Sužvarbus (ir ne tik) man laaabai patinka gėrimai su Chai Masala prieskonių mišiniu. Pirmą kartą jo įsibert į kavytę pasiūlė Aistė šį rudenį jogos stovykloje. Iškart po to aplaksčiau visas egzotiškesnes krautuvėles ieškodama, kur nusipirkti kuo autentiškesnį prieskonių mišinį.
O tada suvokiau, kad esu maisto blogeris😅 Tai ėmiau ir pasidariau prieskonių mišinį pati iš spintelėje turimų prieskonių. Pasirodo, joks čia dviratis🤷♀️
Žinoma, kuo toliau, tuo mano kartelė ėmė kilti. Ir dabar norisi žymiai kokybiškesnių prieskonių, tobuliausia aišku jeigu sutrinti šviežiai (tik čia jau kalnas reikalų norint gėrimo puodelį pasidaryti).
Iš prekybos centre randamų opcijų, kol kas Santa Maria lyderiauja. Tiesa, gali kilti sunkumų su maltu gvazdikėliu, jo esu radus tik Alvo ir tai per atsitiktinumą.
Šiaip viena iš opcijų turėti ala’ Chai mišinį namusoe, tai nusipirkti meduolių prieskonius. Beje, pokalėdiniu laikotarpiu jiems ir nuolaidos taikomos. Realiai ten sudedamos dalys tokios pačios (tik paskaityk prieš pirkdama, kad nebūtų kokių kepimo miltelių priberta), tik proporcijos nevisai man patinka. Bet juk gali imti meduolių prieskonius kaip bazę ir padidinti tarkim cinamono ir imbiero. Ne tas pats, bet tinginiams opcija…
Aišku čia toks didis receptas, kad ta opcija labai „reikalinga” :)))
Skaniausia man Chai Masala derint su migdolų arba kokosų-migdolų pienu, bet iš esmės panaudojimo galimybės neribotos, tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje, tiek gėrimų gaminime (užkrito, kokiu vienu protingu žodžiu įvardinti šią sferą). Eksperimentuoki!
O aš aprašysiu kaip gaminuosi savo tobulą gėrimą.
Pastebėjau, kad prieskoniai geriau tirpsta šiltame piene, tad:
a. pasišildai puodleyje prieną, įberi 1-2 šaukštelius prieskonių mišinio ir išmaišai. Minusas – skonis kiek mažiau intensyvus.
b. šiek tiek pieno įpili į puodelį, beri kelis šaukštukus prieskonių ir sumaišai. Gaunasi tokia tyrelė. Užpili pienu ir pakaitini iki norimos temperatūros. Prikaistuvyje ar mikrobangėje. Kuo ilgiau kaitinsi, tuo prieskoniai ryškiau jausis.
c. Kelis prieskonių šaukštelius lengvai pakepini prikaistuvyje, kol pradeda skleistis aromatas. Užpili pienu ir kaitini nuolat maišydama.
Prieskoniai gali „sušokdinti” gėrimą, t.y. susluoksniuoti. Nuo ko būtent taip nutinka, sunku pakomentuoti, man atrodo, nuo pasirinkto augalinio pieno gamintojo. Jeigu tai labai erzina, prieš geriant visad galima nukošti prieskonius.
Jeigu renkiesi visiškai nesaldintą augalinį pieną, rekomenduočiau pasisaldinti medumi ar kitokiu mėgstamu saldumu. Aš įsilašinu kelis lašiukus Monk Fruit natūralaus saldiklio. Šiaip man jis turi specifinį poskonį, dėl to nelabai mėgstu, bet su Chai kažkaip tobulai susdainuoja.
Dar svarbu paminėti, kad prieskonių proporcijas – drąsiai koreguokis pagal savo skonį. Čia pateikiu tikrai ne kažkokį super autentišką receptą, o tokį derinį, kuris yra malonus mano skoniui.
Mums prireiks
Cinamonas | 3 vš
Kardamonas | 1 vš
Imbieras | 1 vš
Gvazdikėlis | 1/2 vš
Muskatai | 1/2 vš
Pipirai | 1/4 vš
(visi prieskoniai malti)
Viskas labai paprasta
Visus ingredientus sumaišai tarpusavyje ir sudedi į sandarų indą.