Atnaujinta 23.08.14
Kombucha paskutiniu metu tapo tokia madinga, kad jau tuoj pasidarys nebeįdomu. Rimtai, toks jausmas, kad pas visus namai arbatos purslais sutaškyti. Jeigu prieš metus dar jaučiausi kažkiek ypatinga gvildendama šį topicą, tai dabar jaučiuos visiškai old news. Aišku, nėra tiek blogai, kaip kad jeigu pradėčiau jums pasakoti, apie chia sėklas ar bolivinę balandą, bet ir ne pasaulio stebuklas.
Mano teorija, kad mes atsigręžiam (karantino ir ne tik dėka) į praeitį, pasitvirtina vis dažniau. Pasirodo, mityba, kaip ir mada – sukasi ratu. Šį fenomeną gal kiek sudėtingiau pastebėti, bet tik pagalvokim: Medutis, Tinginys, Napoleonas, raugas, ruginė duona, morengai, Ananasiniai saldainiai, meduoliai, karštas šokoladas, mamos.. belenkas.. Parduota!
Per atostogas beplepant su mama išaiškėjo, kad jaunystėj grybą augino ir ji. Ir jos mama irgi jį augino.
Na o aš.. Maždaug, kai sužinojau kad laukiuos, pradėjau ir pramogauti su fermentacija. Viskas prasidėjo nuo naminės giros, bet tas procesas manęs taip neužkabino kaip grybas.
Šiandien atvirai, detaliai dalinuosi savo asmenine patirtimi.
KAIP PASIDARIAU KOMBUCHĄ NAMUOSE?
Prieš leidžiantis į detales į kassavaitinį kombuchos ritualą verta paminėti, jog grybą <scoby> užsiauginau nuo nulio pati. Tiesiog nusipirkau buteliuką komubuchos (puikiai pavyksta ir su SUN365 ir su kraftine), įpyliau į stiklainį su puodeliu saldintos atvėsusios arbatėlės ir palikau keliom savaitėm uždengusi popieriniu rankšluosčiu suveržus gumele šiltoje vietoje. Per tą laiką susiformavo grybukas. Tada jį perkrausčiau jau į rimtesnį trilitrį, užpyliau atvėsinta saldinta arbata ir dabar kas savaitę turiu komuchos gamybos ritualą. Kurio metu gaminu F1 ir F2.
[Beje, tai puikus būdas patikrinti, ar pirktinė kombucha yra gyva. Prisiekiu, ilgą laiką maniau , kad sun365 yra tik skanus užgazuotas gėrimėlis. O pasirodo, tai fermentacijos specai, įmynę nekukliai industrinės kombuchos paslapčių.]
Štai trumpas iliustracinis video:
Jeigu nekantrauji kuo greičiau pasiraitoti rankoves, grybą gali nusipirkti arba gauti dovanų iš facebook grupės.
Pirminė fermentacija (F1) – tai procesas, kurį aprašiau aukščiau. t.y.
Pasiruoši žalios arba juodos arbatos, pasaldini, atvėsini, užpili grybą. Geriausia jeigu drauge įpili šiek tiek „senos” kombuchos, kurioje prieš tai buvo grybas (pagreiyins fermentaciją).
Palieki 3-7d fermentuotis. Arba ilgiau, arba trumpiau – priklauso nuo oro temperatūros ir kiekio, ir bakterijų nusiteikimo😜.
Svarbiausia- ragauti. Jeigu “patinka” – supilstai į norimą tarą, dedi į šaldytuvą ir gali gerti.
Arba pereinį prie F2 (antrinė fermentacija) gamybos.
Kas tas „patinka”– gėrimas turi būti truputį gazuotas ir šiek tiek salstelėjęs, jaučiasi truputį rūgesio kvapas. Bet tai tavo gėrimas, tad vienos taisyklės nėra- juk tau jį gerti (patikėk, po kelių kartų tikrai žinosi kada tas JAU).
O grybą užpili nauja saldinta arbatėle (ir taip pasaka be galo).
Antrinė fermentacija (F2) – tai procesas, kai arbatai suteikiamas skonis ir stiprus gazas.
Į butelius sudedi norimus priedus (uogos, vaisiai, sultys, žolelės ir pan), užpili F1 kombucha, uždarai sandariai, padedi ten, kur šilčiau 1-3 dienoms.
Kombucha dar labuau išsifermentuoja nuo prieduose esančių cukrų, bakterijų.
KO GALI PRIREIKTI
GAMINANT KOMBUCHĄ NAMUOSE
- Didelio stiklinio indo (3-8 litrai)
- Audinio skiautės, popierinių servetėlių ar kavos filtrų (uždengti stikliniam indui)
- Raištelio ar gumutės
- Piltuvėlio ar ąsočio su snapeliu (patogiau pilstant į butelius – F2)
- Samčio (pilstymui, ragavimui, ne metalinio)
- Dubenėlio, kur atidėtum grybą (ne metalinio) ir šiek tiek senosios kombuchos (starterio)
- Butelių. Išpilstymui F1 arba antrinei fermentacijai (apačioje detaliau apie juos pasakoju)
- Arbatos (tinka ir pakeliais, ir arbatžolės) – geriausia juoda ar žalia
- Cukraus arba medaus (saldikliai netinka)
- Puodo, kuriame laikysi arbatą, kol atvės
- Virinto vandens
- Koštuvo (arbatžolėm nukošti prieš pilant arbatą į grybą, o taip pat man patinka pilstant F2 nukošti visokias žoleles ir uogeles)
- Gražios taurės (nes tokį gėrį geriausia gerti iš jos)
Sako, Skubis (fancy grybo pavadinimas) nemėgsta metalo, tad rekomendacija vengti metalizuotų indų ar įrankių.
DUK (arba FAQ :))
1. KAME IR KAIP FERMENTUOTI KOMBUCHĄ?
Didelis stiklainis (mano 6l ir 8l), aš saviškius radau norfoje.
Stiklainį uždengiame popieriniu rankšluosčiu arba/ir drobe ir gumute plaukams. Asmeniškai naudoju abu, kad musytės vasarą neįlįstų. Dar naudoju geros kokybės servetėles – būna tokios tvirtos vos ne daugkartinio naudojimo.
Ar laikyti tamsiai ir šiltai, kaip dauguma rekomenduoja?
Nebūtina. Jeigu nebus šilta, tiesiog fermentuosis žymiai ilgiau (jeigu žiema, vėsu, gali užtrukti ir kelias savaites, o tarkim vasarą per karščius man kombucha pasidaro per 3-4 dienas).
Dėl tamsos, tai ir taip, ir taip laikau – rezultatas analogiškasi.
Ne vampyras čia gi.
2. AR AŠ PRIVALAU VADOVAUTIS TIKSLIAI NURODYTOMIS ARBATOS/CUKRAUS PROPORCIJOMIS?
ne.
tavo grybas – tavo taisyklės. Numarinsi, užsiauginsi naują ir kitą kartą žinosi. Bet tikimybė laaabai menka. Aišku, tos proporcijos ne šiaip sugalvotos -žmonės eksperimentavo, darė ir surašė, kas tikrai veikia. Bet tarkim aš dažniausiai viską darau iš akies. Visgi čia susiduri su rizika, kad kaskart turėsi vis kiek kitokį rezultatą, tad siūlau pasižymėti, ko kiek dėjai ir per laiką turėsi savo gaires, kas tavo namų mikroklimate veikia geriausiai.
O štai dalinuosi „vadovėlio” proporcijom (aš asmeniškai jomis vadovavausi 2 pirmus kartus)
IŠEIGA | VANDUO | ARBATA | CUKRUS | „STARTERIS” (sena Kombucha) |
1 litras | 900ml | 1,5 a.š. / 2 maiš. | 3 v.š. | 100 ml |
2 litrai | 1800ml | 3 a.š. / 4 maiš. | 6 v.š. | 200 ml |
4 litrai | 3300ml | 4 a.š. / 6 maiš. | 12 v.š. | 400 ml |
3. KOKIĄ ARBATĄ GALIU NAUDOTI?
Dažniausiai naudojama juoda arba žalia. Tą man paanttino ir Sun365 komanda.
Grupėj moterys gyrės naudojusios ir vandenį su cukrumi. Aš linkus likti prie patikrintų dalykų, o eksperimentuot su F2.
Bet šiaip Kombucha yra tobulas reikalas sunaudoti visas per Kalėdas dovanojamas keistesnes arbatėles.
Prieš supažindinant arbatą su grybu, būtina ją atvėsinti bent iki drungnumo ir nukošti, žinoma.
4. KAIP PAKEISTI ARBATOS RŪŠĮ?
Nieko ypatingo daryti nereikia, imi ir verdi kitą arbatą. Visgi kai kurie komentavo, kad jų grybams tokie pokyčiai nepatiko, aš nieko panašaus nepastebėjau: kadangi juoda arbata murzinesnė, lengvai peršokau prie žaliosios (naudoju įvairių rūšių, kartais su poskoniais). Man žalia arbata skanesnė – ji žymiai švelnesnio skonio ir spalvos.
5. NORIU IŠVYKTI ATOSTOGŲ. KĄ DARYT SU GRYBU?
a. Pasidaryk arbatos kaip visada (gali daugiau vandens jeigu ilgesniam laikui) ir padėk į spintelę – tačiau rezultate grįžusi turėsi actą. Moterys jį naudoja kulinarijoje arba nusibalinti rankas :)
b. Aš stiklainį su arbata ir grybu įdėjau į šaldytuvą. Jis užmigo (nusileido ant dugno). Grįžus po kiek daugiau nei 2 savaičių ištraukiau iš šaldytuvo – grybas po pusdienio pakilo aukštyn, o kombuchą išgėrėme.
Jeigu važiuosi ilgesniam laikui, gali supilti į mažesnį indą.
Grybas turi kvėpuoti, tad uždenk audiniu ar servetėle.
Facebooke skaičiau, kad žmonės grybą ir užšaldo. Pati nebandžiau, bet planuoju. Smalsumo dėlei.
6. PLAUTI AR NEPLAUTI: ŠTAI KUR KLAUSIMAS.
Jetus kiek diskusijų tarp grybautojų kelia šis klausimas.
Vieni sako, kad nuplovus grybas fermentuoja silpniau, todėl pradžioje vengiau plovimo.
Na jeigu nuoširdžiai – pirmus kelis mėnesius išvis bijojau liesti grybą (man buvo nemalonu ir baisu sužaloti), po to vis drąsiau jį čiupinėjau ir dabar kaskart švelniai praplaunu, nuimu arbatos likučius.
Viskas veikia puikiai.
7. PIRKTI GRYBĄ AR AUGINTIS?
ir tai, ir tai pareikalaus šiek tiek pastangų. Bet čia visiškai tinka žodis ŠIEK TIEK. Vienintelis skirtumas – nusipirksi keliom savaitėm greičiau nei užsiauginsi. O užaugintas.. na kaip vaikas – jis tampa labai savas.
8. KODĖL PO ANTRINĖS FERMETACIJOS BUTELIAI, KAMŠČIAI SPROGINĖJA?
Nes kaskart naują partiją, kaip ir naujaką – būtina pažymėti. :)) Juokauju.
Yra visokių teorijų, vieni sako cukrus, kiti – per daug užkimštas butelys. Visgi numarginus visas sienas ir išgraviravus visas lubas, atradau, kaip išvengti kombuchos fontanų virtuvėje.
Man padėjo, kai išmokau NESKUBĖTI. Svarbu, atidarinėti kombuchą iš lėto, vis išleidžiant gazą.
Kitavertus.. koks tu kombuchos gamintojas, jei tavo lubos nenubučiuotos kamščių, o sienos nenudažytos purslų!
Tiesa, pilstant F2 rekomenduojama nepripilti sklidinai butelių, paliki 3-4 cm nuo kamščio.
Pirmuosius kartus, jeigu yra galimybė, atidarinėk juos lauke ar saugioje aplinkoje (tipo tualetas ar balkonas, kur negaila suterliot). Taip pat gali pasiruošti didesnį dubenį (kibirą) – jeigu labai putotų (kam pilstyt gėrimą vėjais).
Parašius šį straipsnį, tą pačią naktį sulaukiau netikėtos staigmenos – sprogo vienas mano F2. Gerai kad visi miegojome ir nieko nebuvo kabaryje, bet šukės pasklido net 7 metrų spinduliu. Sprogo vienas sodyboje rastų, anksčiau niekad nenaudotų butelių, tad greičiausiai bus ne itin kokybiškai pagamintas. Bet turėki omeny, jog visko gali būti.
TAD DIDŽIAUSIAS MANO 2023 VASAROS ATRADIMAS: 1.5litro plastikiniai buteliai. Anksčiau vengiau plastiko (nu nes plastikas), bet kartą pritrūkau stiklo ir paėmiau butelį Birutes. Tai buvo gamechangeris.
Patogu atidarinėti (nuleisti gazą)
Patogu transportuoti
Patogu sandeliuoti
Gal tik nelabai estetiškai atrodo, nu kokio Vytauto gi neveši į svečius, tai aš perpilu į stiklinį butelį, jei reik dėti ant stalo. Visgi taip netenki dalies gaziukų, tai išeitis – ieškoti gražių plastikinių vandens butelių ir paaukot tuos 10ct, nulupti etiketę.
Pilant į juos F1 palieku apie7cm nuo viršaus ir įspaudžiu. Kai butelys išsipučia- žinau, kad jau gazo yra.
9. AR KOMBUCHA GALI BŪTI KETO?
Teoriškai taip. Kuo daugiau tu fermentuosi, tuo mažiau cukraus, angliavandenių ten bus, nes viską suvalgo grybas. Tačiau kaip paskaičiuot angliavandenių kiekį – nežinau.
Daugiau apie tai šiame straipsnyje.
10. KUOM GALIU KEISTI CUKRŲ?
Cukrų gali keisti medumi. Perėjimą reikėtų daryti po truputį. t.y. pirma trečdalį užkeisti medumi, tada pusę, o tada visą cukrų užkeisti (taip man rekomendavo Acala kombuchos technologas, bet aš per daug nestresuoju, jeigu pasibaigia medus, tai ir naudoju cukrų. Tokiu pačiu santykiu).
Taip pat esu naudojusi datulių, pupmedžio, kokosų sirupus. Tai viskas kaip ir ok, bet ilgiau su jais neeksperimentavau, nes tiesiog norėjau išnaikinti visus likučius spintelėje.
Medus tai tikrai pasiteisinęs reikalas.
Jokie saldikliai nepasiteisino. Bandžiau ksilitolį, eritritolį ir taip numarinau savo pirmuosius grybelius.
11. KAIP DĖL ALKOHOLIO?
Taip, manau kad ilgiau fermentuojant kažkiek jo atsiranda, netikiu, kad daugiau nei giroje ar kefyre. Kai kalbėjom su Acala kombuchos technologu, sakė jog jų kombuchoje alkoholio kažkas apie laipsnį.
Facebooke irgi skaičiau skirtingų diskusijų, bet niekam kiek žinau kol kas namų sąlygom normaliai išmatuoti tuos laipsnius nepavyko.
Aš F1 duodu vaikam, F2-ne.
12.AR GALIU GRYBĄ TRANSPORTUOTI?
Yra visokiausių teorijų, kad sunkiai jie perneša naują aplinką🙈😅
Bet ŽINOMA! Aš savo grybus visur kur vežiojuos, tam turiu didesnį sandariai užsidarantį stiklainiuką. Labai patogu grybą ir jau pagamintą kombuchą sudėti į pintą kašiką. Gali dėt ant keleivio sėdynė ir prisegti diržu arba patogiai įtaisyti savo turtą ant žemės.
13. KĄ DARYTI SU GRYBO VAIKAIS?
Natūralu, kad vis atsiras naujų grybų, jie aplimpa senuką, tad aš palieku grybą augintis riebalinį sluoksnį (fermentacijos procesas pagreitėja). Bet kas per daug tas.. nebegražu :)) tada kai jau erzinančiai makalduojasi tas papildomas grybas, imi ir nuplėši ( nuplėšimo būdu, jam neskaudės, nebijok). Atskyrus tuos du grybus leidi jiems gyventi atskirą gyvenimą.
Gali pasidalinti anksčiau minėtoje facebook grupėje, gali duoti draugam (drauge su nuoroda į mano šį straipsnį☺️) ar gaminti tiesiog daugiau kombuchos.
Kolegė sakė yra gaminę skubio guminukus.😜
Taip pat gali pasidaryti taip vadinamą grybų viešbutį. Iš esmės tai didelis stiklainis , kur sudedi visus grybo giminaičius ir užpili atvėsinta saldinta arbatėle (gali ją nuolat nupilinėt ir turėsi kombuchos arba gali palikti juos joje – arbata virs actu ir jie tiesiog ten ilsėsis, augins savo riebalinį sluoksnį. Retkarčiais, kas keli mėn, gali vis užpilti cukraus – vandens sirupo). Šiame straipsnyje gerai aprašyti viešbučio darbo principai, o taip pat yra idėjų, ką galima kitko nuveikti su grybais (net receptų, ką iš jų pagaminti😳)
14.PROBIOTIKAI IR KITOKIE STEBUKLINGI DALYKAI
Čia turime dvi stovyklas: vieniem kombucha yra gyvenimo eliksyras, kitiem – mažiau cukraus turintis limonadas. Vieniem maistas yra vaistas, kitiem -maistas yra maistas. Taigi mano nuomonė šiuo klausimu neutrali. Man tiesiog skanu, o jeigu dar ir sukuria pridėtinę vertę mano organizmui – valio!
Svarbiausia patikėti. Minties galia iš tiesų daro stebuklus ;)
Nors kas iš bičiulių turi virškinimo problemų, padidėjusį rūgštingumą, sako pradėjus gerti kumbuchą-pasitvarkė.”
15. KIEK GALIU IŠGERTI KOMBUCHOS?
Uch.. yra siūlymų nuo pusės stiklinės iš ryto iki 2 stiklinių per dieną. Mes neskaičiuojam. Mėgaujamės ja kaip ir bet kokiu kitokiu gėrimu. Natūralu, kad negeriam iškart 8 litrų, bet tikrai būna per vakarą po kelis litrinius butelaičius „ištaškome”. Nemirėm.
Tik nepamiršk, kad tai arbata – joje yra kofeino, tad prieš miegą nepadauginki.
F2 SKONIŲ IDĖJOS
Antrinei fermentacijai tiks belenkokios uogos, vaisiai, sultys. Tiek švieži, tiek džiovinti, tiek šaldyti ingredientai. Proporcijų aiškų nenurodysiu, dažniausiai tai būna apie kelias saujas Kažko.
Kaip visad rekomenduoju rinktis kiek įmanoma dažniau sezonines gėrybes: uogas, vaisius, žalumynus. Arba šaldytuvo likučius.
Taip pat, esant sezonui, rekomenduoju susipjaustyti ir užsišaldyti uogų. Man puikiai pasitarnauja šaltuoju sezonu.
Ar būtina papildomai saldinti? Tikrai ne, ypatingai jeigu naudojamos džiovintos uogos/vaisiai. Visgi norint kad tikrai gautum stipresnį gaziuką, siūlyčiau papildomai įdėti šaukštelį medaus, jeigu tarkim naudoji vien žoleles, bet taip pat sėkimgai gali įmest kelias razinas.
Idėjos kombinacijom
- Imbieras, medus, ciberžolė
- Ciberžolė ir medus
- Šaltalankis ir medus
- Laimas / Apelsinas / Citrina (drauge su tarkuota žievele) + cinamono lazdelė
- Dilgėlės
- Levandos
- Liepų žiedai
- Vyšnios + kava
- Vyšnios ir kardamonas
- Džiovintos slyvos su cinamono lazdelė
- Džiovintos spanguolės (nauduoju necukruotas Arimexo)
- Arbūzas
- Braškė + bazilikas arba čiobrelis
- Braškė ir pipirai
- Mėtos, melisos
- Agrastai
- Ramunėlės
- Rabarbarai
- Pankolis (sėklos arba stiebeliai)
- Ruginė duona
- Razinos ir kmynai
- Kalendra
- Datulės ir cinamono lazdelė
- Mėlynės
Primenu, kad priedai užpilti arbata turi savybę išbrinkti, tad ugas ir vaisius siūlau sutrinti ar sukapoti – bus paprasčiau išplauti butelius.
Labai labai kviečiu eksperimentuoti ir atrasti šį šaunų gėrimą :)
2 komentarai
Labas Natalija. WOW koks išsamus straipsnis! Pati šiuo metu irgi eksperimentuoju, nors vasaros metu darau pertrauką – kai taip karšta, kažkaip viskas per greitai gaminasi ir kažkaip ne taip, neskaniai (kaip ir duonos kepėjai skundžiasi, kad vasarą raugas kažkoks ne toks).
Labai geros F2 idėjos.
Ir dar kartą giriu už išsamų straipsnį!
Ačiū už komplimentus – džiugu džiuginti ♡ Duonos kepėjai bet kokiu oru džiaugiasi kiekvienu kepaliuku – toks ar ne toks – jis savas, juk gaminamas su didžiausia meile ;))