Nemėluosiu, labai dvejojau dėl šio recepto. Nors jis yra slaviškas, neretai siejamas su Rusija. Visgi idėją jį pagaminti man „išpitchino” mūsų auklytė iš Ukrainos Liuda. Sakė pas juos tai vienas pagrindinių Velykų skanėstų. Todėl lai jis vadinasi ukrainietišku desertu :)) Šiaip vakarų Ukrainoje dar populiarus skanėstas pavadinimu SYRNYK. Šie yra kepami ir turbūt būtų draugiškesnis pasirinkimas mažiesiems. Gali būti mažučiai porzijiniai arba didelis. Iš principo tai beveik varškės apkepas.
Pirmąjį savo PASKOS bandymą daviau paragauti mamai, nes ji yra jų ragavusi kažkada. Ir moteris buvo visiškai apšalus nuo skanumo (šiaip ji kritike kaip reikiant moka pabūti).
Dar norėjau, kad įvertintų ir Liuda. Labai jaudinausi, o ji va irgi labai išgyrė! Ukrainiečiai šiaip irgi į vatą nevynioja, tad tikrai būtų pakomentavus, jeigu labai jau būčiau nuklydus su šiuo deserčiuku į lankas. 😀
Sakė tik namie jis saldžiau daro😅
Tai vat iš principo tai čia toks nekeptas cheesecake’as arba didelis nešokoladuotas sūrelis.
Aš nusprendžiau gaminti su rikota, bet originalas turėtų būti su varške. Oh well.
Keliuose šaltiniuose skaičiau, kad galima jį bandyt kepti arba galima nenaudot trynių. Nebandžiau, nežinau. Bet jeigu planuojate duoti mažiem vaikam, su žaliais tryniais būčiau atsargi. Kadangi vėl gaminsiu Velykoms, tai bus proga pamėginti – bus update ;)
ŠTAI MANO PIRKINIŲ SĄRAŠIUKAS
🤍Kokosų pienas (jeigu rikota – galima ir be jo)
🤍Rikota
🤍Sviestas (buivolės pieno)
🤍Kiaušiniai. Kaimiški ;)
🤍Ksilitolis
🤍Makadamijos ir pistacijos (šiaip labai skaniai būtų su migdolais, gaila neturėjau)
🤍Iš džiovintų vaisių naudojau styvas ir natūralius abrikosus (čia jau nusidėjau, šiaip galite nenaudoti, o padidinti/paįvairinti riešutus)
Pradžioje išsukau sviestą su ksilittoliu (beje, jeigu jį sublendintumei iki miltelių – procesas pagreitėtų).
Sumaišiau su kiaušiniais
Dėjau rikotos sūrį ir sublendinau. Jeigu naudosi varškę ir masė bus gana klampi, pilk kokosų kremą/pieną ar grietinėlę. Dar esu mačius receptų, kur naudojama grietinė.
Sudėjau mirkytus smulkintus abrikosus, slyvas, riešutukus. Riešutukus mano vyresnio amžiaus ragautojai sakė geriau būtų pasmulkinti :))
Mano konsistencija buvo gana skysta. Nuo šaukšto nevarvėjo, bet slydo :))
Desertui formuoti naudojau hermetinį kibiriuką, kuriame peiliu pabaksnojau skylučių, tiek dugnelyje, tiek šonuose. Taip išvarvės nereikalingas skystis. Į vidų klojau keliais sluoksniais sudėtą merliuką.
Krašteliuos paliki laisvus galus, kuriais užklosi viršų.
Beliko paslėgti kažkuom sunkiu ir dėti parai į šaldytuvą.
O ŠTAI IR PASKOS RECEPTAS
Mums prireiks
Rikotos sūris arba varškė | 500 g
Sviestas | 120 g
Kiaušinių tryniai | 3-4
Kokosų kremas arba grietinėlė | aš naudojau kelis šaukštus, bet jeigu varškė sausa - prireiks apie 250 ml
Ksilitolis | apie 2 v.š.
Mėgstami riešutai ir džiovinti vaisiai | apie 200 g
Vanilinas, citrinos žievelė ir sultys
Viskas kambario temperatūros (apart grietinėlę, jeigu naudoji)
Viskas labai paprasta
Riešutus nuploviau ir nuplygiau verdančiu vandeniu, palikau pastivėti vandeny, kol jų prireiks. Jeigu naudoji džiovintus vaisius/uogas - irgi užmerk atskirai.
Sviestą išsukau su saldikliu, sudėjau trynius, išmaišiau, sudėjau rikotą. Sutryniau blenderiu.
Supyliau šiek tiek kokosų kremo (kadangi masė gana drėgna, daug nereikia, bet jeigu naudosi ne rikotą, tada pilki normaliai)
Riešutus nusausinau, neblogai būtų susmulkinti (nelabai smulkiai). Džiovintus vaisius irgi smulkiai supjausčiau.
Sudėjau į varškę, išspaudžiau šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir žievelę, vanilino.
Sietelį ar kitą indą su skylutėmis išklojau kelių sluoksnių marle (paliki laisvus galus, kad alėtum užlenkti). Sudėjau visą masę, užklojau viršų ir paslėgiau.
Įstačiau į dubenį, kad skystis išbėgtų.
Paslėgus dėjau į šaldytuvą parai. Po to išimiau iš indo tiesiai į lėkštę (kaip kad vaikystėje su smėlio kibirėliu, tik dabar gudriau - pradžioje nuimk galus, pridėk lėkštę ir tada tik versk).
Viskas, papuošiam pagal dūšią ir skanaujam.