Krabus, lobsterius ir kitokius vėžiagyvius be galo mėgstu nuo vaikystės. Labiausiai laukdavau, kada mamos kolegos mus pakvies vakarienės omaro sashimiui – Kinijoje jį pateikia ant ledo luito su wasabi-sojos padažu.
Po to iš to paties omaro likusių dalių ruošiama sriuba. Labai nais.
Krabam tokių sentimentų neturiu – man nepatikdavo pro storą kiautą ir atrasti ten taip nedaug. Bent jau tuo metu taip manydavau, nes iš šiandienos perspektyvos – ten atrandi ohoho kiek gėrio. Pirmą kartą užsimaniau pagaminti krabą, kai atostogavome Singapūre. Tada pėstute nukeliavome per pusę šalies, kad paragautumėm žymiojo autentiško „čili krabo”. Jeigu kada. keliausit į Singapūrą – mano rekomendacija Jumbo Seafood.
O Lietuvoje krabą aptikau Sanitexe (PROMO CASH & CARRY). Vis sukdavau aplink šaldiklį ratus – laukiau tinkamos progos (whyyy??). O ir kaina nėra kosmosas, be to vienos pakuotės užtektų 4 asmenim su sotesniu starteriu arba dviem asmeenim pilnai pavalgyti. Tuo pačiu tai puiki pramoga – įsijungi filmą ir gvildeni visą vakarą kaip kokias sėmkas.
Mano pirkinys atrodė taip. Krabų puselės visiškai paruoštos gaminimui, tereikia atitirpinti.
Pradžioje atitirpinkite krabą kambario temperatūroje. Ryte ištraukiau, nuploviau, popiet jau buvo atšilęs.
Ištepiau česnako-aliejaus-žolelių mišiniu ir dėjau į šaldytuvą. Tad jis pukiai išlaukė vakarienės.
Labai labai paprastas ir be galo skanus receptukas. Padažą darykitės kokį norite – soja, terijakis, mango-majonezas čia puikiai tiks taip pat.
Mums prireiks
Šaldytas krabas/krabo kojos | 1kg
Česnako galva | apie 8 skilteles
Ghi sviestas (arba aliejus) | 4 vš
Druska, pipirai, mėgstami prieskoniai (naudojau kalendras, pankolį, žuvies prieskonius)
Petražolės, šviežios | pundelis
Padažui:
Petražolės, šviežios | pundelis
Citrinos sultys | 2vnt
Balzamiko actas | 1-2vš
Alyvuogių aliejus
Druska, pipirai
Viskas labai paprasta
Krabą naudoju šaldytą, tad atitirpinau iš ryto, gerai nuvarvinau.
Česnaką išspaudžiau, sumaišiau su tirpintu GHI, prieskoniais ir smulkintomis žolelėmis.
Įtryniau krabą.
Pašoviau į 180C orkaitę 15-20 min.
Raudonas krabas -iškepęs krabas :)
Padažui susmulkinau petražoles ir sumaišiau visus ingredientus. Alyvuogių aliejaus pilkite tiek, kiek norisi, bet kokių 4vš tikrai reikia.
Pastabos
Maniau, jog reikės spec įnagio - paruošiau riešutų gvildenimo dalykėlį, tačiau viską gvildenome rankomis. Kiautas labai plonas, puikiai laužiasi. Jeigu turite mažas siauras desertines, sraigių valgymo šakutes - labai pagelbės iškrapštinėti krabo mėsą iš kiauto.