Be gliuteno, be lektinų, be kiaušinių ar cukrų. Vos trys ingredientai, 20 minučių ir triauškinam. Turbūt nebesuskaičiuočiau, kiek kartų per pastarąją savaitę kepiau šiuos krekerius.
Jau kitą savaitę Biržų duonoje paleidžiame Be Gliuteno produkcijos liniją, ta proga (ir ne tik) su Andriumi leidomės į šiokius tokius mitybos eksperimentus. Tai ne tik glitimo ar kvietinių miltų ribojimas, bet ir nustojome vartoti daugelį kasdienių mums itin įprastų produktų, tokių kaip avižos, grikiai, ryžiai. Gyvūninės kilmės maisto neatsisakėme, bet vengiame ir toliau, o prioritetą teikiame žuviai ir jūros gėrybėms. Apie šią „dientą” papasakosiu, bet pradžioje noriu išmėginti savo kailiu.
Tiesa, viena smulkmena pasidalinsiu – niekad nelaikiau savęs piknaudžiautoja cukrumi, bet 3 diena po to, kai visiškai nutraukiau gliukozės ir fruktozės vartojimą, prasidėjo „lomkės”. Buvo toks jausmas, tartum labai labai sunkios pagirios, rankos virpėjo, galvą spaudė, negalėjau susikaupti. Oho – tikrai nenormalu.
Anyways, prie šios temos grįšime kiek vėliau.
O DABAR KREKERIUKAI
Itin paprastas ir skanus receptas. Batatai (saldžios bulvės), migdolų miltai, tapijokos krakmolas, aliejus + norimi prieskoniai.
Natūraliai saldūs, bet tobulai tinka su sūriais priedais – užtepėlėm, sriuba, sūriu, salotomis.
Aš papildomai beriu druskos dribsnių, džiovinto rozmarino, čiobrelio, česnako granulių. Za’atar prieskonių mišinys čia tinka tobulai, taip pat ciberžolė, sezamai, kanapių sėklos.. Taip, matos – šiuos krekerius gaminu dažnai🙈😅
Tapijokos krakmolą perku iš Teisingi kepiniai internetinės parduotuvės, bet yra ir Biosaloje ar Livinn. Taipogi juos galima keisti paprastu krakmolu ar miltais. Šiame straipsnyje labai išsamiai papasakota, kaip keisti tapijokos miltus/krakmolą kvietiniais miltais, bulvių, kurkurūzų krakmolu. Iš savo patirties – mėginau su viso grūdo miltais (1:1 santykiu) bei tapijokos krakmolą visiškai keičiau kukurūzų krakmolu (1:1 santykiu). Su pastaruoju rezultatats panašiausias į originalų receptą.
Taip pat, vardan TV3 laidos paeksperimentavau ir su moliūgo tyre. No no. Ne tas pats, tad liekam prie batatų.
Tekstūra jie primena sausainius, tad vaikam galite suformuoti įvairias formas su sausainių formelėmis. Taip ir pietų dėžutėje ilgam apsigyvens skanus ir sveikas užkandis.
Mums prireiks
Saldžios bulvės (batatai) | 150g (iškepta orkaitėje ir sutrinta)
Migdolų miltai | 180g-200g
Tapijokos krakmolas (miltai) | 70g (viršuje tekste pasakoju kuom keisti)
Aliejus | 2 v.š.
Prieskoniai pagal skonį | mano pasirinkimas - druskas, česnako granulės, rozmarinas
Viskas labai paprasta
Saldžią bulvę subadau, suvynioju į foliją ir pašaunu 200C orkaitę 40-60min (tai galima pasidaryti iš vakaro, prieš dieną ar savaitę ir užsišaldyti). Minkštymą reikia sutrinti.
Į dubenį dedu visus ingredientus, sumaišau rankomis.
Skardoje patiesiu sviestinio popieriaus ir ant jo dedu tešlos kamuolį (o geriau jį skelt į du kepimus), o tokį patį gabalą popieriaus pasidedu greta.
Jeigu tešla labai kibi - apiberiu papildomai tapijoka. Užkloju kitu kepimo popieriumi ir kočėlu formuoju "blyną" per visą skardą. Turi gautis kokių 2-3mm aukščio krekeriukai. Supjaustau norimais kvadratėliais.
Sviestinio popieriaus pagalba išlyginu kraštelius: pakeliame popierių iš krašto ir lenkiame ties tešlos krašteliu taip kad tešla užeiti pati ant savęs. Žodžiu, sudėtingai čia aiškinu - pažadu padarysiu video ateity.
Pašaunu 15-20min į 180C orkaitę. Po to palieku 5-10 min vėsti pravėrus dureles.
Pastabos
Svarbus momentas - ties ±14min pasižiūrim situaciją. Kampučiai linkę skrusti, juos galima nurankioti ir atidėti. Taip pat mėgstu ištraukti ir apversti aukštyn kojom krekerius, tada vienodžau iškepa. Iš esmės, labai svarbu stebėti procesą, jei nosį krapštysi - jie apskrus - tada jau lenda karti rūgštelė skonyje. Kiekviena orkaitė skirtinga, o šis gaminukas linkęs susvilti greitai.