Šią žiema man dideliu atradimu tapo natūralūs sultiniai, kuriuos galima įsigyti jau pagamintus. Nesu nieko prieš sultinių gamybą namuose ir užsišaldau visokiausių daržovių likučius tam tikslui, visgi kadangi mėsos nevartoju, retai turiu galimybę išsivirti ne tik kvapnų, bet ir išties maistingą sultinį. Tad dažniausiai perku jau pagamintus jautienos sultinius. Kadangi palaikau lietuviškus prekės ženklus, kol kas namuose neretai galima rasti Sukčiaus produktus. Visgi nevengiu išmėginti ir kitus. Kadangi dar keli sultiniai laukia savo eilės, tai manau padarysiu atskirą įrašą su kie detalesne apžvalga (bent jau instagrame tai tikrai).
Prekybos centruose šie sultiniai dažniausiai jie būna stikliniuose buteliuose arba tetrapakuose, šaldytuvų lentynose.
Man tai tikras laiko taupymas. Sriubą namuose gali turėti akimirksniu, jeigu aišku nesinori kažko labai fancy.
Puikiai tinka ir vaikams – įmetei virtos mėsytės, makaroniukų ir pietūs.
O aš pastaruoju metu tuštinu šaldiklį nuo rudeninių baravykų. Turiu jų šaldytų įvairiausiom formom: žalių cielų, išvirtų užšaldytų ir keptų. Šįkart naudojau žalius šaldytus (prekybos centruose mačiau būna tokie jau supjaustyti kubeliais – puikiai tiks). Atitirpinu per naktį šaldytuve. Jeigu spontaniškai, galima ir kambario temperatūroje ar mikrobangėje pasitelkus spec režimą.
Aikšu gali naudoti šviežius grybus! Ir aišku baravykus gali keisti kitais grybais, tais pačiais shiitake ar pievagrybiais. Aišku, to paties rezultato nesitikėki.
Kalbant apie kitus ingredientus, jau senokai atsisakėme bulvių, jas namuose keičia šakninės daržovės: ropės, salierų gumbai, kaliaropės.
Šiandien virdama naudojau ropes, salierą, morkas, svogūną. Bet dažnai patinginiauju ir išsisuku vien su svogūnu, salieru ir grybais🙈
Aišku, gardžiausia pabaigoje užberti šviežių žalumynų: krapai ir petražolės mano pasirinkimas no1, o taip pat pipiriukų ir druskytės (nežinau kodėl, bet šie sultiniai salstelėjusio skonio, man asmeniškai norisi jį numušti druska). O kaip ir kiekvieną baravykienę, šią sriubą labai gardu nusibalinti. Aš įsidedu kelis šaukštus kokosų kremo, bet puikiai tiks ir tradicinis variantas su grietine ar grietinėle.
Tai tiek šiam kartui eime gaminti šios greitos sriubos. Tik įžanga labai ilga gavos, pažadu, virtuvėje neužtruksi.
Mums prireiks
Šaldyti baravykai | apie 300g atitirpintų (galima ir daugiau)
Saliero šaknis | pusė
Ropė | pusė (jeigu maža, tai visą)
Svogūnas
Sultinys | 1,5l (naudojau jautienos)
Pateikimui - pipirai, druska, žalumynai, kokosų kremas arba grietinė.
Viskas labai paprasta
Smulkiai supjausčiau svogūną ir įdėjau kepti į puodą, kuriame virsiu sriubą.
Kai svogūnai įgaus auksinį atspalvį, dedame smulkesniais kubeliais pjaustytą ropę ir 10-15 minutėlių kepame ant nedidelės kaitros (jai reikia daugiau laiko nei salierui ar morkai). Galima įpilti šiek tiek balto vyno ar sultinio, kad pasitroškintų.
Po to sudėjau smulkintas morkas, saliero šaknį ir dar 5-10 min pakepiau.
Atitirpintus grubus nuploviau, nusunkiau (tik negręžk jų, tiesiog lengvai pakratyk sietelyje), supjausčiau gabaliukais ir dėjau į puodą. Keletą minučių apkepiau maišydama su daržovėmis, o tada supyliau sultinį ir palikau virti ant nedidelės kaitros pusvalanduką, kol ropės maloniai kramtėsi.
Pabaigoje paprieskoniavau, dėjau žalumynų. O kiekvienas valgytojas gali nusibalinti savo dubenėlį individualiai kokosų kremu, grietine ar grietinėle.