaulyje vaisiai – duonvaisiai. Vienas medis per metus gali užauginti net 2-3 tonas vaisių. Vaisiai – įspūdingo dydžio, gali užaugti net iki 35 kg. svorio, 90 cm. ilgio ir 50 cm. diametro.
Duonvaisis – ypatingas vaisius ne tik dėl savo dydžio, bet ir panaudojimo galimybių. Valgomas sunokęs arba nesunokęs. Kai vaisius sunoksta, tampa labai kvapnus ir saldus – valgomas vienas, kaip deserto sudedamoji o aš jau esu triauškinus liofilizuoto (pirkau Biržų Norfoje. Taip, ten 😀). Tačiau valgomas jis ir nesunokęs. Itin mėgiamas veganų kaip alternatyva mėsai (atrodo kaip plėšyta kiauliena). Lietuvoje pirkau Rimi, bet yra ir Livinne ar kitose nišiškėsnėse elektroninėse parduotuvėse.
KOKS DUONVAISIO SKONIS?
Iš savęs duonvaisis neturi kažkokio ypatingo skonio, bet jo tekstūra išties džiugina. Naudojant prieskonius (aš troškinau su pomidorų tyre ir gausiai prieskonių) puikiai tinka atkartoti mėsos skonį ir tinka gaminti sriubas, troškinius, burgerius, salotas ir t.t. Kitas mano eksperimentas tikrai bus keto burgeris su Biržų duonos keto bandelėmis! (šis pasakojimas apie duonvaisį paremtas informacija rasta GrinGrin puslapyje).
KAIP AŠ GAMINAU DUONVAISIU
ĮDARYTAS BULVES?
Nusprendžiau, kad pirmajam eksperimentui su duonvaisiu pasirinksiu meksikietišką kryptį: duonvaisiu įdarytas saldžiąsias bulves! Kolegė pasidalino, jog duonvaisis iš savęs neturi jokio skonio, tik dekstūrą, panašią į labai gerai ištušintos mėsos. Tad „plėšytos kiaulienos” atkūrimas buvo pirma mintis, šovusi į mano galvą. Na ir dar tai, jog jokių ingredientų namie neturėjau, kad padaryčiau burgerį 😅
Beje, dar 6 mano saldžiųjų bulvių receptai, kuriuos rekomenduoju išmėginti:
Saldžiosios bulvės košė
Saldžiųjų bulvių sriuba
Saldžioji bulvė, įdaryta voveraitėmis ir krevetėm
Veganiškas daržovių karis
Voveraičių ir saldžiųjų bulvių užkandukai
Batatų braunis
4 saldžias bulves subadžiau keliose vietose (naudoju austrėm atidarinėti skirtą trumpą ir storą peiliuką – labai patogu). Apšlaksčiau aliejumi ir pašoviau į 200 laipsnių orkaitę ±50 min, kol bulvės suminkštėjo.
Duonvaisį pirkau vakuume. Pradarius nupyliau skystį, kuriame jis buvo, praploviau vandeniu, nusausinau.
Keptuvėje GHI svieste apkepinau prieskonius, kol pasklido aromatas. Tada dėjau duonvaisį, apkepiau ir supyliau pomidorų pasatą. Tušinau maišydama, kol skystis nugaravo. Bet visiškai nenudžiovink.
Prapjoviau išilgai bulves, šakute šiek tiek pabaksnojau (pamėsinėjau) prapjautą bulvę iš vidaus. Dėjau dosniai duonvaisio, smulkinto avokado, jogurto, alyvuogių aliejaus. Pabarsčiau šviežiais smulkintais, žalumynais (tobulai tiks kalendra, kurios neturėjau), šviežiai maltais pipirais ir druska. Galima pateikti šalia riekelę žaliosios citrinos.
Mums prireiks
Duonvaisis (300 g)
Pomidorų pasata 250 g
Kokosų aminos 4 vš (galima keisti soja ir šaukšteliu cukraus, jei esate visavalgiai)
Prieskoniai: barbekiu tipo; aš naudojau saldžiąją, rūkytą papriką, česnako ir svogūno miltelius, šaukštelį ksilitolio (saldiklio), druskos pagal skonį
Saldžios bulvės, 4 vnt
Avokadas
Prieskoninės žolelės pateikimui
Jogurtas ar grietinė pateikimui (nebūtina)
Viskas labai paprasta
4 saldžias bulves subadžiau keliose vietose (naudoju austrėm atidarinėti skirtą trumpą ir storą peiliuką - labai patogu). Apšlaksčiau aliejumi ir pašoviau į 200 laipsnių orkaitę ±50 min, kol bulvės suminkštėjo.
Duonvaisį pirkau vakuume. Pradarius nupyliau skystį, kuriame jis buvo, praploviau vandeniu, nusausinau.
Keptuvėje GHI svieste apkepinau prieskonius, kol pasklido aromatas. Tada dėjau duonvaisį, apkepiau ir supyliau pomidorų pasatą. Tušinau maišydama, kol skystis nugaravo. Bet visiškai nenudžiovink.
Prapjoviau išilgai bulves, šakute šiek tiek pabaksnojau (pamėsinėjau) prapjautą bulvę iš vidaus. Dėjau dosniai duonvaisio, smulkinto avokado, jogurto, alyvuogių aliejaus. Pabarsčiau šviežiais smulkintais, žalumynais (tobulai tiks kalendra, kurios neturėjau), šviežiai maltais pipirais ir druska. Galima pateikti šalia riekelę žaliosios citrinos.