Azietiški kepti balandėliai su grybais – superinis receptas tiems, kas nevalgo mėsos ir dievina Azietiškus patiekalus. Nors nebūtinai – galite valgyti ir mėsą, ir nemėgti azietiškų patiekalų – pažadu šis receptas jus sužavės, tiesiog vietoj sujos – pagardink patiekalą grietine ;)
O aš valgiau su parduotuviniu „POKE” padažu, kurį naudoju, kai tingysi kažką meistrauti. Taip pat puikiai tiks soja ar kokosų aminos. Pastarąjį rekomenduočiau naudoti aplamai vietoj sojos, tik Lietuvoje tampa vis komplikuočiau jo rasti. Tai kokosų „soja”, kuri turi šiek tiek salstelėjusį skonį ir yra draugiška organizmui.

Šiam receptui naudojau savojos kopūstą, ėmiau nediduką, nes iš nurodyto kiekio gavosi maždaug 9 nekuklūs balandžiai. Dedant po mažiau įdaro (ar daugiau kopūstų į įdarą), manau, pavyktų ištempti iki 11-12.


Mums prireiks
Poras (sunaudojau maždaug 10cm), galima keisti saldesniu svogūnu
Grybai - naudojau eringi ir shiitahe miksą (3 pakeliai, apie 400 g)
Nedidelis savojos kopūstas
Svogūnų laiškai, petražolės arba kalendros - gera sauja smulkintų
Kiaušinis (veganai gali nenaudoti)
Soja arba kokosų aminos
Žuvų padažas (jeigu nemėgsti kvapo keiski druska)
Pusė sultinio kubelio, jeigu norėtųsi ryškesnio skonio
Kepimui naudoju sezamų aliejų
Kepinti sezamai ir "Poke" padažas pateikimui (galima rasti prekybos centruose)
Viskas labai paprasta
Por1 susmulkinu, apkepu keptuv4je, dedu smulkintus grybus, ir vis pamaišant 3-5 minutes apkepu, tada pilu žuvų padažo, kelis valgomus šaukštus sojos, 100 ml vandens ištirpintą ketvirtadalį ar pusę sultinio kubelio (galima tiesiog patrupinti - jis suteiks intensyvesni skonį, tik naudoki be druskos, kad nepersūdytum), tro6kinu, kol viskas suminkštėja, skysti nugaruoja.
Paraleliai nulupu didžiausius lapus nuo kopūsto (nulupk daugiau, nes kartais vyniojant balandėlius - sutrūkinėja), o likutį atsidedu arba dalį supjaustau ir pakepu drauge su grybais.
Beje, į vidu taip pat galima dėti ir smulkintų stiklinių makaronų.
Atsidedu įdarą šiek tiek atvėsti. Paragaukite, ar jums skanus įdaras, ar pakanka prieskonių. Tada įmušu kiaušinį ir išmaišau.
Lapus merkiu į verdantį vandenš ir palaikau apie pusę minutės, kol šiek tiek sukrenta (žiūrėk kad neištežtų). Po vieną atsargiai išimu ir palieku atvėsti, kad galima būtų liesti rankomis. Išimti patogu kiaurasančiu arba valgymo lazdelėm.
Į kiekvieną lapą sukrečiu po gerą šakštą su kaupu įdaro ir susuku vokelius.
Keptuvėje įkaitinu sezamų aliejų ir apkepu balandėlius po 1 minutę iš kiekvienos pusės. Turi įgauti gražį atspalį - tada šliūkšteliu dar šiek tiek sojos, pakepu dar pusę minutės, apibarstau keptais sezamais ir RAGAUJAM!
Pastabos
Jeigu esi veganas, tiesiog nenaudoki kiaušinio - įdaras bus labiau birus, bet tikrai nieko baisaus.