Man atrodo, šakniagumbių klodai yra tiesiog neišsemiami. Arba čia man pastaraisiais metais viskas taip įdomu, arba vyksta kažkoks šakninių daržovių renesansas.
Salierai, ropės, kaliaropės, pastarnokai, topinambai.. o dabar ir juodieji ridikai!
Vienintelis dalykas, kurį apie jį pamenu (ir tai miglotai), jog daržovė išskobiama, dedama medaus, palaukiama kol pasigamina sirupas ir vartojama kaip priemonė nuo peršalimo ar kažkas tokio.
Aišku, kad aš šitu neužsiimsiu. Bent jau pirmajame pažinties etape.
Instinktyviai norisi gi paragauti žalią daržovę. Tada jau mėginu kažką kurti.
Tai juodasis ridikas itin aitrus.
Internete radau rekomendaciją padruskinti ir luktelėti, kol druska paskatins daržovę išskirti skystį. Taip neteksime dalies aitrumo. Vėlgi, ridikas ridikui nelygus, vieni būna itin aitriai kartūs, kiti – švelnesni. Ir šiaip gi mes skirtingai toleruojame šiuos reikalus. Tad ragaujam pradžioj žalią, jeigu patinka – druskinimą praleidžiame.
Dar esu mėginusi iš ridiko padaryti čipsiukus. Susitraukė iki sagučių🙈😅 Nors skonis buvo fainas, tai manau dar paeksperimentavus papildysiu juodojo ridiko receptų archyvą.
O šiandien labai paprastai ir sakyčiau net labai lietuviškai. Recepte naudoju jogurtą, tačiau jeigu norisi, galima rinktis grietinę.
Nors ir aitrus, o jogurtas riebus, rezultate skonis gaivus ir malonus.
Su kuom valgyti? Kitom šakniagumbėm, žinoma! Tarkim keptais topinambais, troškintom morkytėm, lietuviškesniam pasirinkimui pasikepkite bulvių.
Mes skanavome su saldžiom bulvėm👌
Bulves gaminti siūlau trims būdais:
1. Nuplauti bulves, subadyti, įvynioti į foliją ir iškepti. Valgant labai skanu įpjauti bulves ir dėt ridikų salotas į vidų. Detalesnis receptas čia.
2. Arba galima pasigaminti saldžių bulvių košės. Receptas čia.
3. Arba mano mėgstamiausias būdas: Supjaustyti vienodo dydžio nedidukais kubeliais (±2x2cm), sudėti į kepimo formą, apšlakstyti aliejumi, prieskoniais, uždengti folija ir pašauti į 210 orkaitę 30-40 min, atidengti, išmaišyti ir kepti dar ±20-30 min, kol pasieksite norimą apskrudimą (nepamirštai pamaišyti).
Mums prireiks
Salotoms:
Juodasis ridikas | 1 didelis
Riebus jogurtas (naudojau avies) | 5 vš
Druska | 1 aš
Pipirai pagal skonį
Jeigu norisi, galima išspausti šiek tiek citrinos ar laimo sulčių
Bulvėms:
Saldžiosios bulvės/batatai | 2 didesni
Mėgstami prieskoniai
Viskas labai paprasta
Nupjausčiau ridikui žievelę ir sutarkavau per smulkią tarką (kur kietą sūrį tarkuojam).
Apibėriau šaukštu druskos, išmaišiau ir palikau pusvalandukui, kad suvandenytų. Tada nuspaudžiau skystį. Tai padės sušvelninti ridiko aitrumą.
Sumaišiau tarkius su jogurtu, papipirinau, išspaudžiau šiek tiek laimo sulčių. Jeigu norisi, galima papildomai įberti druskos.
Skanavome su saldžiom bulvėm👌
Bulves gaminti siūlau tris būdus:
1. Nuplauti bulves, subadyti, įvynioti į foliją ir iškepti. Valgant labai skanu įpjauti bulves ir dėt ridikų salotas į vidų. Detalesnis receptas čia.
2. Arba galima pasigaminti saldžių bulvių košės. Receptas čia.
3. Arba mano mėgstamiausias būdas: Supjaustyti vienodo dydžio nedidukais kubeliais (±2x2cm), sudėti į kepimo formą, apšlakstyti aliejumi, prieskoniais, uždengti folija ir pašauti į 210 orkaitę 30-40 min, atidengti, išmaišyti ir kepti dar ±20-30 min, kol pasieksite norimą apskrudimą (nepamirštai pamaišyti).