OMG. Dėl šito galima numirti. Rimtai. Net svarsčiau nesidalinti su niekuom receptu ir pasidaryti jį savo „firminiu”. Kosmosas kokio skanumo pyragas gavosi.
Tai tiek apie jį tenorėjau pasakyti. Realiai čia iš tų receptų, kur geriau valgyti, o ne kalbėti.
Mums prireiks
Sviestas | 185 g
Ksilitolis | 150 g (keiski savo naudojamu saldumu)
Riebaus jogurto/grietinės | 180 g
Kiaušiniai | 4 vnt
Citrinos sultys ir tarkuota žievelė
Vanilės esencija
Migdolų miltai | 300g
Kepimo milteliai | 2 aš
Aguonos | 3 vš
Druska
Citrininis glajus
Ksilitolio pudra
Citrinos sultys
Vanilės esencija (nebūtina)
Visi ingredientai - kambario temperatūros
Viskas labai paprasta
Ištirpintą atvėsintą sviestą išplakiau su ksilitoliu, kol masė tapo puri. Ksilitolis nebūtinai turi ištirpti.
Įmušiau kiaušinius, supyliau jogurtą, išpaudžiau citriną ir sudėjau tarkuotą jos žievelę, vanilę.
Sausuosius ingredientus sumaišiau tarpusavyje ir sudėjau į tešlą. Išmaišiau ir sukrečiau į sviestiniu popierumi išklotą formą.
Keliau 170C temp (su ventiletoriumi) 40min, kol kekso viršus įgavo tamsų auksinį atspalvį. Lengvai pridengiau folija ir kepiau dar 30min. Jeigu įsmeigus medinį pagaliuką jis sausas - traukim keksą iš orkaitės. Palikau 15 min pasibūti formoje, o tada ištraukiau ir dėjau ant grotelių vėsti.
Atvėsus keksą apšlaksčiau glajumi ir tarkuota žievele. Glajaus proporcijas žiūrėkite kaip mėgstate, aš bėriau maždaug penkis valgomus šaukštus malto ksilitolio ant vienos citrinos sulčių.
Pastabos
Naudojau didelę kekso formą (10x30), kuri dar ir gana aukšta, tad drąsiai gali kepti ir apvalioje pyrago formoje. Jeigu naudosi standartinę kekso/duonos formelę, manau geriausia padalinti ingredientus pusiau. Būtinai būtinai išklovi visus formos paviršius sviestiniu popieriumi (nesvarbu kokią formą rinktumeis) , kitaip prilips ir teks gramdyti.