Turbūt pagrindinis šio varškės pyrago – cheesecake – išskirtinumas ne tik kad tai KETO varškės pyragas, o tai, jog be kiaušinių ir keptas. Retai kada sutiksi keptą sūrio pyragą be kiaušinių. Tiesa, teoriškai galima gaminti ir nekeptą, tokiu atveju į masę reiktų įmaišyti ištirpintos želatinos ir palikti nakčiai stingti, tačiau kol kas nemėginau, tad tikslių proporcijų nurodyti negalėsiu.
Visgi principas būtų panašus kaip ruošiant šį braškinį keto sūrio torčiuką arba šiuos serbentų keksiukus.
Gamindama naudojau naminę ožkos pieno varškę, ji labai švelnios tekstūros, beveik kreminė. Kaip nesudėtingai pasigaminti naminės varškės pasakoju šiame įrašę. O kad jau gaminsies, tai būtinai išmėginki ir šiuos naminius sūrelius. Iš principo atitikmuo būtų riebi drėgna varškė iš parduotuvės, kur parduodama kaip sviestas pakeliais.
Aš mėgstu, kai pyrage jaučiasi natūrali varškė, dėl to net neištrinu jos iki galo, o palieku, kad jaustųsi „grūdeliai”. Visgi žinau, ne visiem tai patinka, tad tokiu atveju rekomenduočiau varškę pakeisti Philadelphia tipo sūriu.
Pas receptas.. Na iš ties super paprastas, viską sumeti į dubenį. Svarbus momentas – ingredientai turėtų būti kambario temperatūros.
Išmaišai
Supili į formą ir pašauni kepti🤷♀️🤷♀️
Tiesa, prieš tai reiktų pasiruošti paduką. Čia gali naudoti bet kokį tradicinį cheesecake’ų paduko receptą (tarkim trupinti sausainiai sumaišyti su sviestu) arba daryti pagal mano KETO versiją. Pats padukas tikrai nesutiš, nors pagal kraštelį migdolai išbrinks, perpjovus viduje jis liks traškus.
Mes valgėme su atitirpintom trintom uogom, o taip pat su šaltalankių tyre👌. Į kažką pamirkyti išties norisi, nes jis labai vientisas, tad čia puikiai tiks ne tik uogos, bet ir karamelė, riešutų sviestas, o galbūt naminė nutella? Taipogi jį visą gali išpuošti šviežiom ar šaldytom uogom (beje, tai neblogas sprendimas, jeigu netyčia įtrūktų pyrago viršus, o taip nutinka dėl staigių temperatūros šuolių).
Pyragas draugiškas KETO, LOW CARB, BE GLIUTENO, BE LEKTINŲ mityboms.
Mums prireiks
PADUKUI
Riešutų miltai | 200g
Tirpintas sviestas ar kokosų aliejus | 60g
Ksilitolis ar kitoks saldumas | keli valgomi šaukštai (nebūtina)
Žiubsnis druskos
ĮDARUI
Varškė ar tepamas sūris | 650g
Jogurtas | 500g
Ksilitolis arba kitoks saldumas | 100g
Citrinos sultys ir tarkuota žievelė | po 1vš
Migdolų miltai | 25g
Vanilės esencija | keli lašai
PATEIKIMUI
Trintos braškės ar kitokios uogos
Visi ingredientai kambario temperatūros. Tai svarbu norint, kad nesutrukinėtų pyragas.
Viskas labai paprasta
Paduko ingredientus sumaišiau tarpusavy ir priplojau prie sviestiniu popieriumi išklotos kepimo formos atsidarančiais kraštais (naudojau 20cm skersmens, bet galima ir keliais cm didesnę).
Visus įdaro ingredientus sublenderiavau ir supyliau ant paduko.
Kelis kartus trinktelėjau į stalą, kad iš pyrago pasišalintų nereikalingi oro burbulai, o viršus išsilygintų.
Pašoviau į 175C orkaitę 35min. (orkaitės dugne pastačiau skardą su vandeniu).
Išjungiau kaitrą ir palikau dar 10min vėsti.
Ištraukus per centrą atrodys neiškepę, bus skytoka - taip turi būti. Paliki jį vėsti ir viskas susijungs.
Atvėsus, maždaug po pusvalanduko, dėki pyragą nakčiai į šaldytuvą ir jis visiškai sutvirtės.
Pastabos
Labai svarbu nedarinėti durėlių ir nežiūrinėti "kaip ten jam sekasi", tai gali įtakoti strūkinėjimus. Vegan opcijai drąsiai naudoki veganišką jogurtą (pvz kokosų) ir tepamą sūrį.